Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Kasya 07:51, 10 maj 2025

Wafel napisał(a)
Mam pytanie do osób, które mają doświadczenie z klonami palmowymi (jestem nie Facebookowa jakby co ) Czy klony palmowe niezależnie od odmiany można przycinać i formować? W zeszłym roku pod wpływem impulsu i zachwytu pięknymi listkami kupiłam klona Beni Maiko. Coś tam sobie wygooglałam, pokazało mi zdjęcia ładnych ażurowych drzewek, ale jak się już po zakupie zagłębiłam to wychodzi na to, że to odmiana o bardziej kopulastym kształcie i trochę mi to nie pasuje. Marzył mi się taki o ażurowych, parasolowatych, kaskadowych gałęziach. Mały, wąski, no sami wiecie jaki mam tyci ogródek Teraz się martwię, bo jakby się zadomowił to nijak mi tym kształtem nie będzie pasował... Da się z niego robić coś na kształt parasolki chociaż? Może ktoś ma tę odmianę? Póki maleńki to jeszcze mogę komuś oddać i wymienić na inny...

Chyba lepiej wymienic
Wydaje mi sie ze mocne ciecia to nie to co lubia klony
Jakies kosmetyczne, owszem, wystajaca galąź itp
Jest tu u nas tez watek gdzie mozesz zapytac
Herbaciarnia japońska
LIDKA 07:51, 10 maj 2025

Wafel napisał(a)
Wiem o istnieniu tej grupy już od ciebie, liczę jednak, że ktoś tu na forum ma z tą odmianą doczynienia. Facebook ciągle depcze mi po piętach ech...

Tarci pytaj. To Królowa Klonów.
Wafel 09:01, 10 maj 2025

Właściciel wątku Herbaciarnia japońska, raczej chyba skupiony na sobie, pisałam już w tym wątku, ale bez odzewu...
TAR 10:57, 10 maj 2025

Mam Beni Maiko ale sa jeszcze malutkie. Nie wiem czy je bede przycinac, bo maja dosc duzo miejsca a sam ich pokroj jest bardzo ladny.
Na pewno nie bedzie to klon typu parasolka i do tego azurowy. Tu raczej powinnas szukac cos w odmianie dissectum, teraz nie mam dostepu do kompa potem moge napisac, ktore z odmian u ciebie by sie nadawaly.
W malych klonach odmianaowych malo wycinam i przycinam chyba,ze cos wyraznie mnie razi. Raczej usuwam tylko chore lub suche galezie.
Napisz tylko czy chcesz azurowego parasolowatego czy np
Miniaturowego klonka niekoniecznie azurowego
pestka56 12:10, 10 maj 2025

Wafel napisał(a)
Wiem o istnieniu tej grupy już od ciebie, liczę jednak, że ktoś tu na forum ma z tą odmianą doczynienia. Facebook ciągle depcze mi po piętach ech...

Pozwoliłam sobie zapytać klonomaniaków w twoim imieniu. Przekażę ci jak się wypowiedzą.
Ten klon jest bardzo lubianą odmianą. Na facebookowej grupie (https://www.facebook.com/groups/470679237352841/?multi_permalinks=1132420674512024&hoisted_section_header_type=recently_seen) w prowadzonej „galerii tygodnia” ma specjalny post opisowy. Jest w nim poza opisem, który cytuję poniżej, ponad 100 zdjęć tego drzewka pochodzących z różnych ogrodów.

Acer palmatum (Klon palmowy) ‘Beni maiko’
Karłowa odmiana klonu palmowego dorastająca po 20 latach do 3 m wysokości i szerokości.
Beni maiko oznacza „rudowłosa dziewczyna tańczy” i jest jednym z najpiękniejszych klonów. Zachwyca zwłaszcza wiosną intensywnie różowo-czerwonymi liśćmi. Latem liście delikatnie zielenieją, zachowując czerwono różowy odcień, a na ich tle fantastycznie kontrastują czerwone letnie przyrosty.
Jesienią korona przebarwia się na ogniście pomarańczowy i czerwony kolor.
Liście są niewielkie, między 5 a 10 cm, o 3 lub 5 klapach, wśród których wiosną pojawiają się niepozorne czerwone kwiaty przekształcające się w owoce, skrzydlaki.
Klon ‘Beni maiko’ został wprowadzony do handlu przez holenderską szkółkę PlantenTuin Esveld w 1989 r, a w 2012 został doceniony przez angielskie Royal Horticultural Society i odznaczony nagrodą Garden Merit.
Odmiana polecana na stanowiska słoneczne i do półcienia.
Wymaga miejsc osłoniętych od wiatru i żyznej, lekko kwaśnej, przepuszczalnej i wilgotnej gleby.
Źródła: Mr Maple, Gardenia, RHS, PlantenTuin Esveld

Wafel 12:13, 10 maj 2025

Dziękuję Tarcia za informację Nie musi być parasolowaty, ale chodzi mi o to aby nie był kulką, bardziej ażurowy, ale nie szeroki. Nie wiem czy taki istnieje w ogóle, który się nadaje do takiej małej przestrzeni jak moja Ma rosnąć w narożniku. Bordowe, czerwone przez większość roku najlepiej, ale tu się nue upieram. Może powinnam szukać raczej szczepionej formy, sama już nie wiem...
Wafel 12:20, 10 maj 2025

Dziękuję Kasiu za zaangażowanie Teoretycznie mogłabym zaryzykować tą wielkość, na wielu zdjęciach widać go jako roztrzepańca, taką właśnie "tańczącą rudowłosą" a na niektórych to drzewo o kulistej koronie. Widocznie po latach osiąga taki pokrój, tylko ciekawe czy w naszych warunkach osiąga takie rozmiary i wiek.
Kasya 12:21, 10 maj 2025

Ja np bym sie nie martwila na zapas bo ja wykanczam wszystkie male klony
pestka56 12:55, 10 maj 2025

Wafel napisał(a)
Dziękuję Kasiu za zaangażowanie Teoretycznie mogłabym zaryzykować tą wielkość, na wielu zdjęciach widać go jako roztrzepańca, taką właśnie "tańczącą rudowłosą" a na niektórych to drzewo o kulistej koronie. Widocznie po latach osiąga taki pokrój, tylko ciekawe czy w naszych warunkach osiąga takie rozmiary i wiek.

Gdybyś zdecydowala sie przejrzeć posty na klonowej grupie to tam są zdjęcia klonów kilkunastoletnich różnych odmian, które przekraczają te rozmiary.
Pod tym co zacytowałam są podane źródła, gdzie jest pewnie więcej informacji niż autorka postu zamieściła.
Wafel 13:16, 10 maj 2025

Kasya napisał(a)
Ja np bym sie nie martwila na zapas bo ja wykanczam wszystkie male klony

O tym też pomyślałam nie wiadomo czy on w ogóle przeżyje u mnie kilka lat
Mam jednak taką zasadę, że jak coś sadzę to z myślą o punkcie docelowym i biorę pod uwagę maksymalne rozmiary. Tu mi coś nie wypaliło jednak z tym klonem a wykopywać go za kilka lat jak się zadomowi to żal. Na razie maleńki to może powędrować do kogoś. Szkoda że osiedlowa już upchana.