Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

MagdaLenka 15:18, 03 cze 2024

Ichigo napisał(a)

Dziękuję, MagdaLenka, przyda się na pewno. Przeglądając różne wątki, nieraz już spotkałam się z tym, że wspominano magiczną miksturę Bogdzi. Teraz recepturę znam i ja
Mój rodek po zimnie ma takie właśnie blade liście, mimo iż podsypałam mu wiosną osmocote Substrala. Prawie nie kwitł w tym roku.

Mikstura Bogdzi lepsza. Do tego siarczan amonu raz w sezonie na wiosnę i rodki będą jak nowe.
MagdaLenka 15:28, 03 cze 2024

Ichigo napisał(a)

Dziękuję, MagdaLenka, przyda się na pewno. Przeglądając różne wątki, nieraz już spotkałam się z tym, że wspominano magiczną miksturę Bogdzi. Teraz recepturę znam i ja
Mój rodek po zimnie ma takie właśnie blade liście, mimo iż podsypałam mu wiosną osmocote Substrala. Prawie nie kwitł w tym roku.

Mikstura Bogdzi lepsza. Do tego siarczan amonu raz w sezonie na wiosnę i rodki będą jak nowe.
Ichigo 13:52, 08 cze 2024

W środę sadziłam w ogrodzie takie oto róże:

Są to Glorius Babylon Eyes, kupione w donicach 4,5 litrowych. Dobrze ukorzenione, nie pachnące. To pierwsze moje róże z tej serii. Pomyślałam, że będą w nieoczywisty sposób pasować na rabatę 'czerwoną' i tam też je posadziłam.

Poza tym balkon to mój drugi, malutki ogród, do którego mogę wyjść w każdej chwili. W sezonie pachną na nim goździki i wiciokrzew.
Jeszcze dwa tygodnie temu kwitły lilie:

Jak widać, balkon jest zdominowany przez rośliny i nawet kot musi dzielić się krzesełkiem z kosmosami
Narsilia 07:30, 09 cze 2024

Madzia piękne nabytki te różyczki kolor faktycznie niebanalny czerwień z pomarańczą i ładne zwarte krzaczki.

Balkon aż kipi kwiatami cudnie , a na krzeseleczku mus jest się podzielić przecież kosmosy były pierwsze
Ichigo 18:38, 10 cze 2024

Balkon to też w dużej mierze przechowalnia dla roślin, które ostatecznie trafią do wiejskiego ogrodu. I żłobek dla wysianych z nasion. Muszę ostro pilnować, żeby koty nie pożarły takich wschodzących siewek. W zeszłym roku gdzie przeszedł kot, tam znikały groszki pachnące. Był jak kosiarka, zostawiał same łodyżki.
Ichigo 19:05, 10 cze 2024

Róże - ciąg dalszy.

Giardina

Eden Rose

Artemis

Narsilia 21:54, 10 cze 2024

Boziu bo jedna to piękniejsza ta róża
Ichigo 14:10, 20 cze 2024

Klaudia, sezon różany w pełni.
A może już po?

Przyznaję, że na wsi nie byłam od dwóch tygodni. Sprzedaż mieszkania, kupno nowego, przeprowadzka i związany z tym pierdyliard różnych spraw skutecznie odsunęły ogród na dalszy plan. Może uda mi się pojechać w przyszłym tygodniu. Mam nadzieję. Róże na pewno wymagają ogłowienia i wszystko zarosło chwastami. Znowu. Chciałabym tam choć raz przyjechać i po prostu odpocząć.
Na razie wstrzymuję się z sadzeniem nowych roślin. Na balkonie czekają hosty i szałwie, ale wszystko wskazuje na to, że jeszcze trochę to potrwa. Nie odwiedzam Zielonego Rynku, żeby mnie nie kusiło.

Tak było dwa tygodnie temu:

Ichigo 15:49, 27 wrz 2024

Wygląda na to, że przez całe wakacje nie miałam czasu na ogród. Albo może miałam, ale tyle się u mnie działo złych rzeczy, że po prostu nie miałam na ogród siły i chęci. Pojawiłam się w nim dopiero we wrześniu. Jak się spodziewałam, rabaty kompletnie zarosły chwastami. Jedną z nich całkiem zakrył ciągle wyłażący z ziemi winogron, którego od lat nie mogę się pozbyć.

Wzięłam się do pracy.

Co się zmieniło?
Zginął miłorząb rosnący w obwódce z Pashmin i lawendy. Całkiem suchy, nie do odratowania - a w zeszłym roku jeszcze rósł tak ładnie. Poza tym wycięłam całkiem wisterię, którą posadziłam niefortunnie w nieodpowiednim miejscu - myślałam, że wystarczy jej drewniana pergola, cóż, pomyliłam się. Całkiem ją przekrzywiła i zaczęła wspinać się na sąsiednie drzewa. Z ciężkim sercem powiedziałam jej "bye, bye". Przy pergoli poprowadzę różę Giardinę.

Zebrałam moje pierwsze w historii kasztany - całe trzy sztuki.

Huśtawka jest nadal niedokończona. Wprawdzie pomalowałam ją na wiosnę, ale do zrobienia nowych szczebelków nie starczyło już weny. Rzecz do zrobienia w przyszłym roku.

Poza czyszczeniem rabat z chwastów czeka mnie jeszcze jesienne sadzenie cebul. Zakupiłam już irysy żyłkowane, narcyzy i krokusy. Tym razem żadnych tulipanów. Narcyzy kupiłam same białe odmiany: Thalia, Mount Hood, White Petticoat. Przynajmniej nie będę musiała sadzić ich w koszyczkach, bo z moich obserwacji wynika, że nornice je omijają. Skusiłam się też na nowe odmiany irysów żyłkowanych, Pauline i Harmony. Katharine Hodgkin też oczywiście dokupiłam.

Ponieważ nie przyspieszałam dalii w domu, niektóre z nich dopiero zbierają się do kwitnienia. Ciekawe, czy zdążą przed przymrozkami.

Na balkonie rosną sadzonki naparstnic i kilka malw, które wysiałam na próbę po raz pierwszy.

Narsilia 18:26, 27 wrz 2024

Madzia nie martw się mi sezon ogrodowy i lato minęło jak z bicza strzelił było tyle planów zrobiona może polowa a mieszkam na w domu z wspomnianym ogrodem i w tym roku siedziałam w domu sporo tyle że mały brzdąc czAsem psuł plany.

Czego nie zrobiłeś dziś zrób jutro i już jak mówi przysłowie , dalie piękne , plany cebulowe super trzeba się cieszyć z tego co jest.