Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 07:57, 03 gru 2023

Odętka Wirginijska Rosea, mimo, że piękna, to szczerze odradzam wprowadzania jej do ogrodu, bo jest okropnie inwazyjna i ciężko się jej później pozbyć, za to szałwię omączoną polecam każdemu:

Darecka 08:01, 03 gru 2023

Wrzesień zaskoczył nas bardzo swym rychłym nadejściem. Zrobiło się trochę chłodniej, czas na zabawę w warsztacie- eM buduje dla nas łóżko:

A ja, wykorzystując osłonki jutowe ze słoików z miodem, przekształcam nieciekawą lampkę nocną na coś milszego dla oka (parę dni temu przemalowałam nóżkę na brązowo, bo planujemy zmienić kolor ściany na coś weselszego):

Darecka 08:06, 03 gru 2023

Rodzice Szymona to na prawdę kochani ludzie, z jedną małą wadą- mają okropnie donośny głos i są kibicami sportowymi, szczególnie siatkówki i biathlonu. Zasypianie w akompaniamencie okrzyków: "Siata!", "Dawaj, dalej!", czy :"Justynka, biegnij!" znudziło nam się na tyle, że postanowiliśmy postawić na schodach szczelny właz od bunkra, który pochłania teraz znaczną część dochodzących z dołu dźwięków

Darecka 08:10, 03 gru 2023

Jesienne, nostalgiczne nuty:

Ostatnie zbiory:

I na koniec podpowiedź, jak najłatwiej uziemić na kilka miesięcy zbytnio ambitnego człowieka- wystarczy mu kupić w prezencie urodzinowym puzzle, których poszczególne elementy niczym od siebie się nie różnią Ostatecznie spędziłam nad tymi klockami kilka miesięcy, ale nie poddałam się i teraz naklejone na sklejkę, oprawione w ramkę wiszą sobie nad naszym łóżkiem

Darecka 08:11, 03 gru 2023

I tym sposobem dobrnęliśmy do końca tego odcinka, dziękuję wytrwałym za to, że odbyliście tą wspominkową podróż razem ze mną, do następnego!
Kordina 12:27, 03 gru 2023

Darecka napisał(a)
... Podziwiam ją (mamę) za to bardzo, nie wiem skąd czerpie całą tą energię. W zakątku tym prowadzi autorskie warsztaty z kuchni roślinnej w plenerze...

Ou! To bardzo intrygujące, napiszesz coś więcej?

Darecka napisał(a)
...poduszeczki również zawdzięczam siostrze Karolci...

Świetne są! Wiwat Karolcia! (mam sentyment do tego imienia, miałam cudowną babcię Karolinę właśnie )

Darecka napisał(a)
Już 7 kwietnia cała w skowronkach odbieram przesyłkę. Tak perfekcyjnie zapakowanych roślin nie otrzymałam jeszcze nigdy, odkrywam tym samym mój ulubiony sklep z roślinami, ku mej bezbrzeżnej radości i przerażeniu eMa :

Jeśli masz jeszcze gdzieś zapisany adres to poproszę namiary na priv

Darecka napisał(a)
Ale ostatecznie daję się udobruchać, bo oto w końcu otrzymuję kącik ogrodniczki z prawdziwego zdarzenia

Czyżby to dzieło Twojego męża???
Zapisałam sobie przepis na nieserwy sernik wypróbuję, dziękuję za link, bo patrzę, ze tam dużo ciekawych i niekonwencjonalnych mniamniamów jest

Z tymi niebieskimi i czarnymi tulipanami, to ja też dałam się nabrać i to 2x na niebieskie lilie
Szałwia tricolor przepiękna jest, nawet mam nasiona, zachęciłaś mnie jej urodą do wysiania w 24 no i przez Ciebie kupuję Gargamela i fasolnik
Co za uzdolnienie ludzie z Was wszystkich pozdrawiam mamę, męża i siostrę
Fajnie się czytało następny odcinek powieści do porannej kawy.
Ale żeby zaczynać od 12.30 w nocy i całą noc pisać?? No, no, witamy w gronie uzależnionych

Gruszka_na_w... 14:00, 03 gru 2023

W tym odcinku zachwyciły mnie haftowane poduszki, umiejętności stolarskie męża, warzywne plony i tempo wzrostu roślin na rabatach. Te fale Dunaju jakoś nie rzucały się w oczy.
Piękny jest ten Wasz kawałek świata.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Rumianka 16:12, 03 gru 2023

Zachwyciły mnie pięknie skomponowane i rozrastające się rabaty, a w domu własnoręcznie zrobione drewniane ozdoby ścienne...wraz ze słonecznikami oprawionymi w zwykłą ramkę ze sznurem...no i jeszcze ten sznur przy suficie...Pomysł niezwykle interesujący...
sylwia_slomc... 19:24, 03 gru 2023

Darecka napisał(a)
Dziewczyny, kochane jesteście
Zachwyt nad bukietem przekazany- poza wspomnianymi przez Ciebie Zuziu kwiatuszkami szkielet kompozycji stanowi krokosz barwierski, zwany tez szafranem łąkowym. Jest fajną, "architektoniczną" roślinką pasującą bardzo do ogrodów naturalistycznych, u mojej mamy zachwycał mnie najbardziej w fazie pąków (żółty i pomarańcz to nie są moje kolory), ale w tej zasuszonej wersji też jest ekstra. Polecam Wam bardzo do uprawy, tym bardziej, że oprócz walorów estetycznych ma też wiele tych leczniczych i zdrowotnościowych.

A załatwisz od mamy nasion tego krokosza? sypnęłabym w łąkę z ciekawości.
AgaBoso 21:45, 03 gru 2023

Darecka napisał(a)
Wiesz już, na jakie uprawy nastawiasz się na przyszły rok (poza melonami)?

Mój pierwszy sezon był bardzo krótki, więc nie mogąc doczekać się kolejnego zamówiłam już wszystko oprócz papryki i fasolki szparagowej Ferrari (polecam, nie ma łyka, daje owoce do samych mrozów).
Także mam nasiona: bobu, fasolki szparagowej, fasolnika chińskiego, fasolki tycznej, cukinii, ogórków, dyni, melonów, arbuza, ziół, sałat, pomidorów, korzeniowych, porą, cebuli, cześć cebuli i czosnku ozimego posadziłam. Truskawki będę miała drugi sezon, liczę na większe plony. Chcę też wysiać poziomki.

Ależ u Was dużo pięknych rzeczy robicie. Można się zainspirować.

Ja poszalałam i zrobiłam kalendarz adwentowy ze słodkościami.