Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Wafel 22:02, 11 maj 2025

Dorota321 napisał(a)
Tam gdzie nie da się odplątać listków Błękitnego Anioła z ogrodzenia spróbuj co kilka dni odcinać nożyczkami listek od ogrodzenia. Tylko nie wszystkie na raz. Jest szansa, że się nie zbuntuje. Ja tak kiedyś robiłam.

Tak zrobię
Miskantowo 22:02, 11 maj 2025

TAR napisał(a)

Co musi byc od słonecznej strony? Przeciez w ciagu dnia zawsze przy drzewie przez iles godzin jest słonecznie
Poza tym kopanie w korzeniach drzewa, zeby wcisnac tam powojnika nie za dobrze moze zrobic samemu drzewu Miałam tak przy kilku i juz wiekszosc poprzenosilam, to byl głupi pomysl. Daja rade jedynie hortensje pnace, reszta dogorywała.

U mnie nawet hortensja pnąca walczy.
Powojnikowi w korzeniach drzewa to chyba bym wykopała dołeczek, na oko z pół metra.
Nawet gdyby mi się chciało to bym nie dała rady

Metalowa kratka byłaby najlepszym rozwiązaniem.
Ja wybrałam drewno ze względu na koszt i łatwość montażu (sama to zrobiłam)..
Plus przy powojniku jest taki, ze przez część roku tej podpory nie będzie widać.
TAR 22:03, 11 maj 2025

Kasya napisał(a)

No to dziwne
Mam tak…5-6 powijnikow juz dlugo, ponad 6 lat i bardzo polecam
I zeby nie bylo ze tylko ja, u Ani kwartet tez tak rosną

hehe wyjatki od reguly raczej nie masz przy brzozach czy sosnach? Innych drzew nie mam solidnie duzych.
TAR 22:06, 11 maj 2025

Miskantowo napisał(a)

U mnie nawet hortensja pnąca walczy.
Powojnikowi w korzeniach drzewa to chyba bym wykopała dołeczek, na oko z pół metra.
Nawet gdyby mi się chciało to bym nie dała rady

Metalowa kratka byłaby najlepszym rozwiązaniem.
Ja wybrałam drewno ze względu na koszt i łatwość montażu (sama to zrobiłam)..
Plus przy powojniku jest taki, ze przez część roku tej podpory nie będzie widać.

Pol metra nie pomoglo, dodanie ziemi i nadsypanie gorki przy brzozach, one sa tak żarloczne ze tylko podszyt mi tam daje rade. Przeniosłam wszystkie clematisy pod ogrodzenie, moze kiedys dosc urona by stworzyc zieloną i kwitnaca ściane. Poprzetykałam je przywarkami i pnacą hortensja. Z wiekiem pewnie zarosnie.
Wafel 22:09, 11 maj 2025

Nie na rabacie to nie ma szans, Amanogawy to u mnie na razie drobnica, żadne tam drzewa . Może namówię sąsiadkę, żeby po drugiej stronie też posadziła powojnika i będzie gęściejszy parawan, paski nie będą potrzebne
Wafel 22:19, 11 maj 2025

Ogrodzenie jest wspólne, zawsze się dogadujemy, ja postawiłam panel drewniany od swojej strony na jedno przęsło i to im też pasuje. Chcą te paski pociągnąć z tego względu że po drugiej stronie mają sąsiadów z psem, który nie dogaduje się z ich psem, więc aby było symetrycznie i jednakowo chcą również paski po mojej stronie. Osłonę rozumiem że chcą, tylko, że mamy płot drewniany, z tego samego drewna oboje mamy ładne drewutnie i nagle te paski z tworzywa od czapy...
TAR 22:46, 11 maj 2025

no to rzeczywiscie, moze jednak by odpuscila od waszej strony tez ze wzgledow wizualnych dla ciebie
Wafel 13:19, 12 maj 2025

Hip, hip, hurra! Rozmawiałam z sąsiadką, paski będą tylko do końca mojego drewnianego panelu, albo maksymalnie do pierwszego słupka czyli ok. 30 - 40 cm widoczne po mojej stronie, skończą się przed clematisem rośnie tam cis Wojtek, więc przysłoni ten fragment. Sąsiadka stwierdziła, że nie chce sobie zacieniać rabaty, poza tym silne wiatry przechylają nam od czasu do czasu fragment ogrodzenia z panelem, działa to trochę jak żagiel, chyba są za słabo osadzone słupki betonowe, paski zwiększyłyby powierzchnię żagla Ulżyło mi...
Makao 13:59, 12 maj 2025

O jakich Ty paskach na ogrodzeniu piszesz? Nie mogę znaleźć zdjęć. Widzę panele drewniane i siatkę drucianą ale nic sztucznego nie.
Wafel 14:36, 12 maj 2025

Takie pionowe, które przeplata się przez ogrodzenie metalowe
https://www.youtube.com/shorts/BuMH65Sbigs?feature=share