Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

Margo2 23:32, 06 lut 2025

Ogród balijski umieszczony w szklarni

Ogród koreański
Margo2 23:34, 06 lut 2025

Ogród japoński

I ogród chiński

I na tym koniec zwiedzania Ogrodów świata.
Naprawdę polecam
eda 23:40, 06 lut 2025

Pięknie ... roślinność podobna do naszej tylko budowle inne majestatyczne i na koniec ten czesany piasek zawsze mi się podobał i zastanawiał gdzie to się kończy ...
miły spacerek w ciepełku .
Margo2 07:44, 07 lut 2025

Nawet nie w ciepełu, a wręcz w upale. Mimo to bardzo fajnie się spacerowało wśród drzew i wody.
Tam jest sporo różnego rodzaju zbiorników wodnych
April 07:56, 07 lut 2025

Tyle lat się tam wybieram i ciągle coś na przeszkodzie staje. Fajnie że zrobiłaś zdjęcia. Muszę zajrzeć na bloga Izy, może też coś wrzuciła. Dawno u niej nie byłam.
Ogród australijski mimo, że kompozycyjnie ładny to mnie przygnębił przez te opalone drzewa.
TAR 11:28, 07 lut 2025

Mam mieszane uczucia, chyba najbardziej do mnie trafil angielski, balijski i japonski. Ładnie tez zostal zaprezentowany preriowy. Australijski podobne wrazenie, smutny i przygnebiajacy. Afrykanski bardzo dziwny. Reszta jakos nie porwala. Pewnie na zywo to jest inny odbior. Brakuje mi ogrodu leśnego.
Alija 11:44, 07 lut 2025

Gosiu, bardzo ciekawa wycieczka, warto zobaczyć takie piękne ogrody, fajnie, że nam je pokazałaś. Szczególnie spodobały mi się ogrody azjatyckie, dużo zieleni i spokoju, takie moje wrażenie.
Monika83 15:06, 07 lut 2025

Margo2 napisał(a)

Przebiśniegów mogę Ci trochę dać. Myślałam, że cyklamenami tez moge sie podzielić, ale okazało się, że to są bulwki, z których wyrastają kwiatki jak w wianuszki, stąd myślałam, że mam ich więcej. Mam pierwsze siewki, bo one podobno ładnie sie rozsiewają. Zobaczymy co bedzie dalej

Jola, wiosną lubię każdy kolor. Żółty właśnie teraz cieszy oczy, bo nie jest bury
Kupuj cyklameny. W Twoim lesie będa wyglądały rewelacyjnie.
Jak pisałam Ani, myslałam, że moge się podzielić, ale niestety na tyle liści są zazwyczaj jedna albo 2 bulwki. Liście i kwiatki wyrastają dookoła tej bulwki.
Ale zaczęły się juz wysiewać. Pewnie za jakieś 2,3 lata będe miała ich więcej

Moje ciemierniki bardzo liche. Chyba ziemia zbyt kwasna
[/img]

Może zbyt mało słońca dociera do nich o tej porze? Mech też potrafi zadusić ciemierniki że na koniec znikają,czasem w doniczkach kupione ciemierniki miałam z mchem to odrazu jego wyciągałam.Zbyt kwaśna ziemia też może być przyczyną...
Margo2 15:25, 07 lut 2025

April napisał(a)
Tyle lat się tam wybieram i ciągle coś na przeszkodzie staje. Fajnie że zrobiłaś zdjęcia. Muszę zajrzeć na bloga Izy, może też coś wrzuciła. Dawno u niej nie byłam.
Ogród australijski mimo, że kompozycyjnie ładny to mnie przygnębił przez te opalone drzewa.

Jola, Iza zarzuciła juz pisanie na blogu.
Może jak będziemy cos planowały to chcesz się zabrać?
Na razie ja planuje jazdę po Polsce. Zdecydowanie nasze ogrody bardziej mi się podobały.
W ogóle to musimy sie u Izy spotkać. Co chwilę coś zmienia. Adaptuje nowe tereny. Teraz poszła juz z rabatami za mur pod lipą, czyli zagarnia las tak jak Ty

TAR napisał(a)
Mam mieszane uczucia, chyba najbardziej do mnie trafil angielski, balijski i japonski. Ładnie tez zostal zaprezentowany preriowy. Australijski podobne wrazenie, smutny i przygnebiajacy. Afrykanski bardzo dziwny. Reszta jakos nie porwala. Pewnie na zywo to jest inny odbior. Brakuje mi ogrodu leśnego.

Tarciu, od razu zaznaczyłam, że zdjęcia sa kiepskie. Nie mam oka fotografa.
Na mnie też najbardziej podobał się ogród angielski, ale naprawde trzeba tam pojechać i zobaczyć. Ja nie zobaczyłam wszystkiego i nie robiłam zdjęć wszystkim ogrodowym.
Przebiegłyśmy przez te ogrody, które na pewno chciałyśmy zobaczyć bo przyjechałyśmy po południu. Żeby wszystko porządnie zobaczyć trzeba być od rana.
Jesli chodzi o ogród australijski nie jest na zywo taki przygnębiający. Jego forma ma na celu pokazanie, że zawsze życie budzi się na nowo. Te przypalone drewniane pale maja przedstawiać spalone eukaliptusy a rosliny pod nimi życie budzące się po pożarze. To miała być pozytywna ekspozycja i w sumie taka jest.
Nawet nie wiem czy taki ogród lesny jest

Alija napisał(a)
Gosiu, bardzo ciekawa wycieczka, warto zobaczyć takie piękne ogrody, fajnie, że nam je pokazałaś. Szczególnie spodobały mi się ogrody azjatyckie, dużo zieleni i spokoju, takie moje wrażenie.

Mam zamiar trochę pozwiedzać ogrodów i w kraju i za granicą.
Zaczęłam już jakiś czas temu i widzę że z każdym rokiem coraz bardziej mi sie to podoba.
Szkoda, że nie umiem robić takich ładnych zdjęć jak Tarcia.
Margo2 15:26, 07 lut 2025

Monika83 napisał(a)
Może zbyt mało słońca dociera do nich o tej porze? Mech też potrafi zadusić ciemierniki że na koniec znikają,czasem w doniczkach kupione ciemierniki miałam z mchem to odrazu jego wyciągałam.Zbyt kwaśna ziemia też może być przyczyną...

No właśnie myslę, że to zbyt kwaśna ziemia. Musze wiosną usunąc mech z rabat. Sypała ciemiernikom skorupki od jajek, ale chyba trzeba dolomitu dosypać