Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Wafel 18:35, 12 lis 2024

Bardzo się rozrósł, wyłysiał środek, muszę wiosną wykopać i podzielić. Zastanawiam się, czy chce mi się robić rozpierduchę co trzy lata w tym miejscu... Mam wąskie te rabatki, nie może sobie rosnąć jak chce. Też mi w sumie pasuje w tym miejscu taki wypełniacz, nie spodziewałam się, że tak szybko rośnie i łysieje środek. Na razie tylko rozważam inne opcje
Joku 19:28, 12 lis 2024

Trzcinniki nie rosną zbyt wysokie, przynajmniej u mnie. Tworzą raczej dość ażurową strukturę. Kolumnowy cis objętościowo by się wpasował ale obok rośnie chyba kruszyna wiec byłby to drugi pionowy akcent. Cis + powojnik chyba się nie zmieszczą. Może sam powojnik?
Z ciekawością będę śledzić podpowiedzi bo u siebie mam podobny problem, tzn. szukam jakiejś przesłony.
Wafel 19:40, 12 lis 2024

No właśnie, za dużo pionów... trzmielina Fortune'a też by mogła być, ale mam już 4...
pestka56 11:37, 13 lis 2024

Wafel napisał(a)
Bardzo się rozrósł, wyłysiał środek, muszę wiosną wykopać i podzielić. Zastanawiam się, czy chce mi się robić rozpierduchę co trzy lata w tym miejscu... Mam wąskie te rabatki, nie może sobie rosnąć jak chce. Też mi w sumie pasuje w tym miejscu taki wypełniacz, nie spodziewałam się, że tak szybko rośnie i łysieje środek. Na razie tylko rozważam inne opcje

Możesz miskantowi wydłubać środek - wyciachać szadlem i nasypać tam kompostu. Znajomy kolekcjoner traw tak robi i one zarastają środek.
Ale... Dlaczego już po 3 latach ten Miskant obumarł w centrum karpy??? Wyżarło mu coś korzenie? Ja mam miskanty kilkunastoletnie i nic takiego się nie dzieje.
Patrycja_KG_Lu 13:56, 13 lis 2024

Dziękuję za zdjęcia przetaczników <3
Wafel 16:55, 13 lis 2024

Kasia- Pestka - no nie wiem, środek jest pusty, może faktycznie coś wyżarło, rośnie jakby półksiężycem. Z tym kompostem to spróbować teraz czy wiosną? Czy wykopać wiosną i sprawdzić co się dzieje?

Patrycja nie ma sprawy, niewiele pewnie pomogłam.
Wafel 20:35, 15 lis 2024

Czy ktoś ma u siebie kilkuletnią kalinę japońską Kilimandżaro Sunrise? Jak szeroko rośnie u dołu? Sprawia jakieś problemy? Da radę na pełnym słońcu?
Z góry dziękuję za informacje
Rumianka 21:29, 15 lis 2024

Miskant podoba mi się bardzo w tamtym miejscu, no i te piękne pióropusze. Swoje miskanty dzieliłam niedawno...w ten sposób, że rozgarnęłam badyle u dołu, by było dojście dla siekiery, w miejscu podziału przyłożyłam siekierę a młotem kilka uderzeń spowodowało przecięcie karpy. Tę część, co była do zabrania obkopał eM i ładnie wyszło bez naruszania reszty karpy. Zasypałam dołek po tym wykopanym i finito. Natomiast tę wykopaną część podzieliłam na pół i powstały mi następne 2 sadzonki. Z drugim miskantem postąpiłam identycznie i w ten sposób z 2 miskantów mam obecnie 6... trochę chudeusze, ale rozrosną się. Nie miały dużych korzeni, jakich się spodziewałam. Z rozplenicami postępuję tak samo...
LIDKA 21:35, 15 lis 2024

Wafel napisał(a)
Czy ktoś ma u siebie kilkuletnią kalinę japońską Kilimandżaro Sunrise? Jak szeroko rośnie u dołu? Sprawia jakieś problemy? Da radę na pełnym słońcu?
Z góry dziękuję za informacje

Mrokasia ma spiro różnych kalin. Trzeba ją zapytać.
Wafel 22:53, 15 lis 2024

Ok. Dzięki za wiadomości dziewczyny.