Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

mirkaka 13:43, 27 maj 2026

Co za uroczy las
Zajrzyj do mnie i się wypowiedz
April 07:50, 29 maj 2026

TAR napisał(a)
I dokupic chce ze dwie horty debowe, kilka perukowcow i dwa buczki czerwone. Bo mi wypadly 2 elegantulum a buki tam rosna bez problemu to bedzie szpalerek. I jeszcze jednego palibina, najlepiej na kijaszku i chce dokupic kilka lilakow korenskich pachnacych i zrobic z nich obwodke rabaty. Dzis widzialam rondo obsadzone tawula i Miss Kim, kurteczka ale czad.

No i tak właśnie wygląda twoje: ja już nic nie kupuję i nie robię
TAR 08:45, 29 maj 2026

No nie poradze, tyle mi roslin wypadlo w te zime ze musze uzupelnic nasadzenia a ze przy okazji zmienia sie wizja na rabacie ....
Z plusow, nadal nie robie wiecej rabat. Nawet tej przy ognisku nie zamierzam ruszac, choc plan byl. Dokonam jedynie lekkich przetasowan.A perukowce mi ostatnio sie bardzo podobaja. Sa bardzo dobrym wyborem na suche sloneczne i suche cieniste. I nie kosztuja majatku A mozna je ladnie i w lesie wkomponowac.
April 09:16, 29 maj 2026

Perukowce dwa właśnie wycięłam do samej ziemi. Zrobiły się brzydkie. Stwierdziłam że je drastycznie odmłodzę. Miałam zlikwidować ale jeśli będę je utrzymywała takie małe, to może nie będą mi przeszkadzać. Ciągle chorowały, wypadały pojedyncze pędy, zrobiły się przez to drapaki. Bardzo silnie odrastają teraz od ziemi.
TAR 09:57, 29 maj 2026

Zawsze mialam ladne perukowce ale przycinalam co roku choc tego nie polecaja. Byly zdrowe i kwitly ledwo co. Tylko na tych pedachniedocinanych. Na razie mam 4 szt. Zobaczymy jak dadza rade. Jeszcze nie wiem jak je bede prowadzic. 2 limonkowe sa na rabacie suchej cienistej. Musze czyms rozjasnic te szare sosny a palmowe nie wyrabiaja mimo podlewania. Wiec beda peruczki i jasminowce aurea.
A Flamissimo sa na slonecznych suchych.
Zobacze jak dadza sobie rade w tym sezonie, stan pozimowy i wtedy podejme decyzje o dalszych zakupach. Na razie testuje
Za to tamaryszka tez znalazlam bez zycia. Szoda. Ale on od poczatku byl slaba sadzonka.
TAR 10:00, 29 maj 2026

Nie wiem tez co zrobic z bukiem Purple Fountain. Sadzonka byla licha. Ale to nic. Ruszyla. Tylko dolne galezie tego buka sa zielone a gora czerwona. I teraz mam zagwozdke czy kupic drugiego a tego przesadzic czy zostawic takiego dziwolaga.
April 10:03, 29 maj 2026

Dlaczego uważasz że buk to dziwadło? On teraz jest na etapie zmiany koloru. Tam gdzie ma więcej światła, jest czerwony. Na dole jeszcze zielony ale powinien się zaczerwienić. Mój też robił to stopniowo, od góry.
TAR 10:21, 29 maj 2026

Bo w zeszłym roku tez taki byl, na dole zielony a gora czerwony. I mial pelne słonce. A wczesniej mialam sadzonki, ktore czerwone byly od poczatku. Kupowane z innego źrodla.
TAR 10:25, 29 maj 2026

Podjade dzis moze do ogrodniczego i zobacze co maja, bo nie bylam od roku. Myslalam jeszcze o zakupie Glediczji Sunburst
tulucy 10:50, 29 maj 2026

Przez Ciebie dorobiłam się dwóch perukowców. W sumie mam 3, bo jednego nn przeniosłam że starego.

Też tak mówię ciągle, że "nic już więcej nie kupuję w tym sezonie". I nie powiem, co z tego wychodzi .