Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 21:47, 28 lut 2025

JoanNa napisał(a)
Aniu, papryki są bardzo ciepłolubne- a pod nimi i pod pomidorami możesz wsadzić te arbuzy w szklarni Ja tak sadziłam w szklarni i one sobie nie przeszkadzały.
A fasolnik musi byc w szklarni? U Kasi.in on taki potworzasty był ale coś mi sie kojarzy że chyba uprawiała go też na dworze...
Przepraszam, że tak sie wcinam, ale no szkoda mi te papryki wykopsać do gruntu

Spoko, cenne rady i uwagi.
Arbuzy i pomidory nie przeszkadzają sobie mówisz? Dają radę tak razem?
Na początku taki plan był ale pomyślałam że bezpieczniej będzie je jednak odsunąć.
Pomyślę. Może z jednego czy dwa arbuzy wsadzę pomiędzy na sprawdzenie.
Jeśli chodzi o fasolnik to faktycznie może rosnąć w gruncie. Inspirowana Kasią in nawet nie sprawdziłam.
Pomyślę gdzie by go wsadzić poza szklarnią.

Papryki będę miała pierwszy raz. Jedną odmianę mam do donic na taras, jedną do gruntu i dwie pod osłoną. Pomyślałam że te pod osłonę też wsadzę do donic i wstawię do szklarni.
Makao 21:50, 28 lut 2025

UlaB napisał(a)
Ania, kiedy siałaś pelargonie?
Pięknie Ci rosną wysiewy (tfu tfu tfu, nie chce zapeszyć)

Wysiewałam 10.02. Myślę o przesadzeniu ich do większych doniczek bo stale przesycha im ziemia. Już są żarłoczne. W tamtym tygodniu dosiałam sobie kilka różowych bo głównie białe chciałam.
Magara 23:06, 28 lut 2025

Ania, dzięki
Ja się właśnie Kasią In zainspirowałam, z arbuzem pomiędzy pomidorami a nie obok Mówiła, że pomidorom się i tak podcina to co dołem idzie więc jest miejsce na arbuzy i inne takie. Kminię jak to zaplanować

Z ciekawości zapytam - na co Ci fasolnik w szklarni?
Makao 09:16, 01 mar 2025

No inspirowałam się Kasią. Ona ma fasolnik w szklarni i myślałam że on pod osłonami rośnie. Jednak gdy JoanNa zapytała to poszłam sprawdzić na opakowaniu i okazało się że fasolnik może rosnąć w gruncie. Teraz zaczęłam się zastanawiać czy nie wynieść go do skrzyń betonowych na rzecz papryk.

W szklarni miał u mnie oddzielać pomidory od arbuzów i melonów.
Juzia 09:38, 01 mar 2025

Makao napisał(a)

Mam tylko jedną odmianę do uprawy pod chmurką a reszta do szklarni.
Tą jedną chcę posadzić i tak i tak dla porównania

Oooo! Fajnie, że testujesz
Będę czekać na efekty
Makao 09:48, 01 mar 2025

Juzia napisał(a)

Oooo! Fajnie, że testujesz
Będę czekać na efekty

Oj ja też ja też czekam na efekty a spięcie pośladków mam takie na ten sezon że tylko czekam kiedy mnie plecy rozbolą ze stresu i znowu konopie indyjskie będę musiała pisać na rozluźnienie
Juzia 10:32, 01 mar 2025

Makao napisał(a)

Oj ja też ja też czekam na efekty a spięcie pośladków mam takie na ten sezon że tylko czekam kiedy mnie plecy rozbolą ze stresu i znowu konopie indyjskie będę musiała pisać na rozluźnienie

Hahahaha!

A masz matę do akupresury?
Ja sobie zakupiłam, bo ostatnio też plecy spięte na maksa. Fajna sprawa.
No ale najlepsze to są masaże jednak....
mrokasia 11:10, 01 mar 2025

Na plecy to są najlepsze ćwiczenia. Masaże są fajne ale nie ma to jak porozciągać napięte mięśnie.
Makao 11:31, 01 mar 2025

Tak, ćwiczenia przede wszystkim. Głównie rozciąganie. Ja codziennie ćwiczę na siłowni (żeby nie było- codziennie inne partie) i rozciąganie jest obowiązkowe ale nie zawsze mi się chce a potem plecy bolą.
Ostatnio znalazłam fajne rozciąganie poranne z jogi na plecy. Spodobało mi się zwłaszcza że wszystkie pozycje znam a tu są fajnie poukładane.
Makao 11:37, 01 mar 2025

Dotarły tace i doniczki 7x7 do pikowania.

Na takie doniczki liczyłam bo są trwałe. Wyginają się ale nie pękają czyli powinny mi posłużyć kilka sezonów