Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 11:38, 03 lip 2025

Super informacje o rozach, z drugiej strony fajnie wiedziec, ze wybralam dobre róze.
Lidzia dzieki za uznanie. Chcialam roze Wedding Piano ale nie byly dostepne jednak wpadly mi w oko te Rokoko. A, ze lubie wszelakie polaczenia bieli z zielenia to na probe wzielam. Dobrze wiedziec, ze dobra seria. Jak sie sprawdzi to dokupie ich wiecej.

Dzis zapowiadaja u nas burze i deszcze. Potrzebne, ale chcialam popryskac brzoze. Trociniarka w niej grasuje, 2 kolejne ogniska trocin zauwazylam. Troche zalamka, chyba strace te brzoze. Liczylam sie z tym juz na etapie budowy a i tak mi zal, ile bede mogla to bede probowac odratowywac. Dzis psikam i podleje pękniety pien srodkiem systemiczno-ukladowym na gąsienice. Moze cos da, za tydzien powtorze. I robie oprysk czosnkowy na pomidory. Mam niezły wywar zrobiony, smierdzi na pol ulicy Musialam pojemnik wyniesc z domu, bo oddychac od czosnku sie nie dało

Jeden z krzakow pomidorowych nie wytrzymuje w upalach i mdleje, szkoda bo ma duzo kwiatow i nie chcialabym by sie zmarnowal.
mirkaka 12:38, 03 lip 2025

TAR napisał(a)
Super informacje o rozach, z drugiej strony fajnie wiedziec, ze wybralam dobre róze.
Lidzia dzieki za uznanie. Chcialam roze Wedding Piano ale nie byly dostepne jednak wpadly mi w oko te Rokoko. A, ze lubie wszelakie polaczenia bieli z zielenia to na probe wzielam. Dobrze wiedziec, ze dobra seria. Jak sie sprawdzi to dokupie ich wiecej.

Dzis zapowiadaja u nas burze i deszcze. Potrzebne, ale chcialam popryskac brzoze. Trociniarka w niej grasuje, 2 kolejne ogniska trocin zauwazylam. Troche zalamka, chyba strace te brzoze. Liczylam sie z tym juz na etapie budowy a i tak mi zal, ile bede mogla to bede probowac odratowywac. Dzis psikam i podleje pękniety pien srodkiem systemiczno-ukladowym na gąsienice. Moze cos da, za tydzien powtorze. I robie oprysk czosnkowy na pomidory. Mam niezły wywar zrobiony, smierdzi na pol ulicy Musialam pojemnik wyniesc z domu, bo oddychac od czosnku sie nie dało

Jeden z krzakow pomidorowych nie wytrzymuje w upalach i mdleje, szkoda bo ma duzo kwiatow i nie chcialabym by sie zmarnowal.

Tar, mam od lat trociniarkę, w tym roku powiesiłam pułapkę feromonową na trociniarki, już się dwie złapały, część wypłukiwałam wodą , ostry strumień lałam w dziury, wypływały, ale nie wszystkie. Niestety, w tym roku chyba napiszę do urzędu o pozwolenie na wycinkę, już mi się tam próchnica utworzyła, to moja największa brzoza, boję się że przy mocnych wiatrach może się złamać. Ja będziesz wieszać te pułapki to jesteś chyba w stanie uchronić inne drzewa. Pryskanie nic nie da, to straszny szkodnik
TAR 12:54, 03 lip 2025

Mirka dasz namiary na te pulapki? Chetnie sprobuje wszystkich mozliwosci. Ja wyciagnelam juz kilka gasienic, jakie one agresywne sa, ugryzc potrafia. Ale i tak wleje srodek, zaszkodzic nie zaszkodzi a moze je chociaz osłabi. Ale licze sie z tym, ze tę brzoze strace, buuuu tak mi szkoda.
TAR 13:28, 03 lip 2025

Ludzie, pada. Rosliny dostana troche wody. Kazdy milimetr to juz cos.
mrokasia 13:42, 03 lip 2025

Deszczu zazdroszczę. Trociniarki współczuję. Powodzenia w walce!
mirkaka 14:40, 03 lip 2025

TAR napisał(a)
Mirka dasz namiary na te pulapki? Chetnie sprobuje wszystkich mozliwosci. Ja wyciagnelam juz kilka gasienic, jakie one agresywne sa, ugryzc potrafia. Ale i tak wleje srodek, zaszkodzic nie zaszkodzi a moze je chociaz osłabi. Ale licze sie z tym, ze tę brzoze strace, buuuu tak mi szkoda.

https://medchem.pl/sklep/zestawy-z-pulapkami/zestawy-z-kominowymi-pulapkami-feromonowymi/zestaw-pulapka-kominowa-trociniarka-czerwica-cossus-cossus/

mam taki zestaw, w zeszłym roku kupiłam za późno i się złapała tylko jedna, w tym wkładam ten środek od początku kwietnia, co miesiąc, mimo że piszą że można co 1,5 miesiąca, dopiero pod koniec czerwca zaczęły się łapać, ale ja wiosną wypłukałam ich sporo i już takie właśnie wielkie, jak mówisz agresywne, strasznie się ich brzydzę bo są szybkie,
Teraz i tak widzę że są mokre trociny , mimo płukania nie wypływają. Ja odrywam tę luźną korę, drzewo wygląda strasznie ale pod tą luźną korą można je wydobyć. W zeszłym roku jak płukałam wodą pod koniec lata to wypłynęło mnóstwo takich małych jeszcze białych, z obrzydzeniem je wyłapywałam i gniotłam, brr było ich z kilkadziesiąt
Kup sobie do tego zestawu jeszcze dodatkowe same dyspensery .
To dziadostwo przenosi się na inne drzewa,
Deszczu zazdroszczę, u mnie spadło kilka kropel, podlewam od wczoraj, rośliny się gotują w tym upale. Teraz trochę odpuściło
TAR 16:04, 03 lip 2025

Kasku dzieki.
Mirko kupie i wyprobuje. U mnie na tych brzozach caly czas dzialaja dziecioły, kowaliki i pełzacze. Mysle, ze duzo dobrej roboty robia. Bede robic wszystko by drzewo ocalic
Ewa777 16:56, 03 lip 2025

Szkoda brzozy, ale może jeszcze uda Ci się ją uratować.
Zdjecia z ogrodu jak zawsze masz piękne. Zazdroszczę takiego talentu