Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

vita 21:28, 21 kwi 2025

Też mam problem z szerszeniami, jedyne na co się zdobyłam, to gaśnica na szerszenie. Z dużej odległości. Strasznie się boję!
Wafel 21:30, 21 kwi 2025

Gruszka_na_w... 21:34, 21 kwi 2025

Wafel napisał(a)
Czy ktoś z was miał i rozwiązał sam problem z szerszeniami. Wlatują mi do szczeliny w tynku nad oknem tarasowym, tam są takie zaślepione wnęki pod rolety zewnętrzne. Coś bym tam wpuściła i zakleiła dziurę, może ktoś ma doświadczenie w tej kwestii i czy to w ogóle samemu ruszać?

Miałam u siebie gniazdo szerszeni w skrzynce gazowej i pod bocznymi dachówkami w daszku nad tarasem. Zakupiłam gotowy środek (gaśnica Brosa) przeznaczony do likwidacji siedlisk szerszeni i os.
Przed jego użyciem trzeba zaczekać aż nieco się ściemni. Szerszenie są wtedy mniej aktywne. Zabezpieczyć głowę grubą czapką, a twarz taką maskę pleksi. Ubrać się nieco grubiej. Dozować środek wg instrukcji.
Gdyby gniazdo było spore, a na terenie twojej posesji zamieszkują dzieci lub osoby starsze, to straż pożarna bezpłatnie likwiduje takie gniazda.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wafel 21:38, 21 kwi 2025

Znalazłam 3 martwe pszczoły, na schodach przy wejściu i na tarasie i to dało mi do myślenia. Kilka szerszeni krążących po ogrodzie też namierzyłam, tylko nie wiedziałam, gdzie gniazdo. Też się boję, bo niektóre owady kąśliwe mnie uczulają
Wafel 21:43, 21 kwi 2025

Jutro zakupimy tę gaśnicę, mąż spróbuje, aż mi go szkoda bo się boi okropnie, jako dzieciak był pogryziony, podczas likwidacji gniazda przez swojego dziadka...
Magara 22:46, 21 kwi 2025

Wafel napisał(a)
Czy ktoś z was miał i rozwiązał sam problem z szerszeniami. Wlatują mi do szczeliny w tynku nad oknem tarasowym, tam są takie zaślepione wnęki pod rolety zewnętrzne. Coś bym tam wpuściła i zakleiła dziurę, może ktoś ma doświadczenie w tej kwestii i czy to w ogóle samemu ruszać?

Asia - szczelinę w tynku zatkaj jak najszybciej czymkolwiek, starymi gaciami albo i plasteliną Zanim gniazdo będzie albo zanim się przyzwyczają, że mogą tam mieć miejscówkę. Też dziś pierwszego szerszenia namierzyłam, jest kwiecień, trochę szybko
Ewa777 11:40, 22 kwi 2025

Bardzo mi się zawsze podobały alstremerie. Może rzeczywiście te wyhodowane w Holandii dadzą sobie u nas radę.
pestka56 15:18, 22 kwi 2025

My zeszłej wczesnej jesieni zlikwidowaliśmy duże gniazdo szerszeni taką specjalną gaśnicą Bros, pewnie tą sama, o której pisze Hania
https://allegro.pl/oferta/gasnica-na-osy-i-szerszenie-automatyczna-spray-skuteczna-bros-400ml-10696483199?utm_source=notification&utm_medium=cartWithPayment&utm_campaign=cef7b135-c856-4150-84eb-687c2d87cdd6

Problem był spory bo bardzo wysoko. Zrobiły sobie gniazdo wykorzystując nieszczelność w podbitce dachu na poddaszu, ponad 6 m wysoko. E-m odpowiednio opatulony w kapeluszu pszczelarskim i rękawicach skórzanych do ciężkich prac budowlanych, zamocował puszkę na szczycie drabiny. Było jeszcze zbyt nisko, więc zamocował wędkę, na końcu której umieścił wężyk od gaśnicy. Podsunęliśmy tę konstrukcję możliwie najbliżej najbliżej wlotu do gniazda. E-m musiał z drabiny włączyć (puszka opróżnia się do końca po naciśnięciu). Uciekał z drabiny jak mógł najszybciej. Zadziałało.
Wafel 18:38, 22 kwi 2025

Preparat kupiony dziś wieczorem zrobimy akcję, ja alergik uciekam gdzie pieprz rośnie na ten czas

Jeszcze trochę i będę miała przesłonę na okna sąsiadki

Wafel 18:40, 22 kwi 2025

Skalnice, kukliki i szafirki, uwielbiam ten moment w ogrodzie