Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kordina 15:51, 18 sty 2024

Lepiej się dobrze przyjrzyj czy nie ma tam jakiejś kości dinozaura, zbadaj metodą węgla C14 a jak już znajdziesz i spieniężysz dla jakiegoś zbieracza milionera, to będziesz miała zwrot za dom, drogę
Kontonaogrod 17:44, 18 sty 2024

Hahaha

Kamien 30-60mm wiec jakis mini ten dinozaur musialby byc
Agatorek 18:11, 18 sty 2024

O kurde, co tu się dzieje?

Tempo wyścigowe wprost
Idziesz jak burza!

Kontonaogrod 19:44, 18 sty 2024

Czesc Aga

No wlasnie niewiele poki co, falstarty same ale costam juz pozalatwiane, reszta zaplanowana.

Byle do przodu. Niech juz sie wiosna robi
anuska2507 10:01, 19 sty 2024

E tam, lecisz jak burza z realizacją planów
Gratuluję zostania rolniczką

Kontonaogrod napisał(a)
Na otarcie łez - jestem oficjalnie producentem żywności w tym pięknym kraju buahahaha

A dowiadywałaś się, czy nie musisz jeszcze zgłosić gospodarstwa w sanepidzie? To jest potrzebne do prowadzenia sprzedaży bezpośredniej.

Kontonaogrod 10:05, 19 sty 2024

Jeszcze nie wiem wszystkiego. Przedzieram się przez piorin i paszporty roślin, ich wystawianie - do sprzedaży bezpośredniej nie trzeba, ale do wysyłki już tak... i egzamin trzeba zdać

Co do rejestracji, to teraz trzeba nawet 1 kurę rejestrować (w Armir), chyba że jest zwierzęciem domowym i trzyma się ją w mieszkaniu i nigdy nie wychodzi na podwórko

Po odbiorze domu jak się przeprowadzimy to będę działać (z sanepidem dopiero jak drzewa urosną i będę jabłka sprzedawać, raczej nie wcześniej), póki co nie tykam tematu - jeszcze.
Kontonaogrod 13:54, 19 sty 2024

Gość z gruzem jedzie. Zobaczymy czy dojedzie. Pewnie tak, pytanie jak wyjedzie? Bo z tym miał problem...

Ja dziś jeżdżę z wiaderkiem piachu i łopatą w samochodzie, jakby co drogi białe, świeży śnieg na warstwie lodu

Piąteczek! Jej
Kontonaogrod 16:30, 19 sty 2024

Siatka nad wybiegiem dla kur

Dzisiaj 3 transporty gruzu, droga wyjeżdżona...

Zaplacilam, ciag dalszy we wtorek
Agatorek 14:59, 20 sty 2024

Powiem Ci, że być może będziesz miała ciężko z dojazdem na tą działkę.

My też mamy długi podjazd od drogi asfaltowej (jakieś 100-110m do bramy) i położyliśmy na nim kostkę. Pod kostką oczywiście jest piasek, podsypka jest z gruzu itp. Na szczęście bardzo blisko jest kopalnia/żwirownia i stamtąd tirami wozili towar. Oczywiście nie obyło się od różnych sytuacji, gdzie tir się trochę zakopał (po zrzuceniu towaru) i musiała przyjeżdżać wielka kopara (mam gdzieś zdjęcie, gdy już stoi zaparkowana obok mojego autka, które całe by spokojnie weszło na łychę ), żeby go wyciągać.

Z tym, że ta nasza droga jest sporo podwyższona w stosunku do pola obok, więc nawet przy dużych opadach śniegu, to niewiele na niej zalega. I nic na nią nie zawiewa.
Ty robisz drogę na poziomie pola. Widać nawet, że jest miejscami niżej położona, więc będzie na niej zalegał śnieg.

Czy teren z drogą jest Wasz? Czy to tylko służebność?
Jakby teren był Wasz, to bym na pewno obniżyła teren przy drodze, żeby droga była wyżej niż otaczające ją pola.
Jeśli to służebność przejazdu, to zrobiłabym wyższą drogę.
Kontonaogrod 15:54, 20 sty 2024

Hej Aga dzięki

Tak to wszystko nasze. Na sluzebnosci mam alergie nigdy w zyciu.

Poki co droge utwardzamy zeby ciezarowki z betonem mogly dojechac. I w międzyczasie wal ziemi z jednej strony bedzie przeniesiony na druga - jak to gosc korytowal to powinien od razu dac ziemie na dobra strone, ale bylo to robione wcześniej zanim to kupilam.
Wiec bedzie jeszcze rownane a wzdluz od zawietrznej posadze zywoplot zeby sie snieg mial na czym oprzec. Droga bedzie wyzej niz teraz bo na gruz bedzie jeszcze warstwa kamienia, ale to po budowie.

I wiem ze bedzie problem, juz sie naodsniezalam w zyciu, tu kupimy sobie traktorek zeby moc maszynowo odgarnac. I przy wjezdzie na dzialke bedzie wiata, bo jak bedzie duzo sniegu to zostawie auto przy drodze zeby rano moc wyjechac bez odsniezania bo w pol godziny sie tego nie zrobi, niestety