Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

anpi 22:08, 01 sty 2024

Proszę bardzo...co tu się dzieje!? Widzę, że potańcowałaś w Sylwestra...ze szpadelkiem!? Nowe linie żyleta! Chyba tak jak ja będziesz do niektórych decyzji podchodzić małymi krokami( tylko szybciej) i nie trzeba być wielkim prorokiem, by przewidzieć, że pod koniec sezonu nie poznamy Twojego ogródka, choć właściwie jeszcze go za dobrze nie znamy!
Fajnie, że tu na Ogrodowisku dziewczyny mają różne pomysły, można przemyśleć rożne opcje, coś zastosować, albo dzięki nim wpaść na swój pomysł Dobrze jest rozrysować sobie na kartce sytuację wyjściową (kształtu rabat) z zaznaczeniem drzew i stałych punktów jak budynki i wejścia, altana, furtka itd. Patrząc na taki rzut z góry łatwiej samemu planować, ale i zadawać pytania jeżeli chce się jakieś podpowiedzi. Pamiętaj, że decyzje zawsze należą do Ciebie, ale im więcej przemyśleń, tym potem właściwsze decyzje
Darecka 06:35, 02 sty 2024

Kordina napisał(a)
A jakby te dwie rabaty bardziej połączyć na lekko półokrągło a do drzwi po prawej przez rabatę puścić kamykową ścieżkę albo taką jak w drugim rogu?

Najbardziej marzy mi się ścieżka z drewnianych plastrów, która łączyłaby wszystkie szlaki komunikacyjne na trasie dom-letnia kuchnia i dom-wyjście na sad i warzywnik. Mieliśmy ją nawet wyrysowaną w jednym z pierwszych "projektów" naszego ogrodu, ale jakoś się jeszcze nie ziściło . Zostało nam trochę olszynowych bali po budowie altany, jeśli uda się je pociąć na plastry, to jest nadzieja
Darecka 07:02, 02 sty 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Kanciki wprowadziły na te rabaty nową jakość. Jeśli Ci te drzewka tam nie przeszkadzają, to na siłę nie ma co ich przenosić, ale... tak sobie po cichutku myślę, że sama dojrzejesz do zmian
Na tym zdjęciu widać, że one idealnie pasowałyby jako część tych rabat po sąsiedzku.

anpi napisał(a)
Chyba tak jak ja będziesz do niektórych decyzji podchodzić małymi krokami( tylko szybciej) i nie trzeba być wielkim prorokiem, by przewidzieć, że pod koniec sezonu nie poznamy Twojego ogródka, choć właściwie jeszcze go za dobrze nie znamy!
Fajnie, że tu na Ogrodowisku dziewczyny mają różne pomysły, można przemyśleć rożne opcje, coś zastosować, albo dzięki nim wpaść na swój pomysł Dobrze jest rozrysować sobie na kartce sytuację wyjściową (kształtu rabat) z zaznaczeniem drzew i stałych punktów jak budynki i wejścia, altana, furtka itd. Patrząc na taki rzut z góry łatwiej samemu planować, ale i zadawać pytania jeżeli chce się jakieś podpowiedzi. Pamiętaj, że decyzje zawsze należą do Ciebie, ale im więcej przemyśleń, tym potem właściwsze decyzje

Haniu i Aniu, macie 100% rację, pewnie muszę po prostu dojrzeć do niektórych decyzji, czasem ostrożnie, metodą kropelkową, a czasem (choć rzadko) na żywioł, jak wezbrana pomysłami rzeka Może nie zawsze to widać, ale ja na prawdę staram się działać według jakiegoś planu i przemyśleć dobrze każdą decyzję, jestem typowym wzrokowcem, muszę mieć przynajmniej jakiś ogólny szkic, bo tak abstrakcyjnie, tylko w myślach, nie zawsze mi wychodzi Wiem też, (jak słusznie zauważyłaś Aniu) że ogród ma cieszyć przede wszystkim mnie samą, dlatego jeśli czegoś "nie czuję" w danym momencie, to się nie podejmuję

