Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 23:05, 04 maj 2025

Jestescie niemożliwe

Daga to floksy rozłogowe Home Fires i Blue Ridge. Bardzo fajne zadarniacze. Nie sa takie dywaniki jak szydlaste ale tez nie takie wysokie jak floksy ogrodowe. Maja ze 20 cm.

Tiarelki jak zurawki. Mozna wylamywac rozetki a mozna odciac z korzonkiem
Narsilia 07:50, 05 maj 2025

Nie będę oryginalna pisząc że ogród i zdjęcia przepiękne , tyle roślin i odmian jak by ogród miał kilkanaście lat a jest młodziutki więc tym bardziej chylę czoła zrobiłaś niesamowity klimat , dom skąpany w zieleni wygląda cudownie , jest przytulnie i naturalnie, ps.tiardelki pierwsze słyszę , piękna roślina ale ona chyba do cienistych miejsc prawda?
Miskantowo 14:40, 07 maj 2025

Magara napisał(a)
TARcia, super roślinkowe fotki
U Ciebie chyba jednak zdecydowanie cieplej niż u mnie
U mnie klony dopiero listki pokazują

Fotki pierwsza klasa.
Muszę chyba nakazać Małżonowi przywiezienie jakiegoś aparatu bo to cykanie telefonem odbiera sporo 7rody roślinnym zdjeciom.

W kwestii klonów to u mnie dwa klony globusum są juz porządnie ulistnione.
Trzeci, maluch dosadzony w ubiegłym roku w miejsce klona zabitego przeze mnie, ma cos z głową.
W ubieglym roku zrzucił liście już na początku września.
W tym…ma już skrzydlaki. Dziwnie wyglądają takie helikopterki juz pod koniec kwietnia.
TAR 15:42, 07 maj 2025

Wiesz w zeszłym roku moje klony tez troche dziwnie sie zachowywaly.Strzepkiastokore bardzo szybko liscie zrzucily podobnie jak Elegantulum, tak szybko jak zaczyna klon Jordan tak szybko tez skonczył. Podobnie Ginnala. Nie wiem jak bedzie w tym roku, bo niektore palmowe w pelnym rozkwicie a niektore dopiero sie zbieraja. 2 szt. dobijaja mszyce. Nie wiem co z nimi poczac.Na razie ogrod widze tylko z okna, jak wracam, zimnica straszna, zadna przyjemnosc roboty. No i zmeczona jestem okropnie po tej chorobie i pracy.
Miskantowo 17:00, 07 maj 2025

TAR napisał(a)
Wiesz w zeszłym roku moje klony tez troche dziwnie sie zachowywaly.Strzepkiastokore bardzo szybko liscie zrzucily podobnie jak Elegantulum, tak szybko jak zaczyna klon Jordan tak szybko tez skonczył. Podobnie Ginnala. Nie wiem jak bedzie w tym roku, bo niektore palmowe w pelnym rozkwicie a niektore dopiero sie zbieraja. 2 szt. dobijaja mszyce. Nie wiem co z nimi poczac.Na razie ogrod widze tylko z okna, jak wracam, zimnica straszna, zadna przyjemnosc roboty. No i zmeczona jestem okropnie po tej chorobie i pracy.

Tarciu, ja kupiłam na mszyce Sanium.
Odpukać, na razie jakby działa.
To znaczy sąsiad szalał z jakimś opryskiem olejowym a u mnie znikome ślady draństwa.
TAR 21:35, 07 maj 2025

Teraz to juz czekam na biedronki, widze ze na lisciach siedza. Za moment bedzie po mszycy. Osy tez juz lataja a one pieknie czyszcza z mszyc i innych robali jak np. welnowce
Bardzo nie lubie uzywac chemii do opryskow i staram sie unikac ile moge.
Miskantowo 21:42, 07 maj 2025

TAR napisał(a)
Teraz to juz czekam na biedronki, widze ze na lisciach siedza. Za moment bedzie po mszycy. Osy tez juz lataja a one pieknie czyszcza z mszyc i innych robali jak np. welnowce
Bardzo nie lubie uzywac chemii do opryskow i staram sie unikac ile moge.

Ja poległam w ubiegłym roku w walce z mszycami.
Żadne spłukiwanie woda czy wabienie biedronek nie pomagalo.
Zeżarły mi mnóstwo młodych roślin i mocno nadwyrężyły róże.
To Sanium podobno nie robi krzywdy pożytecznym owadom więc choć o tyle dobrze.
TAR 22:40, 07 maj 2025

Poczytam. Kto wie.
Makao 07:08, 08 maj 2025

Jakiś środek na mszyce to w pogotowiu mam zawsze. Staram się nie stosować ale jak wiem że ta roślina nie da rady to używam. Z kalinką roseum mam tak co roku. Jak mszyca ją obsiada to niestety ale kwiaty już rosną skarłowaciałe i poschnięte. Liście też już się nie odbudowują. I ją muszę pryskać co roku. W godzinach wieczornych prawie po ciemku lecę i robię oprysk. W tym sezonie przegapiłam i już po urodzie kaliny.
mirkaka 12:19, 08 maj 2025

Ależ dałaś ogromną porcję zdjęć, masz oko do ich robienia, zawsze ładne ujęcia są u Ciebie, las a w nim drugi lasek, pięknie Masz mnóstwo klonów, bardzo ładnie jak słońce przedziera się przez te ażury