Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

TAR 21:20, 07 mar 2026

Nie powinno byc problemu. Wazne, ze masc zastosowalas.
Judith 21:23, 07 mar 2026

Asia, nie wiem czy to analogiczna sytuacja, mnie się wydaje, że tak: na jednym z moich dębów jeden z konarów wrósł w bok innego. Został usunięty przy okazji przycinania korony kilka lat temu, a fachowiec zajmujący się tematem stwierdził, że drzewo sobie poradzi. I sobie radzi .
Joku 21:25, 07 mar 2026

W którymś z programów Maja w ogrodzie widziałam podobną historię. Niestety, szczegółów nie pamiętam, drzewo żyło nie umiem powiedzieć czy jakoś odbiła się ta przygoda na jego stanie. Ja bym usunęła te fragmenty które da się wyciągnąć. Jeżeli nie jest to plastikowy sznurek tylko jakiś "organiczny" to powinien sam się rozłożyć po jakimś czasie. Pozostaje obserwacja, może amanogawa sobie poradzi z twoim niedopatrzeniem.
Wafel 21:41, 07 mar 2026

Jolu, sznurek na szczęście jutowy. No wyjścia już innego chyba nie mam, jak tylko obserwować. To ta Amanogawa, co tak mocno wybujała do góry, widocznie w obwodzie też szybko przybrała. Mam nauczkę, obadałam wszystkie mocowania na pozostałych drzewkach. Żal byłoby stracić, drzewko to jednak nie krzaczor, nie bylina - serce by bolało przy usuwaniu... Jaki to człowiek głupi, zła jestem na siebie.
Wafel 22:24, 07 mar 2026

Obudziły się larwy miseczników na cisach, zauważyłam kilka zmienionych gałązek i pierwszy raz udało mi się wypatrzeć tę drobnicę na łodygach. Zrobiłam oprysk. Obejrzyjcie swoje cisy.
Marcin89 22:35, 07 mar 2026

Wafel napisał(a)
Obudziły się larwy miseczników na cisach, zauważyłam kilka zmienionych gałązek i pierwszy raz udało mi się wypatrzeć tę drobnicę na łodygach. Zrobiłam oprysk. Obejrzyjcie swoje cisy.
Moje wyglądają jakby mrozem oberwały. Jak wyglądała ta gałązka?
Wafel 23:53, 07 mar 2026

Widać maciupeńkie jasno brązowe larwy na łodygach, jak małe kropeczki. Igły bieleją na pojedyńczych gałązkach. Miseczek jeszcze nie widać, larwy żerują.
mirkaka 07:14, 08 mar 2026

Wafel napisał(a)
Widać maciupeńkie jasno brązowe larwy na łodygach, jak małe kropeczki. Igły bieleją na pojedyńczych gałązkach. Miseczek jeszcze nie widać, larwy żerują.

Asia, wstaw zdjęcie jeśli się uda , i czym pryskałaś? Ech jak ja nie lubię robić oprysków, a już powinnam te główne dwa, czyli miedzian i olejowy
Wafel 09:30, 08 mar 2026

Teraz zrobiłam Mospilanem, bo nie widać jeszcze pszczół i miałam końcówkę Emulparu jak dokupię to powtórzę Emulparem za 2 tygodnie. Nie wiem jak szybko one się chowają pod te miseczki. Jak będą miseczki to w lipcu zrobię jeszcze jeden oprysk.
To są takie maleństwa, że ledwo widać gołym okiem, nie wiem czy zdjęcie to uchwyci, spróbuję, ale mam nadzieję, że już wszystko zdechło
Wafel 11:28, 08 mar 2026

Siedzą w tych rowkach na gałązkach, maleńkie jak mszyce tylko w kolorze łodygi i słabo je widać.