Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 10:27, 01 lut 2024

Jadę dziś, myślę chyba ekipy nie ma, nie widzę ich z ogrodu ani nie słyszę a oni zaczęli od drogi. Za blisko więc pewnie 1 panel do demontażu, chyba że wystarczy to zostawimy

A tu na dole wczorajsza robota

Patrycja_KG_Lu 12:21, 01 lut 2024

Na dwóch ostatnich zdjęciach widać ile sąsiad przyciął gałęzi. Prace idą do przodu.
Kontonaogrod 12:40, 01 lut 2024

Tak. Bez tego byłoby kiepsko osadzić panele z tej strony - sąsiad ma rząd śliwek.

Niestety pada, pogoda się zepsuła bo póki co było super... ale myślę że 2-3 dni i wszystko będzie zrobione...

Miałam dziś pomysł żeby zamówić transport stali na fundamenty (gdyby chłopaki chcieli przyjechać i kręcić), zanim zamontowana będzie druga brama, ale zrezygnowałam. Lepiej jak sobie to postoi ze 2 tygodnie i zwiąże - jakby otworzyć bramę teraz to słupy jeszcze nie trzymają bo beton musi mieć czas żeby związać... a za chwilę ferie i wolałabym widzieć co chłopaki robią... więc z fundamentami celujemy bliżej marca (nawet lepiej)
Kontonaogrod 08:00, 02 lut 2024

Pada, ekipa stawiła się robić płot. Podziwiam/nie zazdroszczę. Chcą dziś skończyć jedną dłuższą stronę. I chcą pracować też jutro. W poniedziałek mam mieć pana z koparką... jutro wycieczka do punktu sprzedającego rury po rury do wody
Muszelka 11:34, 02 lut 2024

Brawo! Super postępy! Widać je gołym okiem!
AgaBoso 12:17, 02 lut 2024

Kontonaogrod napisał(a)

Nie zamawiam więcej hahahaha (póki co, póki mnie coś znów nie skusi

Anno, znam to kuszenie. Gdyby bardzo kusiło, a budżetu trzebaby pilnować to polecam zostawić na koncie minimum pieniędzy. U mnie się to sprawdza. wiele razy miałam coś w koszyku i pyk zamykałam przekladarkę Kasia Nosowska kiedyś opowiedziała, że jak marzy sobie o drogich ubraniach to wrzucą do koszyka co jej się podoba, a tak za 20 tys., klika zamawiam i wyłącza.
Kontonaogrod 12:41, 02 lut 2024

Dzięki za trzymanie kciuków

Agnieszka, ja mam inny sposób - po prostu nie patrzę Nie wlazłam na ten profil i nie szukałam cennika (a pewnie gdzieś tam jest Jak poprzenoszę rośliny, posadzę i będzie za mało, to może wtedy zamówię. MOŻE. to nie są artykuły pierwszej potrzeby, a zwykle wygrywa u mnie opcja zdroworozsądkowa i na szczęście nad sobą panuję czasem sobie coś zamówię, rzadko - nie jest to (jeszcze) problem

Oglądam sobie piece akumulacyjne - takie wypasione kominki na drewno z cegły szamotowej która trzyma ciepło 14h... potrzebuję 30tys. na to ale to dopiero po budowie i jak znów cokolwiek wpadnie na konto i jeszcze szybciej z niego nie wyparuje wstawimy w odpowiednim miejscu wzmocniony fundament, doprowadzimy powietrze do kominka i zostawimy. I zbudujemy jak te 30tys. odłożę
Gruszka_na_w... 13:41, 02 lut 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Dzięki za trzymanie kciuków

Oglądam sobie piece akumulacyjne - takie wypasione kominki na drewno z cegły szamotowej która trzyma ciepło 14h... potrzebuję 30tys. na to ale to dopiero po budowie i jak znów cokolwiek wpadnie na konto i jeszcze szybciej z niego nie wyparuje wstawimy w odpowiednim miejscu wzmocniony fundament, doprowadzimy powietrze do kominka i zostawimy. I zbudujemy jak te 30tys. odłożę

Taki piecokominek z dwutonową masą akumulacyjną (z szamotowych kanałów dymnych) i podłączeniem do DGP mam u siebie. Wart jest każdej wydanej na niego złotówki. Oszczędzaj!
Tak wygląda nasz
Trzyma ciepło do następnego dnia. Przy temperaturach od zera wzwyż wystarczy jeden wsad drewna (wiaderko budowlane), przy tych poniżej zera dorzucamy drugie wiaderko drewna. Procesem spalania kieruje sterownik (tzw. automatyka procesu spalania i dopalania spalin).
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kontonaogrod 13:50, 02 lut 2024

Extra! Zazdroszczę, Hania Cudo!
Gruszka_na_w... 13:55, 02 lut 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Extra! Zazdroszczę, Hania Cudo!

W całym sezonie grzewczym zużywa 6-7 kubików suchego drewna liściastego lub zamiennie 1,5 tony brykietu. Ogrzewamy 90 m2.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies