Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Judith 20:05, 14 maj 2024

Ania, szykuje się jeden z fajniejszych ogrodów na O . Te tarasy z gabionami! No zachwycam się!
Kontonaogrod 21:00, 14 maj 2024

Będzie ciekawie to na pewno gdyby nie Pan Mirek z koparką miałabym skarpy I tyle.

Gabiony są fajne ale ich wypełnianie bardzo pracochłonne. A że skarbonka ma płytkie dno I wszystko jest dużo droższe niż jeszcze kilka lat temu, tym razem jak najwięcej rzeczy robimy sami. Nawet jeśli zajmie nam duzo czasu. Nic nas nie gone, mieszkać mamy gdzie. Ogród też jest duuuuży wiěc powstawać będzie po kawałku bo mamy tylko po 1 parze rąk I pracujemy na pełen etat. Młoda ma sobotnią pracę a potem codziennie w wakacje (w szkółce 2 wioski dalej, spytana o doświadczenie powiedziała że ma szaloną matkę ogrodniczkę więc się - chcąc nie chcąc - ociera o temat całe życie wiec dziecka nie wykorzystam do roboty specjalnie niestety bo ma szkołę I pracę.
Zrobimy. Powoli ale jednak.

Pozdrawiam Was
Judith 21:15, 14 maj 2024

Mój dzieć zupełnie nie jest zainteresowany ogrodowaniem… Mówię mu „patrz, jak pięknie zakwitł bez”, a on zerknie z łaski i mruknie „no spoko” .
Kontonaogrod 21:25, 14 maj 2024

Moja tez nie. Absolutnie nie. Ale mieszkamy w rolniczej okolicy i praca w szkółce jest lepsza niz zbieranie owoców a przynajmniej lepiej płatna
Kontonaogrod 09:00, 15 maj 2024

Chłopakom dobrze idzie, dzisiaj kończą zbrojenie stropu i na jutro rano o 8mej jest odbiór przez kierbuda i zalewanie betonem. W piątek Mateusz podjedzie usunąć śruby przechodzące przez kolumny i kołnierz stropu (czy jakkolwiek to się zwie).
Przypomniałam mu jeszcze o montażu kawałków rur w miejscach gdzie mają być otwory w stropie pod rekuperację (w każdym z pomieszczeń parteru prócz garażu). I styroduru w nadprożach - celem ocieplenia między nadprożem a miejscem montażu puszki rolet podtynkowych (w terminie późniejszym).

W przyszłym tygodniu ściany piętra i ostatni wieniec - znając chłopaków 3 dni i będzie zrobione. Co znaczy że musimy się pospieszyć z wyborem szopki dla kur i przygotować fundament pod nią - żeby zalać razem z betonem na wieniec.
Zaproszę pana Mirka na parę godzin - żeby nam porozwoził po łyżce kamienia do gabionów przed gabiony - bo wożenie taczką w sumie 18 ton to mordęga. Kilka ton już przewieźliśmy, ale gdyby kamień był w zasięgu kilku kroków od gabionu bardzo ułatwiłoby i przyspieszyłoby robotę...

póki co praca, dziś środa dzień taksówkowy więc prócz podlania roślin na górce i zamknięcia placu budowy jak chłopaki pojadą do domu nic się nie dzieje (i nasze plecy odpoczną

miłego dnia!
Patrycja_KG_Lu 09:25, 15 maj 2024

A tym sposobem nie chcesz gabionów uzupełnić? Bardzo zależy Wam, aby ładnie były uzupełnione?
https://www.instagram.com/reel/C6lS3SzotAv/?igsh=MzRlODBiNWFlZA==
Kontonaogrod 09:51, 15 maj 2024

hej

oczka gabionów mam 10x10cm

Kamieni mam 2 rodzaje, granit z przodu i tańszy kamień z tyłu. I każdy z gabionów ma 6 drutów wzmacniających w środku - nawet wrzucając kamienie ręcznie trzeba uważać bo łatwo je powyginać i wtedy nie spełniają już swojej funkcji.. a nie chciałabym żeby mi się te siatki powyginały -z przodu zwłaszcza- pod naporem kamieni...

Generalnie błąd zrobiłam że nie poczekałam na pana Mirka aż zrobi swoją robotę. Bałam się że jak zaraz te zbocza nie będą umacniane to pierwsza ulewa mi je pozarywa. Nic takiego się (póki co) nie dzieje.

Zamówiłam gabiony w ilości jak mi się wydawało zbyt dużej - z zapasem na później - (chciałam je jeszcze położyć koło domu). I kamień do nich od razu (wyliczony ilościowo, z zapasem, ale niewielkim). W międzyczasie okazało się że na papierze rysunek mój to jedno, a jak wyszło w terenie to drugie. I insza inszość I generalnie potrzeba gabionów 2x więcej niż chciałam mieć (i wydawało mi się fizycznie do ogarnięcia). I koszty wzrosły - koparka + gabiony + kamień to w tej chwili ponad 20 tys. zł

Jakbym mogła cofnąć czas to dałabym panu Mirkowi zrobić co zrobił i dopiero wtedy planowała i zamawiała (pewnie gabiony z mniejszym oczkiem do uzupełniania maszynowego = droższe (bo więcej stali wchodzi) - a pewnie w ogóle z nich zrezygnowała bo tanie nie są. I robiła jednak skosy i zamawiała po prostu kamień skarpowy, albo robiła murki oporowe z lanego betonu (tylko na dole), a resztę skarpy obsadzała czymś...

teraz już po obiedzie, czasu nie cofnę, jest jak jest i trzeba sobie radzić... będzie pięknie, tyle że to ręczne wypełnianie i noszenie kamienia to masakra jakaś.
Kontonaogrod 10:28, 15 maj 2024

Kontonaogrod 10:28, 15 maj 2024

Kontonaogrod 10:29, 15 maj 2024