Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 07:24, 09 lut 2025

Temperatura w szklarni pod osłoną spadła mi do -1. Na zewnątrz jest -6 a odczuwalna -11.
To spora różnica między szklarnią a tym co jest poza nią.

Zakup szklarni okazuje się strzałem w 10.

Jestem ciekawa czy kapusty mi przerwały

W razie czego zdążę jeszcze wsiać kolejne bo one kiełkują w kilka dni
Patrycja_KG_Lu 08:54, 09 lut 2025

Spora różnica temperatury. Ja rozmyślam o tym by się zabąbelkować. Podobno pomaga to w utrzymaniu optymalnej temperatury w tunelu foliowym. Sąsiad tak zrobił i rozsady trzymał bardzo wcześnie w nim, z podgrzewaniem z doniczki i znicza. Waham się jeszcze czy kupić bąbelki ogrodnicze, niebieskie, większe z ochroną UV czy trójwartwowe przezroczyste. Widziałam filmiki na YT tych niebieskich - mega dużo dopływu światła odcina, a te bezbarwne kruszą się po jakimś czasie od słońca. Planuje też butelki z wodą dać w środku. Też podobno pomaga w nocy. Mam dostać od kogoś używane 5-litrowe w przyszłym tygodniu.
Makao 11:22, 09 lut 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Spora różnica temperatury. Ja rozmyślam o tym by się zabąbelkować. Podobno pomaga to w utrzymaniu optymalnej temperatury w tunelu foliowym. Sąsiad tak zrobił i rozsady trzymał bardzo wcześnie w nim, z podgrzewaniem z doniczki i znicza. Waham się jeszcze czy kupić bąbelki ogrodnicze, niebieskie, większe z ochroną UV czy trójwartwowe przezroczyste. Widziałam filmiki na YT tych niebieskich - mega dużo dopływu światła odcina, a te bezbarwne kruszą się po jakimś czasie od słońca. Planuje też butelki z wodą dać w środku. Też podobno pomaga w nocy. Mam dostać od kogoś używane 5-litrowe w przyszłym tygodniu.

W dzień to w szklarni jest temperatura dobra tylko w nocy mi teraz za bardzo spada. Przez dwa tygodnie spore przymrozki do -10 więc muszę tymi zniczami chyba dogrzewać. Już się przygotowuję.
Kapusta przetrwała te -1 w nocy ale na dłuższą metę to mocno spowolni wzrost. Za zimno.
Gosialuk 12:16, 09 lut 2025

Agnieszka w ogrodzie Daleki od ideału w tamtym roku pokazywała dodatkowe zabezpieczenie szklarni i dogrzewanie. Popatrzcie sobie.
Zapomniałam dopisać, że wysiewy imponujące. Ja jeszcze z miesiąc poczekam.
Makao 13:42, 09 lut 2025

Gosialuk napisał(a)
Agnieszka w ogrodzie Daleki od ideału w tamtym roku pokazywała dodatkowe zabezpieczenie szklarni i dogrzewanie. Popatrzcie sobie.
Zapomniałam dopisać, że wysiewy imponujące. Ja jeszcze z miesiąc poczekam.

Znamy wszystkie te metody.
Rok temu szczegółowo je omawialiśmy na wielu wątkach.
Teraz jest okazja żeby je wdrażać w życie

Nie ma na co czekać jak się ma szklarnię. Tylko dwa tygodnie przymrozków a potem 0 w nocy więc już idealnie na kapusty, cebule, groszki, bób. Elegancko.
Makao 14:10, 09 lut 2025

Nie przypuszczałam że pelargonie można tak łatwo wysiać i że tak ładnie będą rosnąć. Dokupiłam kolejne nasionka.

Papryki siane w zbliżonych terminach a różnica we wzroście spora. Wszystko zależy od odmiany.
Jedna taka (wczoraj musiałam już przepiłować)

A reszta taka
Makao 10:43, 10 lut 2025

Musiałam przynieść kapusty do domu bo Pak Choi mi zmroziło. Hilton spoko ale pak choi muszę dosiać ponownie.

Przy okazji przeszukiwania nasion znalazłam jeszcze kapustę Expres na wczesny szybki zbiór ale wysieję ją za dwa tygodnie jak temperatura się podniesie na zewnątrz

Przygotowuję się też do wysiewu pomidorów. Od 14 luty Amore Pomidore . Wysiewać można do końca marca
Ewa777 14:07, 10 lut 2025

U Ciebie szaleństwo siewkowe. Niech zdrowo rosną. Masz do nich rękę.
U mnie nawet dobrze przezimowały supertunie. Zastanawiam się, czy da się z nich zrobić sadzonki.
Makao 14:40, 10 lut 2025

Ewa777 napisał(a)
U Ciebie szaleństwo siewkowe. Niech zdrowo rosną. Masz do nich rękę.
U mnie nawet dobrze przezimowały supertunie. Zastanawiam się, czy da się z nich zrobić sadzonki.

Zapewne się da a cięcie zagęści te sadzonki ubiegłoroczne. Z tego co obetniesz zrób sadzonki. Ja tak zrobiłam dziś z pelargoniami.
Ewa777 11:42, 11 lut 2025

Makao napisał(a)

Zapewne się da a cięcie zagęści te sadzonki ubiegłoroczne. Z tego co obetniesz zrób sadzonki. Ja tak zrobiłam dziś z pelargoniami.

Spróbuję, najwyżej nic z tego nie wyjdzie.