Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

Margo2 23:15, 05 paź 2024

Kordina napisał(a)

O Ty przebiegła sztuko

Bożenko musiałam znaleźć sposób, bo mój m. straszny cerber na trawnik.
Ale często wyjeżdża, więc wtedy mogę kopać.

Makao napisał(a)
Czujesz przypływ energii??
Oooo to coś nowego
Chyba to ochłodzenie Cię pobudziło. Ty zimnokrwista kobieta jesteś i upały Cię wykańczają. Odwrotnie niż u mnie

Ania, dla mnie to tez coś nowego. Do tej pory tez byłam ciepłolubna. Od jakiegoś czasu jednak zmieniło się. Teraz upał mnie męczy, chociaz nadal lubię ciepełko

Basieksp napisał(a)
Ja za to zawsze sadziłam coś na trawniku, jakieś drzewko, potem mówiłam, że zrobię tu rabatę, połączę to z tamtym, będzie łatwiej do koszenia

Basiu, u mnie to nie byłoby możliwe, bo mój m. nie chce drzewek na środku trawnika. On lubi przestrzeń. Dlatego moim sposobem było ukradkiem zabieranie trawnika z obrzeży.
Chociaż ostatnio chyba juz tak bardzo nie protestuje, bo nawet za bardzo nie narzekał jak zrobiłam tę nowa rabatkę

Magara napisał(a)

Kciuki trzymam wielgaśne

Magarku, staram się jak mogę

Bo naprawdę mam więcej powera. Od razu robota idzie.

Tak jak napisałam wcześniej, przyszło ochłodzenie i od razu zaczęłam nadrabiać zaległości. W środę kładli nam światłowód. Sa i złe i dobre tego strony.
Te złe to zniszczony trawnik i część rabat na jego drodze.
Dobra, to to, że będe miała kolejną mini rabatkę przy buku. Jak trawnik zniszczony nie ma sensu tam go naprawiać.
Dzisiaj jednak nie kopałam nowej rabatki, ale zabrałam się za przesadzanie roślin, żeby załapały kilka cieplejszych dni na przyjęcie się.
Wykopałam starą pęcherznicę, a w jej miejsce wsadziłam kalinę Mariesi. Nie wiem, czy nie odchoruje tego, czy zakwitnie?
Kwitła pierwszy raz w tym roku, a mam ją już kilka lat. Ale trzeba było ją przesadzić, bo rosła za blisko klona.
Wywalam też stamtąd zawilce. więc zrobiło mi się teraz obok klona sporo miejsca,. Musze pomysleć co tam wsadzić.
I jeszcze jeden dylemat związany z przesadzeniem kaliny. Czy jej tam nie będzie za ciemno.
Zobaczymy.
Przesadziłam też hortensję ogrodową, w miejsce wykopanego zawilca, który ją całkowicie zdominował.
To jedna z dwóch hortensji, która u mnie kwitła.
Poza tym skosiłam trawnik i wygonił mnie deszcz. Więc zajęłam się pracami domowymi.
Jutro mnie czeka wywalanie bukszpanów. I może w końcu uda mi się wsadzić pozostałą doniczkolandię.
W miejsce bukszpanów posadzę cisy, bo chce mieć mimo wszystko zimowe akcenty w ogrodzie.
Za tydzień umówiłam się z m., że pojedziemy je kupić. Niech sam wybierze, które mają wykopać. No i ma większy samochód

Kilka wrześniowych zdjęć

Margo2 23:16, 05 paź 2024

Margo2 23:16, 05 paź 2024

Margo2 23:17, 05 paź 2024

Judith 23:40, 05 paź 2024

Gosia, u mnie też ogrodowo teraz dopiero zaczęło się dziać . Latem upały nie pozwalały nic robić (poza podlewaniem ).
Zaciekawiła mnie zryta trawa po światłowodzie… U nas kładli niestety na słupach.
Magara 23:59, 05 paź 2024

Gosia, bolą mnie wszystkie kości i mięśnie jak czytam co Ty robisz w ogrodzie
Margo2 00:40, 06 paź 2024

Judith napisał(a)
Gosia, u mnie też ogrodowo teraz dopiero zaczęło się dziać . Latem upały nie pozwalały nic robić (poza podlewaniem ).
Zaciekawiła mnie zryta trawa po światłowodzie… U nas kładli niestety na słupach.

Dużo osób dopiero teraz zaczyna żyć.
U mnie oprócz tego, że nie mogłam pracować w upały, denerwowało to, że ogród wygląda tragicznie. Nic prawie nie kwitło.
Zupełnie inaczej niż w poprzednich sezonach sierpień i wrzesień był martwy. Dopiero teraz zaczyna się cos ruszać.
Mam źle zaprojektowany ogród wychodzi na to, a przynajmniej nie przystosowany do obecnego klimatu.
U nas światłowód wkopany w ziemię. Jakieś papraki przyszły, u sąsiadów inna ekipa dużo ładniej wszystko zrobiła. U nas jeszcze nie sprzyjała pogoda, bo akurat jak przyszły zaczęło padać. Wszędzie jest błoto,
Ale jest też pozytyw

Magara napisał(a)
Gosia, bolą mnie wszystkie kości i mięśnie jak czytam co Ty robisz w ogrodzie

Człowiek od razu lepiej sie czuje jak tak popracuje i wszystkie mięśnie czuje.
Muszę nadrobić cały sezon. A tu cały czas coś stoi na przeszkodzie. Ale się uparłam i dam radę
Kordina 01:22, 06 paź 2024

Margo2 napisał(a)

2X C - cudne cyklamenki, aż żałuję, że moje wyginęły
LIDKA 07:41, 06 paź 2024

Gosia fajnie że power odzyskałaś.

Z wyglądem ogrodu nie masz co narzekać. Gęsty i ładny widze całe lato. W sezonie miałaś dużo wycieczek i Zakupki. Spotkania ogrodowe sa zawsze miłe.

Ja mam tez jeszcze plany i doniczki do wsadzenia ale ciągle mi coś przeszkadza.

Gosia zdrówka i miłej roboty z dobrymi efektami.

Buziaki.

LIDKA 07:43, 06 paź 2024

Przepiękna rabata.