Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 06:45, 31 gru 2023

Haha dziewczyny, wiecie, jak zafundować mi kolejną bezsenną noc, macie na prawdę nieszablonowe pomysły- dziękuję po stokroć Linie rabat/ trawnika do poprawki wszystkie są, mam nadzieję, że uda mi się znaleźć optymalne rozwiązanie. Żałuję trochę na przykład, że tego klonika Royal Red posadziliśmy aż tak bardzo na prawo, ale boje się trochę go teraz ruszać, bo jest już sporym drzewkiem, chyba w nadchodzącym sezonie jest na to ostatni dzwonek.. Ah te rozterki

Jeśli chodzi o tą rabatę przy altanie, to myślę, że zostawię tak, jak jest teraz, bo całkiem mi się podoba w obecnym kształcie. Wasze sugestie są ekstra, ale chyba poległabym na uzbrajaniu jej w rośliny, bo na razie brak mi wizji. Trzeba by zrobić potężne roszady i na pewno tego płożącego jałowca wyprosić, no i nie jestem pewna jak to by się miało do prawej strony, hm... Muszę iść i zobaczyć to na żywym organizmie, wykorzystam łupek jako znacznik

Skłaniam się najbardziej do propozycji Sylwii, jeśli chodzi o tą część przy studzience. Tu z kolei najgorzej sprawa się ma z moimi psiakami, bo ta przestrzeń pod klonem z prawej strony jest najczęściej tratowaną przez te moje pędzące stado byków- jak tylko otworzę furtkę to rozpędzają się do 200 km na godzinę i biegną jak szalone, nie patrząc na nic.

Ozdoby z wikliny- pomysł na pewno do rozważenia. Myślałam na przykład, żeby zrobić rybki na patyku, które płynęłyby ponad turzycami. Ciekawe, czy piesy by mi pozwoliły się nimi nacieszyć, bo drewniane grzybki, które miałam pod klonem musiałam zabrać do kuchni- wybitnie im się spodobały w roli gryzaka Ale coś na pewno wymyślę- jej, ile dobrych pomysłów! Moja biedna głowa próbuje dojść do siebie po takiej ilości kreatywnych bodźców
Darecka 07:10, 31 gru 2023

Mniej więcej tak to sobie wyobrażam, przesunęłabym do przodu turzyce i zastanowiłabym się, co zrobić z 3 pierisami, które tam rosną.

Gruszka_na_w... 16:14, 31 gru 2023

Te dwa drzewka dziwnie wyglądają. Byłoby dobrze znaleźć dla nich miejsce na rabacie. Może na granicy rabaty i kamiennego kręgu? Po tej trawiastej powierzchni, jaka oddziela je od rabat, to chyba kosiarka się nie zmieści.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 17:06, 31 gru 2023

Podobnie to sobie wyobrażam właśnie z tym kształtem
Darecka 07:37, 01 sty 2024

Witajcie w 2024!

Już prawie miałam wejść w nowy rok w stanie niebezpiecznie zbliżonym do samozadowolenia, aż Hania nie wyprowadziła skutecznego lewego sierpowego w swym poprzednim komentarzu hahaha. Haniu- dziękuję za szczerość, na prawdę doceniam Przyznam się jednak, że mi się te moje drzewkowe Yin Jangi a'la Darecka podobają, szczególnie, kiedy są w pełni ulistowienia Szerokość trawnika w najwęższym miejscu jest idealnie wycyrklowana pod moją kosiarkę, a mierzona była profesjonalnie metodą na dwa gumofilce

Trochę podziałałam wczoraj, ściągnęłam połowę łupkowych obrzeży, nieco wygrabiłam i odrobinę poprzycinałam, ale daniem głównym była linia rabaty przy studzience. Tak to wyglądało przed:

A tak w trakcie:

Oraz efekt finalny z korą:

Darecka 07:41, 01 sty 2024

Darecka 07:47, 01 sty 2024

Następna w kolejności będzie prawa strona altany- tutaj planuję totalną metamorfozę, bo zupełnie mi się nie podoba jej układ i nasadzenia. Ze względu na nikłą ilość światła wypadła mi stąd jedna sosna na pniu, z kolei kosodrzewina tuz przy altanie ma bardzo nieładny pokrój, a jałowiec płożący jest za duży na tak małą rabatę etc. Trochę tetrisów planuję też z lewej strony, żeby bardziej ją zharmonizować, chyba wyproszę z ogrodu wszystkie płożące jałowce

Darecka 07:55, 01 sty 2024

Biblioteczka "się robi", będzie pięć asymetrycznie przykręconych półek- może już dziś, żeby wejść w 2024 z przytupem?

Kordina 11:22, 01 sty 2024

Darecka napisał(a)

A jakby te dwie rabaty bardziej połączyć na lekko półokrągło a do drzwi po prawej przez rabatę puścić kamykową ścieżkę albo taką jak w drugim rogu?
Gruszka_na_w... 14:03, 01 sty 2024

Kanciki wprowadziły na te rabaty nową jakość. Jeśli Ci te drzewka tam nie przeszkadzają, to na siłę nie ma co ich przenosić, ale... tak sobie po cichutku myślę, że sama dojrzejesz do zmian
Na tym zdjęciu widać, że one idealnie pasowałyby jako część tych rabat po sąsiedzku.

Moje doświadczenie podpowiada mi, że kancikowanie zawsze pomniejsza trawiaste powierzchnie na rzecz rabat. Widzę to po "kurczliwości" trawiastych ścieżek w warzywniku. Tak że za rok może się okazać, że szerokość kosiarki będzie większa niż tej trawiastej ścieżynki.

Ściskam noworocznie, kibicuję wszelkim Waszym działaniom; tym ogrodowym i pozaogrodowym. Jest co podziwiać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies