Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Magara 00:10, 13 kwi 2025

Ania, bardzo sprytne z tymi półkami, mus zapamiętać
Makao 07:48, 13 kwi 2025

Basieksp napisał(a)
Zaciekawiły mnie te beczki na truskawki. Jak będziesz je sadzić, tak poprostu u góry? Czy jakiś inny pomysł masz na nie ?

Dziury średnicy 8cm na ściankach beczek będziemy otwornicą robić a potem w te dziury wsadzać truskawki. Na yt jest sporo filmików o truskawkach z beczki. To stary patent. U moich teściów też taką beczkę mieli.

Tylko truskawek do tych beczek jeszcze nie mamy. Albo kupimy albo będziemy zbierać sadzonki od tych co mamy i za rok dopiero będą owocować
Makao 07:52, 13 kwi 2025

Magara napisał(a)
Ania, bardzo sprytne z tymi półkami, mus zapamiętać

Potrzeba matką wynalazców.

Do tej pory tacę stawiałam na ziemi ale sadzonki kapust i cebul są coraz w i przydałoby się je wsadzić tam gdzie pomidorów sadzić nie będę. Ustawię sobie doniczki do góry dnem by oznaczyć miejsca a tam gdzie będzie wolne to wsadzę sadzonki i niech sobie rosną. Im przymrozki już nie straszne.
pestka56 12:54, 13 kwi 2025

Piękny początek wiosny u ciebie i takie miłe niespodzianki.

O patencie z beczkami nie wiedziałam. Rok temu szukałam rur szerokich, żeby podobnie jak piszesz sadzić w dziurach, ale znalzły się inne potrzeby i pomysł zarzuciłam. Beczki wyglądają kusząco. Tym bardziej, że u mnie w warzywniku coraz więcej cienia, a takie beczki można przewozić w słoneczniejsze miejsca

Sadzonki truskawek kup, bo będą silniejsze od „dzieci” z twoich. Pewnie znasz Sadzonki Niewczasów. https://niewczas.co/. Od lat tam kupuję co 2-3 lata frigo i odnawiam swoją „plantację”.
vita 12:56, 13 kwi 2025

Makao napisał(a)
No i standardowe nudy czyli ukorzenianie patyków
Kto mi powie czy jeśli gałęzie cisów będą stały w wodzie to wypuszczą korzenie?

Takie nudy też lubimy
Gałązki cisów stojące w wodzie raczej nie wypuszczą korzeni. Możesz je, stosując ukorzeniacz do roślin zdrewniałych i przycinając znacznie, posadzić na rabatce w cieniu Ja tak sobie kiedyś ukorzeniłam rośliny na trzy żywopłoty. Natomiast hortensji bukietowych nigdy nie próbowałam ukorzeniać, a Tobie dobrze to idzie
Makao 13:05, 13 kwi 2025

pestka56 napisał(a)
Piękny początek wiosny u ciebie i takie miłe niespodzianki.

O patencie z beczkami nie wiedziałam. Rok temu szukałam rur szerokich, żeby podobnie jak piszesz sadzić w dziurach, ale znalzły się inne potrzeby i pomysł zarzuciłam. Beczki wyglądają kusząco. Tym bardziej, że u mnie w warzywniku coraz więcej cienia, a takie beczki można przewozić w słoneczniejsze miejsca

Sadzonki truskawek kup, bo będą silniejsze od „dzieci” z twoich. Pewnie znasz Sadzonki Niewczasów. https://niewczas.co/. Od lat tam kupuję co 2-3 lata frigo i odnawiam swoją „plantację”.

Znam Niewczasów. Aktualne truskawki też mam od nich. Oglądałam wczoraj ale chyba zielone bym kupiła a nie Frigo bo łatwiej będzie sądzić w tej beczce. Chociaż jakbym stopniowo zasypywała i moczyła mocno ziemię to mogłabym układać i te z dłuższymi korzeniami. Za tydzień chcemy jechać po czarnoziem do tych beczek.
Makao 13:11, 13 kwi 2025

vita napisał(a)

Takie nudy też lubimy
Gałązki cisów stojące w wodzie raczej nie wypuszczą korzeni. Możesz je, stosując ukorzeniacz do roślin zdrewniałych i przycinając znacznie, posadzić na rabatce w cieniu Ja tak sobie kiedyś ukorzeniłam rośliny na trzy żywopłoty. Natomiast hortensji bukietowych nigdy nie próbowałam ukorzeniać, a Tobie dobrze to idzie

No to wsadzę te cisy do ziemi za szklarnią. Przy okazji będę też podlewać. Mówisz żeby skrócić czyli za długo gie są te patyki cisów?
To są cisy Repandens więc przydałyby mi się zamiast bukszpanów.

Co do hortensji bukietowych to kiedyś mi nie wychodziło to ukorzenianie ale Muszelka zasugerowała żeby trzymać w wodzie odchlorowanej albo deszczówce bo chlor niszczy korzenie lub sprawia że nigdy nie wyrastają. Od tamtej pory na zawsze 90% sukcesu.
Ja nie umiem rozmnażać ogrodówek. W tym temacie jeszcze nie wiem jaki błąd popełniłam bo nie wychodzą mi ani z zielonych części ani ze zdrewniałych. Jedynie z odkładów mi się udają.
Makao 14:07, 13 kwi 2025

Tak wiszą półki w szklarni

Patrycja_KG_Lu 14:20, 13 kwi 2025

Zobacz sobie jak Ania ukorzenia z sukcesem. Dwie ostatnie strony.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/857-jak-rozmnozyc-cisy?page=14
anuska2507 14:34, 13 kwi 2025

Makao napisał(a)
No i standardowe nudy czyli ukorzenianie patyków
Kto mi powie czy jeśli gałęzie cisów będą stały w wodzie to wypuszczą korzenie?

U mnie cisy Hilli zaczęły wypuszczać korzenie w wodzie. Później przesadziłam je do doniczek. Sporo się przyjęło. Pokazywałam postępy w tematycznym wątku

PS. Patrycja była szybsza