Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 12:41, 14 lip 2025

Pelargonie z własnego wysiewu dopiero zaczynają kwitnąć. Za mało nawozu dostawały i nie mogły ruszyć. Żeby wystartowały z kwiatami musiałam podwoić dawkę nawozu do pelargonii i podlewać tak co drugi dzień. Żarłoczne bardzo.

Dobrze rosną u mnie floksy wiechowate i zaczynam ich dokupywać stopniowo.

Makao 12:42, 14 lip 2025

Liliowce które pierwszy raz kwitną zaczynają mi się podobać bo mają pełno pąków a łodygi meeeega grube.
Gruszka_na_w... 13:24, 14 lip 2025

Makao napisał(a)

Jeszcze tylko powiedz czy ten sos gęsty do pins/ pizzy to odparowujesz po otwarciu słoika z sokiem tuż przed podaniem czy może taki odparowany z czosnkiem i ziołami wekujesz jak osobno?
Chodzi o to czy wykorzystujesz sok ze słoika czy przygotowujesz taką passatę oddzielnie?

Odparowuję przed podaniem. Gotowych passat(doprawianych ziołami i czosnkiem) nie robię, bo wymagają przed wlaniem do słoików długiego odparowania, a później pasteryzowania. Ułatwiam sobie pracę.

Czosnkom przed podsuszeniem obetnij sekatorem korzonki.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makao 14:25, 14 lip 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Odparowuję przed podaniem. Gotowych passat(doprawianych ziołami i czosnkiem) nie robię, bo wymagają przed wlaniem do słoików długiego odparowania, a później pasteryzowania. Ułatwiam sobie pracę.

Czosnkom przed podsuszeniem obetnij sekatorem korzonki.

PS. Przyszło mi jeszcze do głowy, że gorzki posmak ogórków może wynikać z błędnego ich obierania ze skórki. Najwięcej goryczki jest na końcówce naprzeciwległej od ogonka. Jeśli zaczynasz obierać ogórka od tamtej strony, to rozciągasz tę goryczkę na całą długość ogórka.
Korzystniej jest ciągnąć nożyk od strony ogonka.

No tak, jest łatwiej odparować przed jak tak niż wekować i pasteryzować passaty.

Korzonki już obcięłam.

A ja myślałam że najwięcej goryczy jest w tej ciemniejszej części nie tej jaśniejszej. Muszę jeszcze raz to sprawdzić. Nie wszystkie owoce tej odmiany były gorzkie.
Ewa777 14:27, 14 lip 2025

Piękne zbiory, a kolejne jeszcze będą

Ten liliowiec wygląda bardzo okazale.
Makao 14:39, 14 lip 2025

Liliowiec nie jest wysoki. Taki z 50 cm ale właśnie taki mocny jest i zbity.
Gruszka_na_w... 14:57, 14 lip 2025

Makao napisał(a)

A ja myślałam że najwięcej goryczy jest w tej ciemniejszej części nie tej jaśniejszej. Muszę jeszcze raz to sprawdzić. Nie wszystkie owoce tej odmiany były gorzkie.

Odszczekuję. Jest tak jak piszesz. Rzeczywiście najwięcej goryczki jest od tej ciemniejszej strony, czyli od strony ogonka. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Usunę ten mój poprzedni wpis, żeby nie wprowadzać zamieszania.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
pestka56 15:03, 14 lip 2025

Dlaczego ogórki są gorzkie? Przyczyny i zapobieganie

https://poradnikogrodniczy.pl/dlaczego-ogorki-sa-gorzkie.php
Makao 15:13, 14 lip 2025

Gorzkie trafiły się w odmianie bez F1. Czyli tu może się zgadzać. O podlewaniu już pisałam wcześniej że podejrzewam ten powód. Obornik w nogach ma bo jesienią dawałam. Czy gleba zasolona to nie wiem bo nie badałam.
Będę pilnować podlewania i zobaczymy czy smak się zmieni.
Eupraksja 17:45, 14 lip 2025

Czytam Wasze rozmowy o uprawach warzywnych, konkretnych mikroelementach w odpowiednim czasie, przycinaniu, rozpoznawaniu pędów itp. jakby to było w obcym języku Ogrom wiedzy do przyswojenia. Może to tłumaczy, dlaczego moje plony takie mikroskopijne, właściwie tylko dla syneczka najmłodszego żeby mógł zobaczyć, jak poszczególne warzywa rosną, jak wyglądają, które części są jadalne.
Hmm, może kiedyś i to przyswoję, jak już w miarę ogarnę część ozdobną ogrodu