Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Judith 14:49, 30 gru 2023

antracyt napisał(a)

Teraz widać?

No coś tam widzę, ale bez wskazania, że to modliszka, powiedziałabym, że liść .
Judith 14:50, 30 gru 2023

Mary napisał(a)
Trochę tu namieszam i cichutko szepnę, że wersja bez kamieni podoba mi się bardziej niż z kamieniami.

Mnie również .
Darecka 16:20, 30 gru 2023

Ależ tu ruch był, jak mnie nie było Co ze mnie za gospodyni Koleżanka w małym powiększeniu (to samo zdjęcie):

Darecka 16:32, 30 gru 2023

Haniu, Marysiu, Judith- bardzo dziękuję za Wasze komentarze względem rabaty.
Marysiu- wcale nie namieszałaś, wręcz przeciwnie, dzisiaj rano, jak tak sobie patrzyłam na to z góry, pomyślałam dokładnie to samo: że bez nich oko swobodnie podąża łagodną linią rabaty, a z nimi podoba mi się to mniej. Dodatkowo niepotrzebnie zabierają tą ograniczoną przecież przestrzeń potencjalnym, niziutkim roślinom kwitnących, które dodam na samym froncie.

Nie robiłam dzisiaj na dworze niestety nic, no prawie nic, ponieważ, jak tylko przeczytałam Wasze komentarze, mówię sobie: no jak już 3 osoby myślą jednako, to coś na rzeczy być musi. Poleciałam więc dosłownie na 10 minut na zewnątrz, bo musiałam to poprawić, oto dowód rzeczowy:

Dodatkowo, niniejszym deklaruję, że obwódka z kamienia znika z całego ogrodu, jest z nią tylko mnóstwo niepotrzebnej, dodatkowej roboty, co chwilę przesuwają mi je piesy, zasypują ziemią krety i muszę ją czyścić i układać ponownie przy każdym kancikowaniu. I nagle mnie oświeciło- przecież można ten kamień do czegoś wykorzystać jednak! Mam paskudną, betonową studzienkę, która od zawsze wkurzała mnie przeokrutnie. Wybrałam więc na szybko kilka plastrów i przymierzyłam- pasuje idealnie, na wiosnę będziem kleić A to wszystko dzięki O. i Wam, kochane siostry moje!

Może jutro uda mi się coś podziałać, żeby tradycji Sylwestrowej zadośćuczynić pracami ogródkowymi -podoba mi się taka nowa tradycja
MagdaLenka 16:45, 30 gru 2023

Bez kamienia faktycznie dużo lepiej.
Ja bym jeszcze zlikwidowała pasek trawy między altaną a grujecznikiem i zrobiła tam jedną szeroką rabatę.
Anda 18:19, 30 gru 2023

Również jestem tego zdania co Magdalenka.
Zrezygnowałabym całkowicie z tych kółek wokół drzewek i zrobiła większe rabaty.

Coś w ten deseń

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Judith 18:50, 30 gru 2023

Magda, Anda, temat zamiany kółek na duże rabaty już tu był omawiany - na początku wątku .
sylwia_slomc... 22:34, 30 gru 2023

Kształt rabaty o wiele się poprawił, bez kamienia zdecydowanie lepiej studzienka z kamieniem strzał w dziesiątkę, można jakąś fajną dekorację na takiej studzience postawić. Skoro wyplatasz z wikliny to może taką większą i mniejszą kulę wiklinową np. albo kolejny domek dla owadów. Tylko studzienka pewnie co jakiś czas otwierana to może te kule lepsze bo łatwo zdjąć w razie czego. No i patrząc z góry aż się prosi poprawić kształt rabaty przy studzience. Ja bym zrobiła inaczej niż Ewa narysowała bo bym go dopasowała do kształtu tej już poprawianej koło altany czyli naprzeciwko. tak by trawnik między nimi na całej długości pięknie płynął w tej samej szerokości po całej długości.
Rumianka 23:21, 30 gru 2023

Miałam przed laty podobny dylemat i drzewka dopóki młode przesadziłam w rabaty, a kształt trawnika można wówczas modelować dowolnie bez "przeszkód".
Drzewka obkopać z dużą bryłą (tu potrzebne męskie mięśnie) i przesadzić, moje nie obraziły się.
anpi 23:45, 30 gru 2023

Ładnie z nową linią i bez kamienia Szacun dla chęci działania w jakby nie patrzeć zimowe dni
U mnie dziś padał deszcz i wiało, to mnie całkowicie zniechęciło