Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

Kordina 10:40, 28 wrz 2023

Dla mnie ten pierwszy beżowo-siwy jest piękny i ładnie się komponuje z zielenią.
Kontonaogrod 11:05, 28 wrz 2023

haha widzę opinie 50/50 póki co

To łyse wzgórze, optuję za blachą póki co - dla bezpieczeństwa, bo dachówek z hektara zbierać bym nie chciała (szare dachówki chyba nieeeee? antracyt są ładne
Blacha się nagrzewa No i antracyt zbiera promienie słoneczne bardziej niż szarość. Ten ostatni dach który robiłam to właśnie szara blacha - wyszedł bardzo ładnie moim zdaniem. Z białym i drewnianym kolorem fajnie gra (a tam wg projektu belki wystają).

Docelowo ten dom pewnie i tak dostanie córka (chyba że w międzyczasie coś wymyślę i go sprzedam, jednak), a jej się podoba (och i ach), więc jest git
Muszelka 13:15, 28 wrz 2023

Jedna córka ma dach szary, druga antracytowy. Gdy słonce w lipcu szaleje, to jeden i drugi się nagrzewa Założyli klimę.

W miesiącach "zimowych" (a tych jest ok. 6 mcy), takie słoneczne nagrzewanie ma swoje plusy
Kontonaogrod 13:19, 28 wrz 2023

Fakt. Zobaczymy, czasu jest aż nadto. Póki co walczę z przyłączem gazu, a w ogóle to może najpierw bym tą działkę kupiła buahahaha

Czekanie jest GŁUPIE

z zimowego grzania korzystamy bardzo dzięki dużym przeszkleniom od południa - jak jest słonecznie to podłogówka mi się wcale nie uruchamia Dach jest porządnie ocieplony, strop dodatkowo, więc nawet jak dachówka antracytowa coś zabsorbuje to nie bardzo się to przekłada na temperaturę wewnątrz domu
Muszelka 15:54, 28 wrz 2023

Gdy Patrycja rozważała, co siać: trawę, czy trawę z mikrokoniczyną pokazałam jej dwa zdjęcia trawnika z mikrokoniczyną mojego kolegi z pracy.

Za moją namową dosiał nasiona mikrokoniczyny do trawnika, który latem wyglądał pożalsięboże.

Teraz ma trawnik najbardziej zielony w okolicy (prawie bez podlewania i bez sypania nawozu), a Muszelkę wychwala pod niebiosa

Zdjęcia będę musiała później usunąć, bo są wykonane przez niego.

Kontonaogrod 17:46, 28 wrz 2023

Extra tak zrobimy
Kontonaogrod 18:32, 28 wrz 2023

Maliny przyszly, ładne. Już posadzone

Kontonaogrod 21:06, 28 wrz 2023

Mary 21:26, 28 wrz 2023

Bardzo ładny projekt.
Mój dom jest w takim stylu. Ma czerwony dach, budyniową elewację, okna w dębowym kolorze i szprosy.
Lubię mój dom. Jednak gdybym dzisiaj budowała dom to
- Dach byłby czarny/antracytowy. Na każdym innym kolorze panele będą bardzo widoczne.
- Unikałabym lukarn i innych załamań dachu. To zmniejsza koszt, umożliwia sensowne położenie paneli.
- Jeżeli potrzebna jest przestrzeń nie tylko na parterze to wybrałabym projekt z normalnym piętrem, a nie użytkowym poddaszem ze skosami. Teraz mam poddasze że skosami, duże powierzchnie podłogi, zabudowy, niewygoda dla wysokiej osoby, problemy z rozplanowaniem szczególnie łazienki, większe koszty, mocno nagrzewające się pomieszczenia. Poprzednio miałam dom z normalnym piętrem i mniejszymi pomieszczeniami i miało to większy sens.

Mam też wykusz w kuchni. Z tym, że rama okna jest wspólna, nie ma murowanych narożników. Bardzo żałuję tej decyzji.

Prosta bryła budynku i prosty dach to niższe koszty.
Jeżeli kształt nie jest dla Ciebie ważny to po co wybierać właśnie taki?
Magleska 21:42, 28 wrz 2023

Hej dotarłam przeczytałam całość ,trochę się zamotałam przy tych działkach ,ale w końcu wiem ,gdzie dotarłam
Plony warzywne masz zachwycające i trzymam kciuki za wszystkie plany ,pomysły i realizacje