Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Eupraksja 00:11, 06 paź 2025

Tar, cudny jest Twój ogród i nie do wiary, że w tak krótkim czasie powstał!! Rośliny tak już rozrośnięte i wszystko pokomponowane tak wielowarstwowo.

Czytam też o Twoich dylematach dotyczących przechodzenia części ogrodowej w bardziej naturalną, a z tym samym tematem już się w głowie mierzę, chociaż u nas dopiero ogród zaczyna powolutku powstawać i potrwa parę lat zanim osiągniemy ten etap co Ty teraz. Ale w głowie zawsze o parę kroków do przodu. Posadziłam dziś właśnie byliny pod dębem, który ma być na granicy między tymi strefami, zdjęcie wstawiłam u siebie, może zajrzysz? Roślinność w runie leśnym u nas rośnie raczej niska i wyobrażenie mam takie, że wokół tego granicznego dębu byliny i cebulkowe kwiaty będą wyrastały z rodzimego runa. Ale czy kompost plus podlewanie nie sprawią, że tam porosną chwasty jednak wysokie? Tego się obawiam... Masz może za sobą takie próby?
Miskantowo 07:52, 06 paź 2025

Tarciu, jeżeli zbudowałaś trzy domy i nie oszalałaś to ja tam rozumiem, że pomysł jest nęcący.
Biorąc jednak pod uwagę, że ten dom i ogród są super to bym zwolniła
Jaki masz fajny projekt domku dla seniorów ? Pokażesz?

Ostatnio nie ruszałam się z domu i nie wiem jak tam sytuacja na naszym magicznym zjeździe z obwodnicy? Daje się tamtędy przemieszczać? Mamy zaległą kawkę

Twój ogród pięknie wygląda!
U mnie średnio, widać brak prac przez ostatnie tygodnie..
TAR 08:58, 06 paź 2025

Margo2 napisał(a)
A może powinnaś komuś prowadzić budowę?
To By przystopowało Twoje mysli o przeprowadzce i zmianach
Naprawde jesteś szaloną kobietą.
Ja juz powoli zapadam w sen zimowy, a Ty cały czas działasz.

Prowadzic komus budowe ciezko jak sie jest na etacie a z pracy na chwile obecna nie moge zrezygnowac. Wiesz jak to leciało zbyt zmeczona by pracowac, za biedna by rzucic prace i za stara na sponsora
W sen zimowy zapadne pewnie po zmianie czasu albo w grudniu, najbardziej znienawidzonym przeze mnie miesiacu w roku, stycznia tez nie lubie, bo sie dłuży. A w lutym juz beda wracac pierwsze żurawie, wiec i optymizm powroci. Bedzie juz tez mozna zaczac dzialas w ogrodzie pomalutku.
TAR 09:01, 06 paź 2025

Eupraksja napisał(a)
Tar, cudny jest Twój ogród i nie do wiary, że w tak krótkim czasie powstał!! Rośliny tak już rozrośnięte i wszystko pokomponowane tak wielowarstwowo.

Czytam też o Twoich dylematach dotyczących przechodzenia części ogrodowej w bardziej naturalną, a z tym samym tematem już się w głowie mierzę, chociaż u nas dopiero ogród zaczyna powolutku powstawać i potrwa parę lat zanim osiągniemy ten etap co Ty teraz. Ale w głowie zawsze o parę kroków do przodu. Posadziłam dziś właśnie byliny pod dębem, który ma być na granicy między tymi strefami, zdjęcie wstawiłam u siebie, może zajrzysz? Roślinność w runie leśnym u nas rośnie raczej niska i wyobrażenie mam takie, że wokół tego granicznego dębu byliny i cebulkowe kwiaty będą wyrastały z rodzimego runa. Ale czy kompost plus podlewanie nie sprawią, że tam porosną chwasty jednak wysokie? Tego się obawiam... Masz może za sobą takie próby?

Porosna chwasty na stowe, ja pod kilkoma drzewkami mam przebisniegi, hosty i paprocie. Hosty sa najlepsze, dosc dobrze maskuja i chronia przed chwastami, sa jak włoknina. Przebisniegi zamieraja po kwitnieniu wiec tez jest ok. Mozesz sprobowac wlasnie z hostami i paprociami. Ładny to daje efekt.
TAR 09:10, 06 paź 2025

Miskantowo napisał(a)
Tarciu, jeżeli zbudowałaś trzy domy i nie oszalałaś to ja tam rozumiem, że pomysł jest nęcący.
Biorąc jednak pod uwagę, że ten dom i ogród są super to bym zwolniła
Jaki masz fajny projekt domku dla seniorów ? Pokażesz?

