Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Agatorek 18:17, 08 sie 2023

Nie widziałam jeszcze takich kępek liści.

Ale u siebie mam zwyczajnego dęba, który wygląda dość osobliwie . Liście mu z pnia wyrastają, zrobię mu fotkę w najbliższych dniach, taki dziwak trochę ;

Daj znać, jak zapytasz o tego modrzewnika
TAR 18:57, 08 sie 2023

Pokaz tego swojego. Ten Cristata jest w tym samym miejscu co ten drogi modrzewnik. Na zywo i jedno i drugie drzewko wygladaja pieknie. Zwrocily moja uwage. W arboretum modrzewnik juz duzy i wyraznie wybija sie na tle innych. W alei debowej byl Cristata i ciekawy kulisto rozlozysty taki ala pagodowy dab zolty. Cudo. Byl tez sliczny kasztanowiec. Gdzies mam nazwe.

Juz wiem kasztanowiec krwisty Koehnei. Przepiekne kwiaty i ponoc karlowa odmiana rosnaca do 3 metrow.
Sliczny i nieduzy tez jest kasztanowiec gladki April wine. Zastanawiam sie czy nie kupic.
April 10:36, 09 sie 2023

Fajny ten April Wine. Chociaż nawet dla samej nazwy bym kupiła gdybym miała gdzie posadzić
Ostatnio już ciężko mi idzie z upychaniem drzewek. W tym tygodniu posadziłam tylko Orange Dream-a od Manolci i palmowy gatunek- zamiast róży którą uśmierciłam. Jak nic innego nie wypadnie to ciężko będzie coś upchać. Cercisy czekają na pomysł. Chodziłyśmy ostatnio po ogrodzie z Inką i nawet ona przyznała że u mnie to już nie bardzo jest gdzie upychać
TAR 13:41, 09 sie 2023

ja dzis podziwialam klony strzepiastokore i slą woli sie powstrzymalam by nie wziac kolejnego, nie wiem gdzie bym go posadzila. A jeszcze czeka u Kasi z Borów Franken do odebrania. Te dęby u mnie cala robote cienista robia, nie mam miejsca na wieksze drzewa.

Przygladalam sie dzis tez szczepionej olszy czarnej Imperialis. Gdybym o niej cos wiedziala i cena nie byla wysoka to moze bym poszalala a tak odpuscilam

ładna, powcinana ale ponoc wielka rosnie, dobrze, ze nie wzielam.
Agatorek 15:15, 09 sie 2023

Tarciu, jutro zrobię zdjęcie tego dziwaka mojego, dziś pada, nie chce mi się wychodzić.

Nad olszą imperialis też ostatnio dumałam. I chyba kupię, ma naprawdę fajne listki. Miejsce jeszcze mam
Najwyżej później będę sadzić między wierzbami a jezdnią (kto był, to wie, że tam mam jeszcze pusto - od szosy do bramy)

Agatorek 15:17, 09 sie 2023

Ps. April Wine jest cudny, właśnie wygooglałam. Musze przestać to robić, za chwilę znów nakupuje drzew …
TAR 15:33, 09 sie 2023

Wiem. Musze przestac sie włoczyc po Arboretach
UrsaMaior 16:14, 09 sie 2023

Szrotówek pewnie go zje...
anuska2507 18:48, 09 sie 2023

TAR napisał(a)
Te Gentsch White - boskie, jeszcze bym dokupila choc troche juz ich nawtykałam

Jak duże rosną te choiny? Można je prowadzić podobnie jak cisy na niewysokie kulki/poduchy i posadzić np. przed hortensjami czy raczej będą za duże? Chodziły za mną rok temu ale zrezygnowałam ze względu na słoneczne stanowisko. Teraz znalazłabym im miejsce w półcieniu.
Kasya 19:07, 09 sie 2023

TAR napisał(a)

Przygladalam sie dzis tez szczepionej olszy czarnej Imperialis. Gdybym o niej cos wiedziala i cena nie byla wysoka to moze bym poszalala a tak odpuscilam

ładna, powcinana ale ponoc wielka rosnie, dobrze, ze nie wzielam.

Wracaj i kupuj
Piekne drzewo !
Lubi wodę, akurat i ciebie by dobrze rosła….

Boszzz miałam na forum nie zaglądać
Tu same pokusy
Takim strumieniem kasa mi leciała ostatnio w czasie budowy domu jak teraz przez kota
A ze oszczędności brak to siedzę i kwiczę
Zaraz jakaś wyprzedaż garażową roślin będę robic….