Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

sylwia_slomc... 12:01, 08 sty 2024

Darecka napisał(a)
Ale to z ciuchami to akurat 100% trafione, po co komu kolejna para gaci, jak można kolejną roślinkę przytulić?

Oooo i masz pierwszy objaw
Anda 12:10, 08 sty 2024

Aniu, świętą prawdę piszesz
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anpi 12:41, 08 sty 2024

Niby przyznanie się to dobra droga do wyjścia z nałogu, ale ja na razie na wszystko mam jakieś wytłumaczenie, więc chyba jeszcze nie jestem gotowa... Tym bardziej, że to taki niewinny nałóg...(rodzina twierdzi inaczej!)

Wiele tu osób jest teraz na zimowym odwyku, to się nie wypowie... ( wiedzą, że od nasionka do nasionka i w moment można wrócić do nałogu jeszcze przed wiosną)
Abstynenci ogrodowi to już tu pewnie nie zaglądają
Gruszka_na_w... 13:24, 08 sty 2024

anpi napisał(a)

Abstynenci ogrodowi to już tu pewnie nie zaglądają

Zaglądają, zaglądają. Uzależnienie minęło mi po 5 latach. Minęło wraz z wyczerpaniem się ogrodowej powierzchni. Mam teraz świadomość, że jeśli chciałabym coś wsadzić, to coś muszę wyrzucić. To ciężki dylemat, więc staram się unikać. Nie tęskno mi za nieprzespanymi nocami (a było ich sporo ), kiedy to przed oczyma snuły mi się wizje związane z kształtem rabat i wyborem roślin.
Nowe rośliny podziwiam w innych ogrodach. Czasem zazdroszczę, ale trudno. Nie zawsze można zaspokoić wszystkie swoje chciejstwa. Przyjmuję to z pokorą.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basieksp 14:18, 08 sty 2024

Ja mam fajnie uzależnioną sąsiadkę tak jak Hania pisze, dosłownie Będąc na zakupach, by domownicy się nie zorientowali, zostawiła zakupy doniczkowe u sąsiadki za płotem dosłownie, a potem pocichutku, po jednej doniczce, taki fajny patent
Judith 14:37, 08 sty 2024

Dziewczyny, muszę zaprotestować .
Ukrywanie zakupów jest sankcjonowaniem mężowego prawa weta. No przecież zgadzamy się, że takowego być nie może, bo oboje małżonkowie mają identyczne prawa w kwestii domowego budżetu i to niezależnie od tego, kto pracuje. Jeśli któryś małżonek uważa inaczej, mus go wyedukować .
Rozwiązaniem jest miesięczny budżet ogrodowy i pilnowanie go (a to leży w interesie całej rodziny, bo zbyt duży wydatek na jedną rzecz może spowodować brak możliwości realizacji innych potrzeb w danym miesiącu). Nie wyobrażam sobie ukrywania zakupów przed mężem, tak jak nie wyobrażam sobie, by on miał ukrywać przede mną fakt kupienia desek na jakiś swój stolarski projekt czy zakup nowych portek .
sylwia_slomc... 14:40, 08 sty 2024

Judith napisał(a)
Dziewczyny, muszę zaprotestować .
Ukrywanie zakupów jest sankcjonowaniem mężowego prawa weta. No przecież zgadzamy się, że takowego być nie może, bo oboje małżonkowie mają identyczne prawa w kwestii domowego budżetu i to niezależnie od tego, kto pracuje. Jeśli któryś małżonek uważa inaczej, mus go wyedukować .
Rozwiązaniem jest miesięczny budżet ogrodowy i pilnowanie go (a to leży w interesie całej rodziny, bo zbyt duży wydatek na jedną rzecz może spowodować brak możliwości realizacji innych potrzeb w danym miesiącu). Nie wyobrażam sobie ukrywania zakupów przed mężem, tak jak nie wyobrażam sobie, by on miał ukrywać przede mną fakt kupienia desek na jakiś swój stolarski projekt czy zakup nowych portek .

Tak powinno być, ale czytając to forum wiemy, że niestety nie wszędzie tak bywa, a wtedy ogrodnicy imają się wszelakich sprawdzonych sposobów
Ja nie musiałam ukrywać bo Em sam jest zakręcony ogrodowo, ale wiem, że to nieczęste zjawisko.
anpi 14:57, 08 sty 2024

U mnie już trochę więcej niż 5 lat, może dlatego, że mam jeszcze trochę ugoru niezagospodarowanego Ale widzę, że staję się coraz bardzie wybredna w wyborach roślin i o wyborze decyduje nie tylko mój wzrok...u mózg bardziej dochodzi do głosu...
Ale przetestowałam u siebie sporo roślin i wiem co się bardziej sprawdza w moich warunkach, czy spełnia moje oczekiwania więc wybór się zawęża
Rojodziejowa 15:41, 08 sty 2024

Ania, ależ się uśmiałam U mnie już tego tyle stoi, że by się nikt nie połapał. Zwłaszcza, że wysiewam ostatnio również.

A co do przesyłek, to Eryk pracuje głównie zdalnie, więc zdaje sobie doskonale sprawę z tego, ile tego przychodzi. Ale już się chyba ze swym marnym losem pogodził i machnął na to ręką
anpi 16:06, 08 sty 2024

Tylko chciałam nakreślić na czym polega nałóg, niczego w nim nie pochwalam i nie propaguję