Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Wafel 22:31, 10 wrz 2025

nicol21 napisał(a)

wiesz co, widzę, że te w sklepach tną późną jesienią. Może na jakieś 10-15cm. ja w poprzednim ogrodzie przyciełam wiosną, jak miały jakieś 30-40cm, też na jakieś 15cm. Wtedy sie rozkrzewiały ładniej.

Jesienią cięcie to chyba bez sensu, bo i tak one zamierają na zimę, wiosenne już bardziej zrozumiałe, chyba że chodzi o przedłużenie kwitnienia tym cięciem jesiennym... Zagadka
Wafel 22:38, 10 wrz 2025

Myślicie, że to choroba grzybowa? Za dużo/za mało wody? Poprawiłam jego zbyt głębokie sadzenie, zrobić oprysk na grzyba czy już go teraz zostawić w spokoju?
pestka56 09:42, 11 wrz 2025

Rób oprysk I podlej Magnicurem jeśli widzisz jakieś niepokojące objawy, np zmiana koloru gałązek, czernienie.

Ja na tym zdjęciu nie jestem w stanie nic ocenić. Marna jakość tych zdjęć skompresowanych przez ogrodowiskowy algorytm.

Najlepiej zapytaj klonomaniaków na grupie „Klony palmowe i japońskie” na Facebooku
Wafel 10:39, 11 wrz 2025

Ok
TAR 11:34, 11 wrz 2025

Asiu jak nie wiesz co jest przyczyna, to nie rob opryskow ani niepotrzebnych ruchow, mozna tylko zaszkodzic. To jak dawac antybiotyki osobie z katarem. Jak mozesz zrobic lepsze zdjecie to wstaw. Sezon w tym roku paskudny, u mnie czesc klonow wyglada podobnie i to nie objaw choroby a warunkow atmosferycznych, Widze, ze galazki sa zdrowe, pąki lisciowe tez. A uschnieta czesc lisci jest objawem szokowym temperatur i pogody.
Jesli galezie zaczna czerniec, to wytnij je do momentu zdrowej tkanki i zasmaruj mascia. Jesli to werticilioza to cokolwiek bys nie zrobila roslina odejdzie.
pestka56 13:59, 11 wrz 2025

Wafel napisał(a)
Ok

Link do Klony palmowe i japońskie https://www.facebook.com/groups/470679237352841
To najlepsze co możesz zrobić = zapytać tych którzy mają doświadczenie i wiedzę.
Pokaż im zdjęcia wszystkiego co budzi twój niepokój
Wafel 18:02, 11 wrz 2025

TAR napisał(a)
Asiu jak nie wiesz co jest przyczyna, to nie rob opryskow ani niepotrzebnych ruchow, mozna tylko zaszkodzic. To jak dawac antybiotyki osobie z katarem. Jak mozesz zrobic lepsze zdjecie to wstaw. Sezon w tym roku paskudny, u mnie czesc klonow wyglada podobnie i to nie objaw choroby a warunkow atmosferycznych, Widze, ze galazki sa zdrowe, pąki lisciowe tez. A uschnieta czesc lisci jest objawem szokowym temperatur i pogody.
Jesli galezie zaczna czerniec, to wytnij je do momentu zdrowej tkanki i zasmaruj mascia. Jesli to werticilioza to cokolwiek bys nie zrobila roslina odejdzie.

Pójdę jeszcze raz na oględziny i przyjrzę się gałązkom. Dzięki za poradę.
Wafel 18:58, 11 wrz 2025

Nie dość, że mój krwiściąg Menziesa taki marny, to jeszcze obżarła go ta gąsienica kuprówki rudnicy.Gąsienice kuprówki rudnicy pokryte są włoskami, z którymi kontakt powoduje stany zapalne skóry. Styczność z nimi może powodować obrzęki i podrażnienia. Znalazłam na razie tylko jedną...

TAR 19:22, 11 wrz 2025

Fuj, paskudna jak trociniarka
mirkaka 19:33, 11 wrz 2025

Śliczna, trociniarki paskudna bo wielka, łysa i szybka ochyda