Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Ichigo 17:54, 30 maj 2024

Róża NN (Indigoletta?) - najbardziej "niebieska" róża, jaką mam. Trochę przemarza i choruje, ale wybaczam jej to ze względu na kolor i zapach. W cieniu prezentuje się najlepiej.

Pierwszy kwiat Eden Rose i Artemis, który rozkwita nieśmiało. Za kilka dni da nam prawdziwe show.

Ichigo 18:00, 30 maj 2024

Takie tam.

Ichigo 18:06, 30 maj 2024

Ichigo 18:13, 30 maj 2024

Ichigo 18:15, 30 maj 2024

Pada deszcz...

Anda 09:13, 02 cze 2024

Śliczne takie tam
Masz cudowny ogród. Gdybym mogła się przenieść kiedyś na jakiś większy obszar, to miałabym też ogród w wiejskim stylu. Uwielbiam tą różnorodność i gęstość

Indigoletta śliczna. Jeśli lubisz „niebieskie” róże to polecam Ci jeszcze Rhapsody in Blue. Cudna
Artemis też bardzo lubię. Jest niesamowicie elegancka, ale nie sztywna.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:14, 02 cze 2024

Ichigo napisał(a)
Gentle Hermione

O właśnie, ją też mam na liście, razem z Desdemoną

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
MagdaLenka 16:21, 02 cze 2024

Magdo, pytałaś o miksturę Bogdzi do rododendronów.
Na 10l wody daje się po 30ml: Pinivitu do iglaków, Florovitu uniwersalnego i chelatu żelaza (ja mam Mikrovit Intermag).
Stosuje się to jako nawożenie dolistne i do podlewania przez cały sezon co 2-3 tygodnie. Dolistnie wtedy, gdy rodki mają duże niedobory i blade liście (głównie po zimie, już od lutego podczas odwilży). Ja ostatnio zastosowałam też dolistnie, żeby je wzmocnić w czasie kwitnienia.
Ichigo 15:07, 03 cze 2024

Anda napisał(a)
Śliczne takie tam
Masz cudowny ogród. Gdybym mogła się przenieść kiedyś na jakiś większy obszar, to miałabym też ogród w wiejskim stylu. Uwielbiam tą różnorodność i gęstość

Indigoletta śliczna. Jeśli lubisz „niebieskie” róże to polecam Ci jeszcze Rhapsody in Blue. Cudna
Artemis też bardzo lubię. Jest niesamowicie elegancka, ale nie sztywna.

Dziękuję Cieszę się, że Ci się podoba. Ogród duży, ale ze względu na to, że do niego dojeżdżam i jestem zwykle dwa razy w tygodniu, staram się w nim ograniczać. Gdybym przy nim mieszkała, to bym dopiero mogła poszaleć.
Lubię tzw. niebieskie róże. Wydaje mi się jednak, że one lepiej wyglądają sadzone w półcieniu, a tego u mnie jak na lekarstwo. Powinnam znaleźć dla nich specjalne miejsce w ogrodzie.

Rhapsody in Blue jest śliczna. Myślę, że dobrze by wyglądała na "czerwonej" rabacie, bo sadzę na niej też różne odcienie niebieskiego i fiolety. Z "niebieskich" podoba mi się też Novalis Korfiedhar.

Gentle Hermione jest jedną z moich ulubionych róż. Niesamowicie delikatna, elegancka i cudownie pachnie. Płatki, kiedy kwiat przekwita, same się osypują pod najlżejszym dotykiem.
Ichigo 15:16, 03 cze 2024

MagdaLenka napisał(a)
Magdo, pytałaś o miksturę Bogdzi do rododendronów.
Na 10l wody daje się po 30ml: Pinivitu do iglaków, Florovitu uniwersalnego i chelatu żelaza (ja mam Mikrovit Intermag).
Stosuje się to jako nawożenie dolistne i do podlewania przez cały sezon co 2-3 tygodnie. Dolistnie wtedy, gdy rodki mają duże niedobory i blade liście (głównie po zimie, już od lutego podczas odwilży). Ja ostatnio zastosowałam też dolistnie, żeby je wzmocnić w czasie kwitnienia.

Dziękuję, MagdaLenka, przyda się na pewno. Przeglądając różne wątki, nieraz już spotkałam się z tym, że wspominano magiczną miksturę Bogdzi. Teraz recepturę znam i ja
Mój rodek po zimnie ma takie właśnie blade liście, mimo iż podsypałam mu wiosną osmocote Substrala. Prawie nie kwitł w tym roku.