Makao
19:21, 14 lip 2025

Hehe to prawda. Dużo tych informacji dla nowicjusza. Pociesz się że ja zaczynałam od drzew owocowych kilkanaście lat temu. Po kilku latach poszłam w pomidory i to jest warzywo które chyba najwięcej uwagi potrzebuje. Po 5 ciu latach od nowa uczę się hodować pomidory ale łatwiej jest mi uzupełnić niewiedzę bo coś tam jednak mi się udawało tylko co nieco pozmieniałam i jestem już prawie na szczycie wiedzy pomidorowej.
W tym sezonie ruszyłam w pozostałe warzywa ale że tu już jest łatwiej jeśli ma się dostęp do obornika bydlęcego więc jest sukces. Stopniowo się uczyłam. Gatunkami.
Dlatego nie przejmuj się że na razie nie jesteś zadowolona.
Rada ode mnie: załatw na jesień obornik i sprawdź wiosną ph gleby pod warzywa. On potrzebują ph około 6. W zbyt niskim lub wysokim nie będą rosły. Jedynie borówki i maliny trzeba zakwaszać do ph 4-5. Obornik sprawi że warzywa będą rosły i owocowały bardzo dobrze.