Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Ichigo 16:57, 23 maj 2024

W ogrodzie byłam przedwczoraj, więc zdaję relację

Rozkwitła pierwsza róża - Queen of Sweden - ta, która najbardziej ucierpiała przez skoczka różanego. Piwonie nadal są w pąkach.

Dosadziłam sześć ostróżek, gdyż bez nich nie wyobrażam sobie moich rabat, a kilka zniknęło po zimie. Trochę ogarnęłam skalniak, na którym pojawiła się smagliczka nadmorska. Rozsadziłam też rojniki. Posadziłam pierwsze karpy dalii wyniesione z piwnicy. Kupiłam mnóstwo nowych roślin, które na razie tkwią w poczekalni na balkonie: dwie hosty Guacamole, dwie róże pomarszczone, floksy, zawilce jesienne, piwonia Buckeye Belle. Jak ja to wszystko przewiozę??

Tak w ogóle musiałam przystopować z pracami w ogrodzie - jakieś dwa tygodnie temu, walcząc z korzeniem po winogronie, nabawiłam się kontuzji kolana i do tej pory muszę oszczędzać jedną nogę. Mogę zapomnieć o tym, aby przyklęknąć przy rabacie :/ Wygląda na to, że mój wtorkowy pobyt na wsi będzie jedynym w tym tygodniu...

Przynajmniej porządnie popadało.
Narsilia 17:06, 23 maj 2024

Oooo przykro czytać o kontuzji dbaj o siebie i szybko wracaj do sił , zazdroszczę zakupów wszystkie cieszą tak że hej , zawiedziesz sobie wszystko pomalutku choćby na raty.

U nas też w centrum wkoncu popadało kamień z serca.
Ichigo 17:10, 23 maj 2024

Mój jedyny czosnek Globemaster. Jesienią posadziłam dwa, drugiego najwyraźniej coś zjadło.

Kwitną powojniki. Z czterech sztuk Mrs Cholmondeley tylko jeden wygląda znośnie. Nie ma się czym chwalić.

Ichigo 17:37, 23 maj 2024

Pszczoła

Ichigo 17:39, 23 maj 2024

Rabata, z której jestem prawdziwie i nieskromnie zadowolona. Dotąd myślałam, że zakładając ją, stworzyłam rabatę "spokojną". Miały się na nią składać kolory niebieski, różowy, biały, lila i fiolet. Nic bardziej mylnego. Głównie dzięki kwitnącym teraz żurawkom jest to rabata "radosna", jedna z rodzaju "Hip, hip, hurra!", jak trafnie to określił Piet Oudolf w swojej książce "Tworzę ogród naturalny".
Lubię patrzeć na tę rabatę. Nawet jeśli jest wciąż nieskończona i nieidealna, sprawia mi wiele radości.

Ichigo 17:49, 23 maj 2024

Narsilia napisał(a)
Oooo przykro czytać o kontuzji dbaj o siebie i szybko wracaj do sił , zazdroszczę zakupów wszystkie cieszą tak że hej , zawiedziesz sobie wszystko pomalutku choćby na raty.

U nas też w centrum wkoncu popadało kamień z serca.

Na raty i powoli, inaczej nie da rady. Trudne przedsięwzięcie logistyczne. A do tego dochodzą jeszcze karpy dalii, które przechowuję u siebie w piwnicy. Niektóre to olbrzymy. Muszę je posadzić jak najprędzej...

Mam nadzieję, że z kolanem jakoś dojdę do siebie, bo inaczej sezon mogę uznać za stracony.

Cieszę się, że i u Ciebie spadł deszcz. Ja to cały czas obawiam się suszy. Jeden mauser, jaki mam na deszczówkę, to stanowczo za mało.
MagdaLenka 18:08, 23 maj 2024

A gdzie zdjęcie róży? Ja mam Queen of Sweden na liście chciejstw, więc chętnie zobaczę u Ciebie.
Widzę, że chyba mamy takie same podpory do kwiatów.
Ichigo 18:57, 23 maj 2024

Miałam zdjęcia, ale źle wyszły. W poniedziałek postaram się zrobić lepsze, to wrzucę. Może przez ten czas inne róże też rozkwitną.
Coś czuję, że w najbliższym czasie róże zdominują mój wątek
Ichigo 22:55, 27 maj 2024

Rozkwitły róże
Jeszcze nie wszystkie, ale już są...

Queen of Sweden

Lady of Shalott

Ichigo 23:02, 27 maj 2024

NN (z Biedronki)

NN (też z Biedronki)