Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kordina 18:11, 02 lut 2024

Jak chcesz coś szybkiego na dziś to może rdest auberta? To potwór, na mały ogród się nie nadaje, ale na taki wielki jak Twój??
https://www.ogrodowisko.pl/watek/11762-zielony-chram?page=18
Sonka 20:30, 02 lut 2024

Tak jak Anda napisała i dodaj choinę kanadyjska lub zachodnią.
ElzbietaFranka 21:01, 02 lut 2024

Aniu ja bym posadziła serby.
Mam tuje brabant ( szybko rośnie trzeba ciąć) i szmaragdy ale one jednak potrzebują wilgotnej ziemi. Na takiej górce ciężko by im się rosło.
Buki czerwone, też można się osłonić, ale znowu do wiosny by się wszędzie liście petaly.
Nie mogę się dopatrzeć która to strona od płotu wewnętrzna ogrodu.

Pędzisz z tym płotem,ale jak dobra ekipa to przyjemność patrzeć jak robią.
Tam u ciebie to glina czy piach?
Dam ci namiary na sadzonki na priv.
Gruszka_na_w... 21:22, 02 lut 2024

Popieram Andę. W tym miejscu znakomicie sprawdzi się tzw. nieformowany żywopłot z pogrupowanych krzewów. Te najwyższe krzewy typu lilaki węgierskie, kaliny Rozeum, perukowce podolskie, jadalne derenie, irgę omszoną można sadzić pojedynczo, te średnie (forsycje, krzewuszki, derenie białe w odmianach, kaliny japońskie, tawuły szare i nippońskie, pęcherznice, mahonie w grupach po 3-5. Z przodu można wykorzystać niskie krzewy typu tawuły japońskie, żylistki Nikko. Co 10 m można wsadzić serba lub choinę kanadyjską. One są istotne dla ożywienia takiego żywopłotu zimą. Mam u siebie taki żywopłot wzdłuż dwóch boków działki. Jeden bok ma ok. 40 m, a drugi ponad 20. Pracy przy tym niewiele, a wygląda to atrakcyjnie przez cały rok. Można też wykorzystać niskie drzewka typu klony Ginnala, śliwy dziecięce lub wiśniowe, jarząby pospolite lub w odmianach. Ptaki uwielbiają te obsadzenia.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Muszelka 21:52, 02 lut 2024

Wiem, że lubisz podróże

Z troski, żebyś zupełnie nie zakopała się na dojrzałe lata w pracy ogrodniczo-rolniczej podrzucam inny pomysł!

Posadź wzdłuż płotu (w jednym, dwòch lub trzech rzędach) jakieś chodliwe na Twoim terenie "choinki bożonarodzeniowe".

Będą sobie spokojnie rosły, bez zbytniego zapotrzebowania na wodę.

Stopniowo, w miarę zamówień od klientów oraz wzrostu iglaków, można je wykopywać... co trzeci, co drugi...

Będzie elegancko, bez nakładu pracy (oprócz posadzenia) i z zarobkiem
Kontonaogrod 06:31, 03 lut 2024

No to teraz mam zagwozdkę haha

Zobaczymy!

Póki co dogrywam ferie, 12dniowy wyjazd, Singapur, Malezja I Tajlandia, chętnie zmienię otoczenie I temperatury, niech tylko chłopaki skończą ogrodzenie I przez chwilę nie będę się tym zajmować

Działka jest na tyle duża że wszystkie te pomysły mogę zrealizować. Chcę też iglaki, bo nigdy nie mlałam dla nich miejsca I fakt że nie znikają na zimę jest bardzo kuszący

Choinki na sprzedaż jak najbardziej będą, ale na 7000m2, na 3000m2 z domem (ogrodzenie z podmurówką) sadzę I tyle, jak najmniej cięcia I wykopywania człowiek się starzeje I to jest/będzie docelowy ogród. Jak najbardziej bezobsługowy- byłoby idealnie...
Rojodziejowa 11:05, 03 lut 2024

Ostatnio w książce „Ogród biodynamiczny” natknęłam się na plan takiego żywopłotu

Urszulla 11:47, 03 lut 2024

Nie jestem za świerkami bo w obecnych czasach mocno chorują. Bardziej podoba mi się choina kanadyjska- nie cięta jest koronkowa, a cięta zagęszczona- co kto woli.

Świetna też ta podpowiedź książkowa, krzewy można dopasować pod siebie, układ odwzorować. Osobiście dałabym też buki- Pendula nie są wysokie, zrobią kolor w mieszanym układzie.
Choć taki żywopłot wcale nie jest bezobsługowy

Osobiście uwielbiam grabowy żywopłot i chyba zdecydowanie jest mniej pracochłonny w cięciu.
Kontonaogrod 11:48, 03 lut 2024

Dzięki Asia

Zmierzyliśmy ile nam potrzeba jeszcze paneli, paneli jest zbyt dużo za to zbyt mało słupków... I to o dużo za mało I za dużo I nie wiem jak to się stało?

Pan Mirek z koparką będzie w poniedziałek. Trochę równania ziemi...

Takie dziury do zaślepienia...

Kontonaogrod 11:50, 03 lut 2024

Ula zobaczymy, drzew pewnie kilkaset kupię docelowo strach się bać

Pooglądam sobie choiny kanadyjskie, nie widziałam na żywo żadnej dorosłej...

Tu ten pasek pod ewentualny żywopłot.