Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 12:35, 04 kwi 2025

April napisał(a)

Może ciut przesuszyłam bo bałam się pleśni. Ale nasiona porządne od Kiepenkerl. Tanie nie były, termin jeszcze na parę lat.
No i sadzę płytko. Wysiewam i tylko lekko przysypuję ziemią. Pewnie nawet płycej niż wymogi.
Za to pierwszy raz wysiałam cynie i super wyszły. Muszę popikować.

No to jak płytko i przesuszyłaś to już wiesz. Tam ta powierzchnia musi być cały czas wilgotna bo nasionko suche nie wykiełkuje
Makao 12:49, 04 kwi 2025

UlaB napisał(a)

Co do pomidorów - w tym roku zrobiłam nieco inaczej niż pisze Ania (też tak dotychczas robiłam) - najpierw podlałam solidnie podłoże w pojemniku, potem rozłożyłam nasionka na wierzchu i każde lekko zagłębiłam wykałaczką w tej mokrej ziemi. Dzięki temu nic mi nie wpadało głębiej przy podlewaniu. Jeśli dobrze pamiętam, solidne zmoczenie podłoża wystarczyło do wykiełkowania. Nie mam po prostu czasu ani na kiełkowanie na ręczniku papierowym ani na codzienne zraszanie. Szczerze mówiąc podlewam siewki co kilka dni, normalnie z małej, domowej konewki bez zraszacza. Wykiełkowały i rosną chyba wszystkie posiane w ten sposób pomidory. Chyba tak samo zrobie z dynami, cukiniami i ogórkami.

Ja podlewam ziemię na etapie mieszania z perlitem. Tak jak Patrycja mówiła w wątku o pomidorach więc jak wkładam do ziemii to już jest dobrze nasączona. Dlatego zraszanie z wierzchu wystarcza.
No ale jeśli nie moczy się wcześniej to Twój sposób jest bardzo dobry. Ziemia przed wysiewem musi być mokra. Nie wysiewamy do suchej.
Gosialuk 22:20, 04 kwi 2025

Aniu pięknie ci wszystko rośnie. Ciekawa jestem jak wam szpinak malabarski posmakuje.
Magara 22:57, 04 kwi 2025

Makao napisał(a)

Nooo a najciekawsze jest to że u nas nie jadamy szpinaku
Aż się mężaty pytał po co mi ten szpinak ale powiedziałam że do surówek będę dodawać

Nie jadacie szpinaku?
A grillujecie czasem? Pieczarki nafaszerowane szpinakiem z fetą - mniam

Poczytałam co napisałaś i plan mam taki odnośnie mojego malabarskiego:
- po 19tej - na kominek, tam najcieplej,
- od rana - na parapet wschodni (mam ten parapet od wczoraj ),
- po 13tej - na blat kuchenny południowy - do pomidorów i papryk

Zobaczymy co z tych wędrówek wyjdzie
Rojodziejowa 23:38, 04 kwi 2025

Pesto z bazylii i szpinaku, carpaccio z buraka na szpinaku… naleśniki z feta i szpinakiem polane sosem beszamelowym….
Magara 23:59, 04 kwi 2025

Asia, doprecyzuj proszę te przepisy No wiesz, czego ile, etc.
Rojodziejowa 00:15, 05 kwi 2025

Pesto z tego przepisu robię: https://qchenne-inspiracje.pl/pesto-genialny-zastepca-masla/

Carpaccio robie zazwyczaj tak: listki zielone jako pierwsza warstwa (zalezy co mam, rukola zazwyczaj, ale szpinak tez), potem cienko pokrojone gotowane buraki. Sos: łyżka oliwy, musztardy, soku z cytryny i miodu, szczypta soli ziolowej, pieprzu. I na wierzch pokruszona feta i prażony słonecznik.

Jeszcze sałatkę taką dobrą u kogoś jadłam podobną do tej: https://www.werandacountry.pl/przepisy/dania-glowne/salatka-ze-szpinakiem-i-szynka-prosciutto
Kontonaogrod 06:40, 05 kwi 2025

Szpinak jest zdrowy staram się go przemycić wszędzie jak jest garść liści zniknie w większości dań a jednak tam jest

U mnie wschody najlepsze na zbiorniku z wodą w kotłowni cukinie mi tam właśnie kiełkują
Makao 08:30, 05 kwi 2025

Gosialuk napisał(a)
Aniu pięknie ci wszystko rośnie. Ciekawa jestem jak wam szpinak malabarski posmakuje.

Mam i ten malabarski i matadora, jak wypuszczą więcej liści to spróbuję i porównam
Makao 08:33, 05 kwi 2025

Magara napisał(a)

Nie jadacie szpinaku?
A grillujecie czasem? Pieczarki nafaszerowane szpinakiem z fetą - mniam

Poczytałam co napisałaś i plan mam taki odnośnie mojego malabarskiego:
- po 19tej - na kominek, tam najcieplej,
- od rana - na parapet wschodni (mam ten parapet od wczoraj ),
- po 13tej - na blat kuchenny południowy - do pomidorów i papryk

Zobaczymy co z tych wędrówek wyjdzie

Niezły plan. I tyle biegania przy jednej roślinie. No ale jeśli ma się zatrzymać i wegetować to lepiej trochę przy nim poskakać. Dobrze że on lekki jest to dźwiganie nie męczy a bieganie się przyda
Żeby za sucho tylko nie miał na tym kominku

Co do jedzenia to muszę właśnie nauczyć się go wykorzystać w potrawach. Sałatki właśnie z serem feta na przegryzkę, grillujemy ale zwykle tylko mięso leci bo u nas przewaga mężczyzn a jak jeszcze koledzy syna przychodzą to grillem najłatwiej ich wykarmić. Takie przekąski warzywne rzadko kiedy są na ruszcie. Te pieczarki nadziewane mnie zainteresowały. Podaj dokładniejszy przepis