Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Ichigo 11:21, 18 cze 2026

Zaczyna gaura, kwitnie penstemon.

Perukowiec Young Lady.

Posadziłam też w końcu różowe lobelie. Umordowałam się przy tym okropnie - ziemia twarda, zbita, pełna drobnych kamieni. Przez ten żwir nie mogłam wpić szpadla i wykopać jamki pod doniczki, więc musiałam wydłubywać ziemię łopatką... Normalnie mąż by mi pomógł, ale jest po operacji. Pewnie wymienilibyśmy ziemię w tej części rabaty, przekopali część podłoża z ziemią z worków. Sama nie mam siły tego zrobić, więc wydłubuję łopatką jamki pod doniczki, żeby nic roślin nie zżarło...
Zdjęłam też szpadlem murawę w tym miejscu. Paskudna robota.

Ichigo 11:44, 18 cze 2026

W poniedziałek posadziłam trzmielinę oskrzydloną na pniu - w miejsce zjedzonego klona Crimson Princess. Bo tak, nie wykończył go mróz, ale karczowniki. Wszystko stało się jasne, kiedy wyjęłam z ziemi korzeń.
Trzmielinę posadziłam w siatce ze stali nierdzewnej. Tak samo zrobiłam z jabłonią japońską Freja - widziałam, że coraz marniej wygląda, więc chwyciłam za pień i pociągnęłam. Od razu wyszła z ziemi, korzeń prawie cały obgryziony. Dałam jej szansę, bo jakieś życie w niej się jeszcze tliło i teraz rośnie w siatce. No, zobaczymy, czy przeżyje.

Doszło do mnie, że klon Shaina, który kupiłam ostatnio, został posadzony bez żadnej ochrony korzeni. Czyli w przyszłym tygodniu czeka mnie trochę roboty przy nim. Trzeba go będzie wykopać, założyć na korzenie siatkę i posadzić ponownie. Nim coś go zje. Swoją niefrasobliwością sama sobie roboty dołożyłam.

Trzmielina na pniu:

A tu korzenie klonu i jabłonki:

Uschła mi też morela, która miała z 15 lat albo i więcej. Nie wiem co ją wykończyło, mróz czy gryzonie...

Ichigo 11:52, 18 cze 2026

ewsyg napisał(a)
Witaj Magdo. Widzę, że też lubisz róże i mamy kilka takich samych odmian. U mnie dopiero zaczynają swój pokaz.
U mnie też niektóre dopiero zaczynają. Z róż się chyba nigdy nie wyleczę, jestem od nich uzależniona . Wczoraj znowu kupiłam kolejne, tym razem Pompeji i znowu Giardinę.
A Mariatheresia ląduje na liście chciejstw (która się ciągle rozrasta).
Wafel 14:50, 19 cze 2026

Zachwycam się, wow! Nawet nie wiedziałam, że masz tyle róż, jedna to widzę ma nawet włosy i pełną uśmiechu buzię
Pozdrawiam, rozpływam się w upale z kawą na tarasie...