Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

April 08:14, 08 kwi 2025

Aniu, w weekend dotarłam do rabaty na której posadziłam hortensje które ukorzeniłaś, i które dostałam od ciebie u Margo. Ciągle nie mogę zapamiętać ich nazwy. Ale informacja jest taka że ładnie przezimowały Przycięłam maksymalnie dla zagęszczenia. Bardzo jestem ciekawa czy pokażą chociaż jeden kwiatek w tym sezonie.
Rojodziejowa 08:40, 08 kwi 2025

Makao napisał(a)

Ja miałam w p8 i strasznie szybko wysychała im już ziemia. Ewidentnie się męczyły więc musiałam w końcu je przesadzić. Teraz to zupełnie inne sadzonki.
Przesadzaj w większe. Nie ma sensu je na siłę ograniczać. Zresztą pogoda taka się zapowiada że do szklarni nie długo będzie można wynosić na dzień.

No dlatego właśnie myślę, żeby w przyszlym roku siać póżniej Nie cyrtolić się z kolejnym przesadzaniem, tylko wsadzić już do szklarni. Spokojnie te dwa tygodnie później jak dla mnie by było ok, patrząc na to, jak one szybko rosną.
Makao 09:50, 08 kwi 2025

April napisał(a)
Aniu, w weekend dotarłam do rabaty na której posadziłam hortensje które ukorzeniłaś, i które dostałam od ciebie u Margo. Ciągle nie mogę zapamiętać ich nazwy. Ale informacja jest taka że ładnie przezimowały Przycięłam maksymalnie dla zagęszczenia. Bardzo jestem ciekawa czy pokażą chociaż jeden kwiatek w tym sezonie.

To Fraise Melba.
Cieszę się bardzo że dały radę. Mam nadzieję że ładnie się rozkrzewią bo to takie mikrusy były.
Pamiętam jak Muszelka wstawiała swoje patyki po roku w dobrej ziemii. Wyglądały jakby ze trzy sezony już miały.
Makao 09:54, 08 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

No dlatego właśnie myślę, żeby w przyszlym roku siać póżniej Nie cyrtolić się z kolejnym przesadzaniem, tylko wsadzić już do szklarni. Spokojnie te dwa tygodnie później jak dla mnie by było ok, patrząc na to, jak one szybko rosną.

Tak, zapewne wysianie późniejsze byłoby mniej pracowite i tego przesadzania mniej.
Problem z tym że ja osobiście to pewnie nie dam rady psychicznie odwlec tego. Ja kocham te wysiewy potwornie i grudniu już wszystko mam przygotowane. Każdy tydzień to będzie dla mnie męczarnia.
Ja chyba nie dam rady takiego postanowienia mieć
Makao 10:08, 08 kwi 2025

No a skoro mowa o moich wysiewach to przedstawiam Wam
Pomidory i papryki pod lampami

Philowita w oknie

Małe jednoroczne do pikowania: gaury, ostróżki, orlaja szt 2, driakiew i jeżówki.

Mam też młode odsiane papryki z Lidla i 4 pomidorki oraz kilka szałwii muszkatołowych (coś mi się nie udała bo przelałam)

Muszę jeszcze dosiać.
Makao 10:10, 08 kwi 2025

Papryki z lidla

Papryki ostre

Pelargonie

Dziewanna

Tyle jej mam że nie wiem gdzie ją upchnę bo to przecież spore rośliny rosną. Chyba wszędzie tam gdzie trudne warunki są
Makao 10:11, 08 kwi 2025

Szpinak malabarski póki co nie zatrzymuje się wcale i wypuszcza kolejne liście

Makao 10:14, 08 kwi 2025

A do tego wszystkiego jeszcze zastawiony parapet w garażu bo na te mrozy zabrałam je ze szklarni.

Onętki i hortensje ogrodowe z lidla

Bób

Kolejne kapusty i marchewki

Oraz lewkonie
UlaB 11:14, 08 kwi 2025

Ależ Ty masz tego wszystkiego!! Szok, kiedy Ty to ogarniasz? Pracujesz zawodowo?
Malabarski ekstra, na pewno Ci się uda. Mój dla odmiany w tym roku nie chce wzejść ale spoko, nie czuję presji - wyjdzie to wyjdzie, nie to nie.
Makao 12:14, 08 kwi 2025

UlaB napisał(a)
Ależ Ty masz tego wszystkiego!! Szok, kiedy Ty to ogarniasz? Pracujesz zawodowo?
Malabarski ekstra, na pewno Ci się uda. Mój dla odmiany w tym roku nie chce wzejść ale spoko, nie czuję presji - wyjdzie to wyjdzie, nie to nie.

Pracuję w domu więc mogę robić przerwy kiedy chcę. Wychodzę też raz lub dwa razy w tygodniu do centrum aktywnego seniora bo robię tam za psychoterapeutę. Jak mnie seniorzy widzą to o wszystkim muszą się wygadać a ja jestem idealnym słuchaczem.
Tak więc mam sporo czasu wolnego.
Czasem myślę że jakbym poszła do takiej pracy gdzie byłabym przez min 8 godz niedostępna to wszystko co udało mi się zbudować wokół mnie by się rozwaliło.