Z zaciekawieniem wczytuję się we wszystkie sugestie i pomysły, na wiele rozwiązań sama bym nie wpadła. To Wy pchnęłyście mnie do działania, (myślałam, że ogród mam praktycznie gotowy, o święta naiwności! ) wahałam się bardzo przed założeniem wątku, a okazuje się, że powinnam była to zrobić już dawno temu. Wczoraj podjęłam decyzję o przesadzeniu 2 klonów (na miejscu zostanie tylko ten środkowy) i sekwoi z lewej strony, chcę je do siebie bardziej zbliżyć, żeby kształt przyszłej wyspowej rabaty był zgrabniejszy. Szymowi nawet powieka nie drgnęła (o dziwo ), więc można uznać, że się to wydarzy w najbliższych, sprzyjających okolicznościach

Planów na ten rok mam mnóstwo, jeśli choć połowa się ziści, to będę przeszczęśliwa. Z takimi doradcami na pewno poczynię wiele zmian na lepsze
Darecka 08:22, 02 sty 2024

Cholibka, zrobiłam sobie na próbę takie coś w paint'cie, kosić byłoby łatwiej i trawnik dalej ładnie by płynął, ależ mam mózgowego roller coaster'a

Gruszka_na_w... 09:08, 02 sty 2024

Darecka napisał(a)
Cholibka, zrobiłam sobie na próbę takie coś w paint'cie, kosić byłoby łatwiej i trawnik dalej ładnie by płynął, ależ mam mózgowego roller coaster'a

Cudowny tok myślenia. Jeszcze zrób wizualizację z wpisaniem w rabatę tego drzewka po lewej. Ono idealnie pasowałoby koło altany.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
UrszulaB 09:33, 02 sty 2024

Od początku podczytuje Twój wątek i podziwiam ogrom włożonej pracy w ogrod. Szacun.

Odnośnie drzewka po lewej - jakie to drzewo? W jakiej odległości rośnie od altany (w sensie ile metrów).
Bo drzewko wygląda na młode, a z doświadczenia wiem, że każde drzewo, nawet to tzw.karlowe, z biegiem lat rozrasta się i ma kilkumetrowa koronę.Najlepiej sprawdzić np.w e-katalogu roślin, jak duża koronę osiągnie po 10 latach i dopiero wówczas zdecydować o ewentualnym przesadzeniu drzewka.
Spełnienia planów ogrodowych i nie tylko, w nowym roku!
Pozdrawiam
UrszulaB 09:37, 02 sty 2024

Ze zdjęcia trudno ocenić, w jakiej odległości drzewo rośnie, na moje oko szacuje, że ok 3m. Jeśli tak jest w rzeczywistości, to bym go nie ruszała.

Linię rabaty bym zmieniła, zagarniając drzewko
MagdaLenka 10:15, 02 sty 2024

Darecka napisał(a)

Z takiego rozwiązania psy będą bardziej zadowolone, bo zniknie im przeszkoda.
Rumianka 12:47, 02 sty 2024

Myślę, że fajny i wygodny układ tworzy się z gładkim trawnikiem...
Kombinuj dziewczyno, nim Twe chęci przeminą, kombinuj...
Moje niektóre rośliny czasem zmieniały miejsce "zamieszkania" po 3, a nawet i 4 razy...serio!!!
I nieraz tak sobie myślę, że gdyby miały taką moc, że za to, co z nimi czasem wyczyniam, to by mnie nakopały w tyłek już dawno...
Darecka 13:25, 02 sty 2024

"Jestem śmieszny czort, więc śmieję się" zaśpiewam za Romkiem Kostrzewskim, bo chyba mam powody do radości. Jeśli stoicie, to proszę usiądźcie na krześle i się go złapcie (byle nie za głowę, swą, nie tegoż krzesła ) bo takie oto coś wymłodziłam Drzewek ruszać bym już nie chciała, więc wykoncypowałam, że może wpisanie tych kółek w większe koło mogłoby mieć sens (rozwiązanie podpatrzone u Judith).