Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Kasya 21:39, 11 maj 2025

Przesadz go pod ddzewko jakies
Ja mam na amanogawach, na sliwach wiśniowych
Miskantowo 21:47, 11 maj 2025

Wafel napisał(a)
Zmieniłam miejscówkę clematisowi Błękitny Anioł a teraz muszę szukać dla niego podpory bo sąsiedzi chcą wpleść w ogrodzenie pionowe paski jako przesłonę... Nie będzie miał się czego chwycić a na dodatek cześć pędów już się chwyciła. Szkoda, że dopiero teraz mi powiedzieli... Pomijam już fakt samej obecności tych pasków z tworzywa

Asiu, z czego masz to ogrodzenie?
Ja do płotu z takich gotowych elementów doczepiłam kratki kupione w Obi. Drewniane ażurowe, zamontowałam to so płotu na …trytytki.
Może spróbuj odwinąć powojnika. Jest delikatny i pewnie go zdemolują podczas montażu tych pasków.
Zrobiłabym chyba calą ścianę takich ażurowych kratek a na nich rośliny. Nie byłoby widac tego plastiku.
TAR 21:51, 11 maj 2025

Asiu a moze kup jakas krake metalowa pod pnącza i przed tym plotem ustaw, nawet clematisa nie bedziesz musiała wykopywac.
Te pod drzewami mi bardzo słabo rosna, za mało słonca i drzewo zabiera praktycznie wszystko. A clematisy tez sa żarłoczne wiec jest walka o żarcie.
Kasya 21:52, 11 maj 2025

TAR napisał(a)
Asiu a moze kup jakas krake metalowa pod pnącza i przed tym plotem ustaw, nawet clematisa nie bedziesz musiała wykopywac.
Te pod drzewami mi bardzo słabo rosna, za mało słonca i drzewo zabiera praktycznie wszystko. A clematisy tez sa żarłoczne wiec jest walka o żarcie.

Musza byc od słonecznej strony
TAR 21:53, 11 maj 2025

Miskantowo napisał(a)

Asiu, z czego masz to ogrodzenie?
Ja do płotu z takich gotowych elementów doczepiłam kratki kupione w Obi. Drewniane ażurowe, zamontowałam to so płotu na …trytytki.
Może spróbuj odwinąć powojnika. Jest delikatny i pewnie go zdemolują podczas montażu tych pasków.
Zrobiłabym chyba calą ścianę takich ażurowych kratek a na nich rośliny. Nie byłoby widac tego plastiku.

Tez dobry pomysl i sasiedzi nie mieliby prawa nawet pisnac, ze cos im nie halo skoro tobie plastiki wystawiaja. Przy okazji kto robil ogrodzenie i czy jest ono posrodku? Jesli wspolnie to powinni z Tobą uzgodnic swoje pomysły.
TAR 21:57, 11 maj 2025

Kasya napisał(a)

Musza byc od słonecznej strony

Co musi byc od słonecznej strony? Przeciez w ciagu dnia zawsze przy drzewie przez iles godzin jest słonecznie
Poza tym kopanie w korzeniach drzewa, zeby wcisnac tam powojnika nie za dobrze moze zrobic samemu drzewu Miałam tak przy kilku i juz wiekszosc poprzenosilam, to byl głupi pomysl. Daja rade jedynie hortensje pnace, reszta dogorywała.
Dorota321 21:58, 11 maj 2025

Tam gdzie nie da się odplątać listków Błękitnego Anioła z ogrodzenia spróbuj co kilka dni odcinać nożyczkami listek od ogrodzenia. Tylko nie wszystkie na raz. Jest szansa, że się nie zbuntuje. Ja tak kiedyś robiłam.
Wafel 22:01, 11 maj 2025

Nie będę go przesadzać, bo rok temu go posadziłam i myślałam, że nie przeżyje - to jego 3 miejscówka. Lepiej wstawię te kratki metalowe, to przynajmniej zasłonię paski na płocie. Jutro pogadam z sąsiadką, bo zrobi mi się w narożniku ciemny kąt tam gdzie mam tego klona Beni Maiko może nie będą chcieli robić pasków do końca skoro posadziłam tam teraz pęcherznicę, kruszyny, hortensję, zrobi się coś na kształt żywopłotu.
Kasya 22:01, 11 maj 2025

TAR napisał(a)

Co musi byc od słonecznej strony? Przeciez w ciagu dnia zawsze przy drzewie przez iles godzin jest słonecznie
Poza tym kopanie w korzeniach drzewa, zeby wcisnac tam powojnika nie za dobrze moze zrobic samemu drzewu Miałam tak przy kilku i juz wiekszosc poprzenosilam, to byl głupi pomysl. Daja rade jedynie hortensje pnace, reszta dogorywała.

No to dziwne
Mam tak…5-6 powijnikow juz dlugo, ponad 6 lat i bardzo polecam
I zeby nie bylo ze tylko ja, u Ani kwartet tez tak rosną
TAR 22:01, 11 maj 2025

Dorota321 napisał(a)
Tam gdzie nie da się odplątać listków Błękitnego Anioła z ogrodzenia spróbuj co kilka dni odcinać nożyczkami listek od ogrodzenia. Tylko nie wszystkie na raz. Jest szansa, że się nie zbuntuje. Ja tak kiedyś robiłam.

Fajny patent, zapamietam, bo mam czasem z tym problem.