Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 10:52, 29 maj 2026

Phiii. Przeze mnie??? Akurat. Nie mydl tu nikomu oczu, bo nie uwierzą.
Zazdroszcze ci tego perukowca na kijaszku
Ewa777 11:02, 29 maj 2026

TAR napisał(a)

Mam konwalie ale nie te dzikie tylko odmianowe, po dzikie sie boje pojsc, bo tam peelno meszek, komarow i żmij sie boje. Ale mama mi chce od siebie troche oddac a one szybko sie rozrastaja. Lubie takie zadarniacze. Konwali czy z kwiatem czy be fajnie wyglada.

To sa floksy rozlogowe, zadarniajace. Jakies 20-25 cm wysokie, bardzo fajne. Odkrylam je 2 lata temu.

Ciekawy ten floks rozłogowy, bo kwiaty wyglądają jak wiechowaty, a wysokość jak skrzydlasty.
Konwaliami mogę się z Tobą podzielić. Też mam ich dużo
tulucy 11:22, 29 maj 2026

TAR napisał(a)

Stały jeszcze dwa.
April 11:28, 29 maj 2026

TAR napisał(a)
Podjade dzis moze do ogrodniczego i zobacze co maja, bo nie bylam od roku. Myslalam jeszcze o zakupie Glediczji Sunburst

O tak, glediczje bardzo pasują do takich ogrodów jak nasze. Mam trzy, w tym dwie Sunburst i jedną Rubylace. Na piasku daje radę, choć rośnie wolniej niż ta wsadzona na rabatę i częściej podlewana. Rubylace to jeszcze maleństwo ale już widzę że ma potencjał
April 11:30, 29 maj 2026

TAR napisał(a)

Wiesz że też mam dwa perukowce na kijku ale jakoś nie umiem z nimi sobie poradzić. Nie umiem wkomponować, przez co wegetują smętnie pod brzozą. Chyba muszę przesadzić ale nie mam pomysłu gdzie.

Lucy, a jakie towarzystwo dajesz perukowcom?
TAR 11:38, 29 maj 2026

Jola ja chce perukowce zamiast wypadnietych judaszowcow. Eternal mial w dołach żurawki, hosty, rauriefy i rdesty. Mysle, ze do perukowcow tez bedzie pasowac. Z bodziszkami tez sie zgodzi.

W poprzednim ogrodzie z perukowcami rosły fotergile, tawuły, wilczomlecze, rozchodniki i niskie kosówki
TAR 11:38, 29 maj 2026

tulucy napisał(a)

Stały jeszcze dwa.

Jak nic ciekawego w ogrodniczym nie bedzie to mi kupisz
April 11:43, 29 maj 2026

TAR napisał(a)
Jola ja chce perukowce zamiast wypadnietych judaszowcow. Eternal mial w dołach żurawki, hosty, rauriefy i rdesty. Mysle, ze do perukowcow tez bedzie pasowac. Z bodziszkami tez sie zgodzi.

W poprzednim ogrodzie z perukowcami rosły fotergile, tawuły, wilczomlecze, rozchodniki i niskie kosówki

Ja coś podejrzewam że u mnie jest nie sam problem z perukowcem, co problem z kolorem czerwonym
TAR 11:44, 29 maj 2026

Ewa777 napisał(a)

Ciekawy ten floks rozłogowy, bo kwiaty wyglądają jak wiechowaty, a wysokość jak skrzydlasty.
Konwaliami mogę się z Tobą podzielić. Też mam ich dużo

To super. Na konwalie mam miejsce. Tam gdzie mi od wilgoci wygniły runianki. Przeniosły sie w ich miejsce bodziszki nakolankowe ale chce ich ilosc drastycznie ograniczyc, bo panosza sie juz wszedzie. Przyjechaly do mnie z ziemia od ogrodnika prawdopodobnie.

Te rozłogowe sa o wiele wyzsze od szydlastych, szydlaste sa płożaco-zadarniajace i nie maja takich łodyzek. Tego na zdjeciach nie widac ale te kwiatki rozłogowych maja jakies 25 cm wysokosci. Moge ci odstapic kepke na probe. Szybko rosna.
TAR 11:46, 29 maj 2026

April napisał(a)

Ja coś podejrzewam że u mnie jest nie sam problem z perukowcem, co problem z kolorem czerwonym

Moze ale ładnie masz wkomponowane czerwienie w ogrodzie. Ja bym na kijku chciala limonkowego spiryta albo golden lady