Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 14:17, 07 sty 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Darecka, jesteś winna dziś mojemu niewyspaniu! Zamiast książka, tym razem wątek na O. mnie tak wessał, że do 2 czytałam.
Asiu, wybacz mi proszę tą niegodziwość, która za sprawą wątku mego Cię spotkała- chyba w ramach pokuty przyjdzie mi wdziać włosiennicę i tak ze 3 minuty na grochu poklęczeć Miło mi bardzo, że do mnie zajrzałaś

Rojodziejowa napisał(a)
Dołączam do fanów Malachitowej Szkatułki i od razu poproszę o linki do tych lamp, które zamontowałaś do wysiewów Ja z tych niecierpliwych, w tamtym roku za szybko wysiałam pomidory, a potem cudowanie i 3krotne przesadzanie mnie czekało.

A zatem team Malachitowa się stale powiększa! Za momencik linka podeślę na priv- proponuję od razu wziąć sobie 2, ja już nad trzecią się zastanawiam . Fajnie byłoby do tego mieć jakiś teleskopowy stelaż, ale takie ramki drewniane lub podwieszenie od góry, z możliwością regulacji też się sprawdzi
Ja też moje maluchy przesadzałam ze 3 razy co najmniej- ale to dobrze, bo pomidorkom to służy, trzeba tylko za każdym razem sadzić głębiej, żeby fajny system korzeniowy wytworzyły Jedynie z koktajlówkami nie ma się co śpieszyć, spokojnie przynajmniej do polowy marca można poczekać, bo lepiej owocują, niż te wysiewane wcześniej.

Rojodziejowa napisał(a)
I ciekawa jestem jakie odmiany wybrałaś na ten rok?

Odmian planuję 11, będzie dużo nowości, a miejsca mam na 24 krzaczki.

Ze starych sprawdzonych:
* Black Cherry idealny balans słodyczy i kwaskowatości
* Malachitowa Szkatułka pyszny, ale rośnie bardzo wysoki krzaczor
* Aussie smaczny, czerwony gigant
* Żółty Bezodmianowiec zwany Martą (na cześć sprzedawczyni ekskluzywnej karmy dla rybek) fajny, bardzo plenny, bezproblemowy

Nowości:
* Green Zebra Cherry
* Golden Boy
* Ananas Noir
* Alice's Dream (wychwalany na różniastych forach)
* Yellow Dragon
* Pink Siberian Tiger
* Yellow Brandywine
Darecka 14:23, 07 sty 2024

Muszelka napisał(a)
Asiu, Malachitową Szkatułkę miałaś w gruncie? Naprawdę taka rewelacyjna w smaku? Zdrowo rośnie?
Zasadzam się na nią

Rojodziejowa napisał(a)

Miałam ją w szklarni, ale to rosyjska odmiana, one w większości w gruncie sobie radzą fajnie. Rewelacyjna jest w smaku. Leon jadł ją niczym jabłko Wszyscy, którzy u mnie próbowali byli pozytywnie zaskoczeni

Odnośnie Malachitowej Szkatułki- warto, bo smak jest rewelacyjny, złożony, ma w sobie wszystko, czego można chcieć od pomidora. Nie miałam z nią żadnych problemów w szklarni, za to kiedy uprawiałam ją pod chmurką złapała czarną plamistość na owocach. Do tego rośnie na prawdę wysoka. Generalnie nie jestem już fanką pomidorów "z wolnego wybiegu", przez te przeplatające się ze soba pory suche i deszczowe zawsze jakieś dziadostwo mi się przyplątało i chorowały, dlatego teraz tylko i wyłącznie trzymam pomidorki pod dachem, nawet koktajlówki
MagdaLenka 14:27, 07 sty 2024

To ja też nabywam Malachitową Szkatułkę. Dzięki za podpowiedź.
Rojodziejowa 14:34, 07 sty 2024

To mamy 3 wspólne odmiany Malachitowa Szkatułka, Aussie i Ananas Noir
Darecka 14:35, 07 sty 2024

Super MagdaLenko! Jestem pewna, że będzie Ci smakować, jeszcze nie znalazłam nikogo, kto po degustacji miałby negatywną czy choćby neutralną opinię

Dziewczyny, a Wy co tam jeszcze macie w planach? Pochwalicie się?
Darecka 14:38, 07 sty 2024

Tego Ananasa jestem bardzo ciekawa, Aussie to był nasz koń wyścigowy, dzięki niemu wygraliśmy zakład z kolegą Szymona z pracy, a szliśmy łeb w łeb haha Kurczę, czy Wy też już tak przebieracie kopytkami na myśl o wysiewach?
Rojodziejowa 14:40, 07 sty 2024

Darecka napisał(a)

A zatem team Malachitowa się stale powiększa! Za momencik linka podeślę na priv- proponuję od razu wziąć sobie 2, ja już nad trzecią się zastanawiam . Fajnie byłoby do tego mieć jakiś teleskopowy stelaż, ale takie ramki drewniane lub podwieszenie od góry, z możliwością regulacji też się sprawdzi

Moje wysiewy stały na regałach pod oknem... może wystarczy, że podwieszę początkowo między półkami. Klikam od razu Będzie chociaż złudzenie, że coś się dzieje ogrodowo
anpi 14:42, 07 sty 2024

To ja też poproszę o namiar na lampy i Szkatułkę!
Rojodziejowa 14:49, 07 sty 2024

Anpi nasionka pomidorów polecam z pomidorlandii.

Darecka napisał(a)
Super MagdaLenko! Jestem pewna, że będzie Ci smakować, jeszcze nie znalazłam nikogo, kto po degustacji miałby negatywną czy choćby neutralną opinię

Dziewczyny, a Wy co tam jeszcze macie w planach? Pochwalicie się?

Jeszcze nie wiem, jakie będą... Wiem czego, nie powtórzę, trochę nakupiłam nowości:
1884
Amethyst Jewel
Bison
Black from Tula
Brad's Atomic Grape
Bycze Rogi Opalka
New Yorker
Polish
Raf Heirloom
Sugar Baby Heirloom
Zina
Beefsteak Red
Bread and salt
Sart Roloise
UrszulaB 14:50, 07 sty 2024

O kurka!!!!! Z rogu pijecie!!!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies