Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 06:34, 28 gru 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

u mnie kolcosił nie przetrwał pierwszej zimy.

Szkoda Mam nadzieję, że te nasze dadzą jednak radę, wczoraj przy obchodzie ogródkowym zobaczyłam, że jeden z nich się trochę połamał przez ostatnie śniegi, ale cały się nie zniszczył W ogóle to byłam szukać znaków życia i zapowiedzi wiosny, no i się nie zawiodłam:

Kiełek narcyza i tulipca Esperanto w warzywniku- tutaj mam nadzieję wirusisko go nie znajdzie Pietruszka skrzyniowa nadal w formie.

Darecka 06:41, 28 gru 2023

Znalazłam dużo siewek wszystkiego, są ostróżeczki, szałwie powabne tricolor, poziomki, czy naparstnice (te 4 rozetki to pewnie potomstwo tej ładnej, różowej, o którą pytała Bożenka- jeśli jesteś zainteresowana, to tak jak pisałam mogę Ci je wysłać na wiosnę, bo nasion nie zebrałam, kajam się za to, jak bum cyk cyk ).

Niczym nie speszone z ziemi wylazły też irysy żyłkowane, cebulice, a te długie wąsy to chyba eksperymentalnie wysiane 3 lata temu czosnki ozdobne, które odnalazłam na starej łączce i do tych skrzyń małych wcisnęłam.

Darecka 07:05, 28 gru 2023

Wiedziona jakąś mocą nieczystą zamówiłam wczoraj kolejne cebule, które już do mnie jadą, będę najpóźniej jutro sadzić drugi rządek hiacyntów pod grujecznikiem oraz czosnki Party Baloons- z jednej cebuli aż trzy! łebki, zastąpią bodziszki Rozanne, o które nie umiałam należycie zadbać. Z rozsądkiem to wiele wspólnego nie ma, termin sadzenia ykhm.. przemilczmy, ale jestem tak nakręcona, że już nie mogę usiedzieć Mam tyle planów na następny sezon, że nie wiem, czy moje plecy, Szym i portfel to wytrzymają hahaha

Kordina 11:01, 28 gru 2023

Dzięki za propozycję, chętnie przyjmę, nie przejmuj się, niejedna z nas coś sadzila w grudniu, humor wyżej bardzo trafiony
anpi 12:22, 28 gru 2023

Chyba też polecę zrobić obchód ogrodu, takie piękne słoneczko za oknem
Oglądając wasze i twojej mamy poczynania, już by się chciało coś działać w ogrodzie (na tarasie pokazuje mi temp. +8)
sylwia_slomc... 13:09, 28 gru 2023

A ja zaraz lecę robić jakieś porządki ogrodowe bo mam dzisiaj pomoc do babci, a za oknem słonko. A kto mi zabroni tak dla rozgrzewki przed kolejnym sezonem
U siebie odpisałam Ci a pro po zespołów
Darecka 06:08, 29 gru 2023

Miłe Panie, jak tam po obchodzie ogrodowym? Zakwasy już jakieś dzisiaj będą po tych rozgrzewkach przedsezonowych? Cebule hiacyntów i czosnków dojechały wczoraj, jestem bardzo kontenta, bo duże i zdrowiutkie, z zielonymi czubkami- dobrze, że zostały mi dwa worki kory, trzeba będzie je mocno opatulić od góry, bo za tydzień ma przyjść ochłodzenie.
Darecka 08:08, 29 gru 2023

Odtwarzam właśnie scenę z Króla Lwa, moja dłoń to Rafiki (bo czasem małpiego rozumu w tych ogrodach dostaję ), a cebulka hiacynta Delft Blue to Simba- prezentuję ją innym poddanym królestwa roślinnego w nadziei, że przyjmą ją jak swojego

Wschód wstaje cudny, oby się udało dzisiaj podziałać trochę w ogrodzie

https://hips.hearstapps.com/hmg-prod/images/lion-king-1-1562947218.png?crop=0.482xw:0.965xh;0,0&resize=1200:*

Kordina 10:21, 29 gru 2023

Ja tu widzę Zielony Pazur Ogrodu
Rumianka 12:59, 29 gru 2023

Widzę działasz ogrodowo...pora odpowiednia bo temp. plusowa...

Ja jeszcze trwam w modlitwie o szybką przemianę materii po świętach i póki co, do ogrodu mi nieśpieszno....