Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

PrawieBory 12:38, 29 cze 2023

Aniu my również dziękujemy za ciepłe przyjęcie. Było cudownie poznać zarówno gospodarzy jak i przybyłych gości. Fantastyczne jest to, że tematy ogrodnicze (choć nie tylko)potrafią tak łączyć z pozoru różnych ludzi. Pozostałym, którzy jeszcze nie widzieli ogrodu Ani powiem tylko jedno - dziewczyny, ogród Tarci jest piękny, klimatyczny. Jest w nim taki spokój. Mogłabym tam przesiadywać godzinami.

Ps. Aniu ta hosta urosła u mnie z trzech kłów w taką kępę w trzy lata. I to na totalnym piachu. Spokojnie dziel, szybko Ci urośnie.
TAR 12:39, 29 cze 2023

April napisał(a)
Cisy mam hicksi i hilli. Te drugie zdecydowanie lepsze. Nie rozłażą się tak. Są bardziej pionowe

wlasnie chyba kupie tam cisy, niech sobie spokojnie rosna i robia zaslone, odkopalam tam troche ziemi, jest piach ale nizej juz lepsza, poradza sobie, najwyzej dam po lyzeczce hydrozelu na poczatek. co ile rozstaw? 70-100 cm?
TAR 12:40, 29 cze 2023

PrawieBory napisał(a)
Aniu my również dziękujemy za ciepłe przyjęcie. Było cudownie poznać zarówno gospodarzy jak i przybyłych gości. Fantastyczne jest to, że tematy ogrodnicze (choć nie tylko)potrafią tak łączyć z pozoru różnych ludzi. Pozostałym, którzy jeszcze nie widzieli ogrodu Ani powiem tylko jedno - dziewczyny, ogród Tarci jest piękny, klimatyczny. Jest w nim taki spokój. Mogłabym tam przesiadywać godzinami.

Ps. Aniu ta hosta urosła u mnie z trzech kłów w taką kępę w trzy lata. I to na totalnym piachu. Spokojnie dziel, szybko Ci urośnie.

łooo ale laurka, oczywiscie zapraszam Was czesciej dzieki za wszystko
UrsaMaior 12:42, 29 cze 2023

Pokaż tę hostę, bo zdjęcie się nie wyświetla
TAR 12:44, 29 cze 2023

LIDKA napisał(a)
Tarcia idiesz jak burza. Z tymi rabatami świetnie że gęsto, od razu będzie ładnie.
Żałuje że tak nie zrobiłam jak TY z tym przykrywaniem włóniną obrobionej ziemi po budowie. szybciej by było.
No i jesteś dereniomaniaczką ja mam szczepione na pniu 8 w szpalerku. nazw nie znam ale pewno te zwykłe i mi się podobają.

derenie sa boskie

Z ta szmata to mam niezly ubaw, jako przysłowiowa "sadzarka" nie bawie sie juz w dziureczki tylko sciagam po calosci, koncze rabate i sypie kore, no chyba ze mam nieliczne drzewa i nie mam jeszcze reszty to same otwory. Ale moj luby zielony sie robi na buzi za kazdym razem jak kolejny pasek ściagam, jakby ataki paniki to samo bylo poprzednio. Chyba chwastow sie boi

Zielona jest jak papier podniesiona przez chwasty, ta czarna gruba jak dywan, ciezko nawet nożem rozciąć. tam ani chwascika nie bedzie, dobrze wilgoc trzyma do sadzenia
TAR 12:44, 29 cze 2023

UrsaMaior napisał(a)
Pokaż tę hostę, bo zdjęcie się nie wyświetla
nie zrobilam po poludniu jak do chaty zladuje.
LIDKA 14:50, 29 cze 2023

TAR napisał(a)

derenie sa boskie

Z ta szmata to mam niezly ubaw, jako przysłowiowa "sadzarka" nie bawie sie juz w dziureczki tylko sciagam po calosci, koncze rabate i sypie kore, no chyba ze mam nieliczne drzewa i nie mam jeszcze reszty to same otwory. Ale moj luby zielony sie robi na buzi za kazdym razem jak kolejny pasek ściagam, jakby ataki paniki to samo bylo poprzednio. Chyba chwastow sie boi

Zielona jest jak papier podniesiona przez chwasty, ta czarna gruba jak dywan, ciezko nawet nożem rozciąć. tam ani chwascika nie bedzie, dobrze wilgoc trzyma do sadzenia

Ja wziełam swego czasu ogrodnika do zrobienia trawnika i nawodnienia. Jak mu powiedziałam że zdejme szmate na moich rabatach i ani kawałka nie będzie to też miał dziwny wyraz twarzy.

Już wtedy rok było jak tu bytowałam i wiedziałam co i jak z tą szmatą. A miałam te grubą plastykową.
Pewnie chłop do dziś myśli że żartowałam.
mrokasia 15:05, 29 cze 2023

Moja koleżanka zakłada teraz (przy pomocy "ogrodnika") duży ogród. Wszędzie oczywiście położył jej szmatę, ciętą pod rośliny na krzyż. A koleżanka ma teren gliniasty, z wysokim poziomem wód gruntowych - przez jej działkę biegnie rów melioracyjny. Jakiś czas temu zaniepokoił ją wygląd róż na jednej z rabat. Po podniesieniu szmaty okazało się, że róże stoją w błocie... Poradziłam jej by przynajmniej wycięła spore koła w tej szmacie wokół posadzonych już roślin, tak by szmata nie blokowała dostępu powietrza i odparowywania wody.

Magleska 16:19, 29 cze 2023

TAR napisał(a)

przepiękny kadr wogóle Twój ogród nie wygląda ,jakby był w tym sezonie zakładany

poczytałam historię z hydrożelem -ja pewnie zrobiłabym tak samo -bo nigdy nie używałam i dawałabym dużo

cieszę się ,że roślinki się przyjeły ja jak chodzę po swoim ogrodzie ,to też zawsze sobie wspominam co od kogo-bo bardzo dużo mam dostanych od naszych dziewczyn

szkoda ,że miałam tylko taki mały karton na te przywrotniki ,bo jeszcze 2 kępy wykopane musiałam u siebie upchnąć

jakbyś jeszcze coś chciała ,to z chęcią się podzielę szkoda ,że tak daleko mieszkasz buuu

w tym tygodniu taczkę irysów żółtych wywaliłam -część wkopałam na przedpłocie -bo żal wyrzucać ,a część poszła na kompost
ale z żółtym kolorem -to wiem ,że nie wszyscy lubią -więc nawet nie pisałam ,że oddam

podzieliłam mojego irysa brązowego -mam 7 doniczek na zbyciu -jakbyś chciała ,to pisz

TAR 16:22, 29 cze 2023

Kasia, kurde to niedobrze u tej Twojej znajomej, zeby ziemia "nie zachorowała", bo potem wszystko bedzie chore, w zyciu przy glinie bym nie kladla szmaty, ostatecznie te cienką o niskiej gramaturze jak moja zielona i potem ściagala

Lidka ta plastikowa to dopiero rzez niewiniatek, ja mam teraz pod truskawkami, sprawdza sie ale raj dla mrowek, jesienia truskawki ida do skrzyn, szmata znika