Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 15:06, 03 cze 2025

Monia81 napisał(a)
Poczytałam o planach jednych i drugich trzymam kciuki, na pewno się uda z kupnem bądź sprzedażą niekiedy ciągnie się to czasowo, że nieraz się odechciewa niestety, ale jak już się uda to potem satysfakcja jest

Hehe, czekam na ten moment satysfakcji
Buziaki ❤️
UlaB 18:09, 03 cze 2025

Łooooo jaki wielki szpinak moj ma 7 liści jeszcze mam go na parapecie - musze cos mu wykombinowac na podpore. Jak swojego planujesz podeprzec? Puscisz go po scianie szklarni czy jakis obelisk/drabinka na pnącza?
Polon 18:43, 03 cze 2025

Fajnie wyglądają kwiatuszki koło szklarni, urocza kompozycja

Twój szpinak to pnącze jak z dżungli, mój to krzaczek, no ale mój na zewnątrz już od dawna. Zaglądam codziennie czy planuje się piąć, ale na razie zapadł w sen zimowy
Makao 20:36, 03 cze 2025

UlaB napisał(a)
Łooooo jaki wielki szpinak moj ma 7 liści jeszcze mam go na parapecie - musze cos mu wykombinowac na podpore. Jak swojego planujesz podeprzec? Puscisz go po scianie szklarni czy jakis obelisk/drabinka na pnącza?

Jakaś podpora by się przydała. Myślałam na ogrodzenie puścić tylko tak dużo ludzi chodzi i żeby mi nie obrywali liści. Dlatego jeszcze się ociągam z wysadzeniem tego szpinaku.
Makao 20:38, 03 cze 2025

Polon napisał(a)
Fajnie wyglądają kwiatuszki koło szklarni, urocza kompozycja

Twój szpinak to pnącze jak z dżungli, mój to krzaczek, no ale mój na zewnątrz już od dawna. Zaglądam codziennie czy planuje się piąć, ale na razie zapadł w sen zimowy

Swojego już wystawiałam na dwór i kilka nocy też spędził na zewnątrz ale nic go nie zblokowało we wzroście. Zapierdyka ostro w górę
Magara 22:30, 03 cze 2025

O matulu... Ten Twój malabarski...
Ja swoje sadzonki oddałam jakiś czas temu/dawno do sąsiadów, żeby stały w ciepłym przy południowym oknie. No i mają po kilka listków
Jak Ty takiego potwora wyhodowałaś już???
Makao 08:25, 04 cze 2025

Magara napisał(a)
O matulu... Ten Twój malabarski...
Ja swoje sadzonki oddałam jakiś czas temu/dawno do sąsiadów, żeby stały w ciepłym przy południowym oknie. No i mają po kilka listków
Jak Ty takiego potwora wyhodowałaś już???

On zaczął się rozkrzewiać

Nie znam totalnie tego pnącza i dopiero się uczę. Zastanawiałam się czy będzie miał jeden pęd cały czas. A on wypuszcza wilki. Chyba się krzewi
antracyt 08:50, 04 cze 2025

Dorodny bardzo ten Twój malabarski
Mój jak Magary, zatrzymał się na kilku listkach
Makao 10:30, 04 cze 2025

Może za szybko go wyniosłyście i zaczęłyście hartować. Mój w takiej już pnącej formie zaczęłam wystawiać na dwór pierwszy raz. I widzę że teraz nic sobie nie robi z temperatur poniżej 10st. I wiatru więc teraz dopiero szukam mu miejsca pod chmurką.
Może i te Wasze się obudzą. Powinny.
Polon 10:47, 04 cze 2025

Z filmiku Kasi in coś mi się kołacze, że ten makabarski to tak potrafi się na jakiś czas zahibernować, a później rusza.
Ja mam dwie sadzonki, jedna wystawiałam na zewnątrz bardzo szybko, drugą, trochę mniejszą, bo wykiełkowała z tydzień później niż pierwsza, po wymianie spostrzeżeń u Ciebie, zostawiłam w domu. Po około dwóch tygodniach robiłam zdjęcia porównawcze (wstawiałam u siebie)- różnica we wzroście nie zniwelowana, oba rozwijały się w tym samym tempie.

Teraz obie sadzonki już w gruncie, większą wsadziłam wcześniej, mniejszą dopiero niedawno. Spodziewam się, że po tych kilku ciepłych dniach ruszą, okaże się czy mam rację.