Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Margo2 22:05, 13 lut 2025

Ania, Ty niedługo bedziesz ekspertka jak Patrycja.
Podziwiam.
Ja nie mam cierpliwości do siania, szczególnie, że nie mam odpowiednich parapetów.
Makao 08:26, 14 lut 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Myślę, że można z tego co się włoży w ziemię i z ilości składników, jakie pomidory potrzebują do wzrostu, pi razy drzwi oszacować, czeg ubyło najwięcej, czego należy dodać. Ale to jest już wyższa szkoła jazdy

Do tej pory nigdy nie robiłam pomiarów i jakoś pomidory rosły
Faktem jest że ze smakiem było różnie. Rok temu bardziej przyłożyłam się do nawożenia i podlewania drożdżami i smaki były zdecydowanie lepsze. W tym roku dany jest obornik więc liczę na zdecydowaną poprawę jakości owocowania. I też przygotowuję się na regularne nawożenie nawozami ekologicznymi.

Jestem bardzo ciekawa tego sezonu.
April 08:34, 14 lut 2025

A ja w tym roku tylko wysiane pomidory będę miała. W zeszłym kupowałam szczepione i były super. W tym roku będzie eksperyment.
A nie wystarczy tylko posadzić w oborniku przekompostowanym pół na pół z ziemią? Trzeba potem jeszcze zasilać? Ja tego nie robiłam...
Makao 08:35, 14 lut 2025

Margo2 napisał(a)
Ania, Ty niedługo bedziesz ekspertka jak Patrycja.
Podziwiam.
Ja nie mam cierpliwości do siania, szczególnie, że nie mam odpowiednich parapetów.

Nie, nie. Patrycja ma sporą wiedzę merytoryczną. Ma dużo naukowej wiedzy która dla mnie jest obca. U mnie to raczej zwykłe doświadczenie. Uprawiam pomidory od wielu lat uczę się metodą prób i błędów. Rozmowy z Patrycją mi to wszystko układają w całość i chętnie wymieniamy się opiniami.
Ja w tym sezonie jestem też mocno pod wpływem Kasi In. Chcę sprawdzić jej techniki i wyciągnąć kolejne wnioski bo to że u niej jest tak cacy nie znaczy że u mnie też tak będzie ale jak sprawdzę to będę bogatsza o kolejne informacje które dostosuję do siebie na kolejne sezony.
To mnie bardzo napędza.

Mam też w zapasie do sprawdzenia technikę uprawy pomidorów od mojej koleżanki która to podlewa rozcieńczonym obornikiem co dwa tygodnie i też ma mega obfite i smaczne zbiory.

To wszystko trzeba przetestować
Makao 08:42, 14 lut 2025

April napisał(a)
A ja w tym roku tylko wysiane pomidory będę miała. W zeszłym kupowałam szczepione i były super. W tym roku będzie eksperyment.
A nie wystarczy tylko posadzić w oborniku przekompostowanym pół na pół z ziemią? Trzeba potem jeszcze zasilać? Ja tego nie robiłam...

Różne źródła różnie podają. Jedne że nie trzeba już nawozić ale np moja koleżanka podlewa jeszcze obornikiem co dwa tygodnie. Bardzo sobie chwali tą metodę bo jest pokoleniowa i sprawdzona. Pomidory są bardzo żarłoczne. Jak rosną owoce to wpierdzielają wszystko co im dasz
Makao 08:47, 14 lut 2025

Rozpisałam sobie obsadzenia szklarni 4x3 m tak jak Zuzanna Antracyt. Skrótami ale będę wiedzieć. Krzaki co 60 cm.
Rabaty są metrowej szerokości i ścieżka też.

Od lewej na początku arbuzy i melony potem fasolnik chiński i reszta to pomidory. W ziemi jest dużo obornika więc chcę spróbować te arbuzy i melony od południowej strony.

antracyt 09:04, 14 lut 2025

A potrzebujesz takiej szerokiej ścieżki? Ja moją zminimalizowałam do 50cm. Taczką do środka nie wjeżdżam, więc dla mnie jest idealnie.
Juzia 12:13, 14 lut 2025

Ania... wiem, że Tobie bliskie takie tematy to wrzucam

https://www.youtube.com/watch?v=6rPPUmStKQ4
TAR 12:27, 14 lut 2025

Makao napisał(a)
Rozpisałam sobie obsadzenia szklarni 4x3 m tak jak Zuzanna Antracyt. Skrótami ale będę wiedzieć. Krzaki co 60 cm.
Rabaty są metrowej szerokości i ścieżka też.

Od lewej na początku arbuzy i melony potem fasolnik chiński i reszta to pomidory. W ziemi jest dużo obornika więc chcę spróbować te arbuzy i melony od południowej strony.

Moje serdeczna koleżanka uprawiala w poprzednim sezonie arbuzy w gruncie. Obrodzily jej tak, ze mogla sklep zalozyc, waga 4-6,5 kg. takie jej urosły. Słodkie i soczyste. Okolice Lublina
TAR 12:29, 14 lut 2025

April napisał(a)

Jadłam, były bardzo smaczne Pod Twoim wpływem zdecydowalam sie w tym roku na uprawe w donicach