Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Rojodziejowa 19:50, 07 kwi 2025

Ania, jak Twoje pomidory? Bo moje niektóre już by chciały do ziemi. W przyszłym roku muszę zastosować „normalny” termin. Zastanawiam się, czy ich nie przenieść do większych doniczek…
ElzbietaFranka 20:14, 07 kwi 2025

Aniu zanim wysiałam dobrze się oczytałam z tymi zasiewami orlaji.
Więc przede wszystkim musi przejść stratyfikację. Miałam dwie torebeczki po 15 nasion takie małe jeżyki. Nie chciało mi się wierzyć, że to nasiona, że z czegoś takiego może coś wykiełkować.
Zawinęłam je w papier i wrzuciłam do lodówki na drzwi. Zapomniałam o tych nasionach a później je szukałam gdzie są. Znalazłam i posiałam w ziemi do siewów. Tak jak piszą wysiać przycisnąć do ziemi i nie specjalnie przysypywać ziemią. Tylko trochę przysypalam piaskiem. I powoli wschodzą już ponad połowa. Więc codziennie 2 razy sprawdzam jak się mają.

Cieszę się. Bo zamówiłam w zeszłym roku 5 torebek i wysiałam do gruntu 3 i też nic nie wzeszło. Nie czytałam i przysypalam ziemią i tu jest pies pogrzebany.
Przecież ona się sama wysiewa i nikt jej nie zasypuje. Przechodzi stratyfikację w gruncie i wiosna czy latem wychodzi.

Twoje już takie dojrzałe więc będą wcześniej kwitły.

Gruszka_na_w... 20:26, 07 kwi 2025

Juzia napisał(a)

To ile tego przyjmowałaś???

Codziennie zrywałam ok. 10 liści jarmużu. Miksowałam je ze sporym pęczkiem pietruszkowej naci, dwiema miarkami suszonych glonów, bananem i połówką awokado. Hemoglobina skoczyła mi powyżej 18% i przytkały się żyły w łydkach. Musiałam brać tabletki i zastrzyki na rozrzedzenie krwi.
Zmieniłam składniki koktajlu na siemię, słonecznik, borówki, awokado, daktyle oraz mleko i wszystkie parametry zdrowotne wróciły do normy. Jarmuż (sporadycznie) i natkę używam teraz do przygotowania obiadu. Ze sproszkowanych glonów zrezygnowałam. Podarowałam je anemicznej koleżance.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makao 20:29, 07 kwi 2025

veva napisał(a)
U nas szpinak też jest często jedzony. Najczęściej dodawany do kanapek. Polecam też makaron ze szpinakiem. Na patelni podsmażam posiekany czosnek, dodaję szpinak i ser typu lazur. Jak ser się rozpuści i sos wydaje się gęsty to dodaję trochę śmietanki 30% lub w wersji light mleka. W międzyczasie gotuję makaron i mam gotowy obiad w 15 minut.

Szybki przepis i łatwy do zapamiętania
Dzięki
Makao 20:39, 07 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Ania, jak Twoje pomidory? Bo moje niektóre już by chciały do ziemi. W przyszłym roku muszę zastosować „normalny” termin. Zastanawiam się, czy ich nie przenieść do większych doniczek…

A w jakich masz masz doniczkach? Moje siedzą już w 11x11x19 i 11x11x14. Musiałam przenieść bo nie nadążyłam podlewać. Ziemia stale wysychała a teraz mam spokój. Papryki też już w takich dużych mam.
Pomidory zaczynają mi kwitnąć. 4 odmiany są bardzo wrażliwe na zmienne warunki wilgotnościowe i dostały chyba mączniaka. Oprysk musiałam zrobić. Też muszę je przesadzić żeby tak nie przesychały.
Ogólnie nie czuję potrzeby by za rok wysiewać później niż 14.02. Tylko w przypadku Philovity to można siać w marcu bo one rosną jak głupie ale reszta jest stabilna i ładna. Dostały duże donice to do maja powinny wytrzymać.

Jeśli pogoda się sprawdzi i będzie bez przymrozków to do szklarni wsadzę szybciej niż po 15 maja.
Makao 20:42, 07 kwi 2025

ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu zanim wysiałam dobrze się oczytałam z tymi zasiewami orlaji.
Więc przede wszystkim musi przejść stratyfikację. Miałam dwie torebeczki po 15 nasion takie małe jeżyki. Nie chciało mi się wierzyć, że to nasiona, że z czegoś takiego może coś wykiełkować.
Zawinęłam je w papier i wrzuciłam do lodówki na drzwi. Zapomniałam o tych nasionach a później je szukałam gdzie są. Znalazłam i posiałam w ziemi do siewów. Tak jak piszą wysiać przycisnąć do ziemi i nie specjalnie przysypywać ziemią. Tylko trochę przysypalam piaskiem. I powoli wschodzą już ponad połowa. Więc codziennie 2 razy sprawdzam jak się mają.

Cieszę się. Bo zamówiłam w zeszłym roku 5 torebek i wysiałam do gruntu 3 i też nic nie wzeszło. Nie czytałam i przysypalam ziemią i tu jest pies pogrzebany.
Przecież ona się sama wysiewa i nikt jej nie zasypuje. Przechodzi stratyfikację w gruncie i wiosna czy latem wychodzi.

Twoje już takie dojrzałe więc będą wcześniej kwitły.

Swoje nasiona też stratyfikowałam. Ale ja chyba przysypałam ziemią.
Rojodziejowa 20:44, 07 kwi 2025

W P9 siedzą. Niektóre mają 30cm. Mam doniczki z róż, takie wyższe, może włożę te najwyższe do nich.
Alija 22:23, 07 kwi 2025

Aniu, ale się tu kulinarnie zrobiło , fajne przepisy, ja też lubię szpinak.
Makao 07:54, 08 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)
W P9 siedzą. Niektóre mają 30cm. Mam doniczki z róż, takie wyższe, może włożę te najwyższe do nich.

Ja miałam w p8 i strasznie szybko wysychała im już ziemia. Ewidentnie się męczyły więc musiałam w końcu je przesadzić. Teraz to zupełnie inne sadzonki.
Przesadzaj w większe. Nie ma sensu je na siłę ograniczać. Zresztą pogoda taka się zapowiada że do szklarni nie długo będzie można wynosić na dzień.
Makao 07:55, 08 kwi 2025

Alija napisał(a)
Aniu, ale się tu kulinarnie zrobiło , fajne przepisy, ja też lubię szpinak.

Oj kulinarnie , trochę się myśli oderwały od tej aury co była