Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 12:14, 25 gru 2023

Hej MagdaLenko, no to świetnie się składa, w takim razie zgadamy się na wiosnę względem wysyłki Chyba, że mieszkasz gdzieś w okolicach Łódzkiego, to wtedy zapraszam na osobiste wykopki- a czasem takich płożących jałowców dwóch nie potrzebujesz?
Darecka 12:17, 25 gru 2023

Aaach, źle Cię zrozumiałam Jolu, myślałam że pisząc o pierwszym planie masz na myśli tą niską chojnę właśnie (zaznaczona owalem), a nie tego pospolitego jałowca, którego tata Szymona kiedyś przywiózł z lasu ( duży prostokąt)

Rumianka 14:37, 25 gru 2023

Kiedy zakończył się Wigilijny Wieczór, zamiast w łóżku wałkać się z boku na bok o nocnej porze albo czekać aż mój zwierzak w "osobie" żółwiczki Żuczki, przemówi ludzkim głosem...odpaliłam Ogrodowisko i tylko na chwileczkę...naprawdę na chwileczkę weszłam do Twojego ogrodu...no i...przepadłam. Zaczytałam się i naoglądałam takich cudowności ogrodowych, a jeszcze dodatkowo w Waszym wykonaniu...szafeczki, komódki...stoliczki, abażurki i inne rzeczy użytkowe...że przegapiłam, wołający głos mojej Żuczki...ocknęłam się z zaczytania dopiero," gdy Żuczka zaczęła mi trąbić do ucha...że jestem chyba głucha... na wysłuchanie jej życzeń w tym jedynym dniu w roku"....
Ot tak działa magia ogrodu (niekoniecznie własnego)...ale załagodziłam sytuację i znów z Żuczką żyjemy w zgodzie...

Wszystkiego najszczęśliwszego nie tylko na Święta...

Darecka 14:55, 25 gru 2023

Samych cudowności i Tobie Eliso życzę, niechaj Ci się darzy! Dobrze, że żółwiczka taka ugodowa i wyrozumiała Coś z tą magią ogrodowiskową jest na rzeczy, naoglądałam się dzisiaj lilii przepięknych u naszej Grzebiuszki i tak mnie oczarowały, że przed chwilą zakupiłam lilię azjatycką Foxtrot, orientalną Muscadet i dokupiłam jeszcze Elodie- tym samym wyklarowała mi się mimochodem wizja 2 rabat haha Boję się czytać Waszych wątków dalej, bo znowu coś w oko wpadnie i już wyjść nie będzie chciało
Rumianka 16:30, 25 gru 2023

U mnie w ogrodzie jest masa nornic i z cebulowymi coraz ciężej, bo wyżerają...Lilie też mi się bardzo podobają, ale nie można mieć wszystkiego, tak mówi głos rozsądku...natomiast chciejstwa rządzą się swoimi prawami...zobaczymy... do pierwszej wizyty w ogrodniczym...
Kordina 21:08, 25 gru 2023

Darecka napisał(a)
... Boję się czytać Waszych wątków dalej, bo znowu coś w oko wpadnie i już wyjść nie będzie chciało

Daria cudne te lilijki zakupiłaś, ta ostatnia szczególnie a co do tego wpadania w oko, wszyscy mają tak samo, więc ten tego, nie ograniczaj się
Darecka 06:05, 26 gru 2023

Oj, Eliso, my też walczymy z plagą rylców podziemnych wszelakich, najwięcej kretów się uaktywnia, już widzę, że po tym ociepleniu poryły trochę w rabacie i w trawniku. Nie wiem, co jest skuteczne na nornice (jak miałam tulipany, to grasowały w nich przeokrutnie), na krety trochę działa psia sierść, żwirek z kociej kuwety lub piesowy "bobslej", że się tak niekulturalnie wyrażę Można też próbować z większym rozmachem, jak ten Pan z nagrania poniżej

https://www.youtube.com/watch?v=LzApW0WsVfs

Eliso, Bożenko, spróbujmy to jakoś wypośrodkować, żeby zarówno ta rozważna, jak i romantyczna część osobowości doszła czasem do głosu
Darecka 06:32, 26 gru 2023

Melduję posłusznie, że akcja "stolikowa renowacja" przebiegła pomyślnie. Stara, dębowa podstawa zyskała nowy kolor, żeby dopasować się do chłodniejszego odcienia blatu. Konkluzja: drewno sosnowe jest dość wredne, jeśli chodzi o finisz barwionym twardym woskiem, testowaliśmy czarne Osmo 3169 i 3075, bardzo nierówno pigmentują się włókna. Już wiemy, czemu to drewno nie jest powszechnie używane do takich celów, niemniej i tak (co prawda po wielu szlifowaniach i nakładaniu kolejnych warstw) jestem bardzo zadowolona z efektu

Darecka 06:35, 26 gru 2023

Darecka 06:36, 26 gru 2023

Mama Szymona też dostała w prezencie nowy blacik do kuchni, też z żywym brzegiem, ale w naturalnym, sosnowym odcieniu