Ostatnio nie ruszałam się z domu i nie wiem jak tam sytuacja na naszym magicznym zjeździe z obwodnicy? Daje się tamtędy przemieszczać? Mamy zaległą kawkę

Twój ogród pięknie wygląda!
U mnie średnio, widać brak prac przez ostatnie tygodnie..

Wiola, słuchaj to co bylo na zjazdach wczesniej to byla bajka, teraz po otwarciu czesciowym jest koszmarnie. Dotyczy to szczegolnie zjazdow. Poki nie otworza łącznic i tego malego odcinka metropolitarnej to bedzie dalej udręka.
Od tygodnia walcze tez z choroba bialaska, dzis kontrola, nie jest jeszcze dobrze. Zobaczymy co wet dzis powie.
Podoba mi sie budowanie. Choc jest kilka ale. Pierwszy dom tak sobie, ekipy rozne, niektore niesłowne. Nie bylo fajnie. Samego domu i miejsca nie lubilam od poczatku. Była tam zla energia ale luby sie napalil to raz poszlam mu na reke. Żalowalam juz na samym poczatku budowy.
Drugi i trzeci dom budowalam na dzialkach ktore sama znalazlam, z fima, z ktora wspolpracuje zawodowo. To prawdziwa przyjemnosc. Z wlascicielem rozumiemy sie doskonale, poza tym on bardzo solidny i co niezwykle teraz rzadkie uczciwy i terminowy.
Projekt, ktory bym teraz realizowala to Ekonomiczny 3 z własnymi przerobkami. Pierwotny nie do konca mi pasuje ale jest swietną bazą do zmian. Przesunełabym kilka ścian, schody, zrobila wieksze okna, zwykle zmienila na tarasowe, zmienilabym charakter pomieszczen i wyszlaby perelka

Ogrod obecnie wyglada słabo, wszedzie lezy warstwa lisci brzozowych, doły zakryte. Ale za to jak pachnie, igliwiem i liścmi. Super.
TAR 09:26, 06 paź 2025

Moje palenisko prawie gotowe, czekam az szamot wyschnie. Dojda fotele a moze wiosna ławki kamienne, planuje tez blizej ogrodzenia zrobic nieduża wiatke. Dokupie tez ruszt z żeliwna płytą.

Z tej rabaty bede wykopywac wszystko wiosna. Nie podoba mi sie i przez to strasznie drażni.

Mam plan by zrobic niewielkie oczko z kaskada z plaskich kamieni. Oczko w formie 150 l. tego typu:

i dopiero potem obsadzic tym co wykopalam. Jesli cos nie bedzie pasowac lub bedzie tam zbedne posadze w okolicach paleniska, tam moge miec busz
Wiec taki mam plan na wiosne plus przesadzanki na rabacie frontowej przy plocie.

sylwia_slomc... 14:15, 06 paź 2025

TAR napisał(a)

Noo tez sie ciesze, ze udalo mi sie wszystko zrobic, prawie. Moja pozrywane miesnie musza odpoczac a ja ciagle je mecze. Niestety kontuzja ciagnie sie od lipca, od slawetnego wykopania magnolki, byla za ciezka na moje mozliwosci i teraz leczenie.
Ja to jednak wygodnicka jestem, nie sadze roslin, ktore trzeba wykopywac, cebulkowe posadze raz i niech juz tam rosna ale dokupywac nie zamierzam.

Wlasnie tez jestem zaskoczona tempem przyrostu. To byl trzeci sezon ogrodowy, pierwszego to nie licze, bo zakladalismy wszystko. Kilka roslin podupadlo tego lata, a to za mokro a potem za sucho. Musze przemyslec dwa lub trzy nasadzenia. Ale ogolnie zle nie jest. Nawet na bagiennej jakos roslinki funkcjonuja.

Ja cebulowe tylko dosadzam, żadnych nie wykopuję, nie dałabym rady bo potrzebny czas, a go nie mam.
Kontuzje lepiej dobrze wyleczyć bo potem komplikacje mogą bardziej dać w kość niż sama kontuzja
TAR 19:54, 06 paź 2025

Sylwia jak mysle o wiadrach cebulowych to juz mi sie slabo robi
Judith 20:00, 06 paź 2025

TARciu, bardzo eleganckie palenisko
LIDKA 20:59, 06 paź 2025

Super to palenisko.