Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kordina 08:49, 31 sty 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Szef ekipy stwierdzil ze mamy bardzo milych sasiadów. Moze dobrze trafilismy tym razem?

Niemniej bez marudzenia o ogrodzenie, a nawet sam przyszedl scial galezie drzew które do nas właziły. Trochę głupio że szczęka mi opadła na coś co powinno być normalne

Może nie to, że normalne, ale wcale nie takie powszechne, mnie zawsze wzruszają wszelkie przejawy empatii i bezinteresowności, po tym poznać, że Człowiek
3000m² to ile ogrodzenia na długości? Wiem można obliczyć...
Już wiem, w zaokrągleniu 2.200 długości, chyba
Kontonaogrod 09:18, 31 sty 2024

No właśnie. U nas raczej człowiek człowiekowi wilkiem. Dużo ostatnio spędzam czasu oglądając angielską telewizję I zaskoczyło mnie jak media publiczne budują wspólnotę. Jaka jest narracja. Ile ludzi bezinteresownie pomaga innym. W pandemii było tego sporo ale wcale się nie skończyło. Nawet w miejscach jak sklepy typu oxfam (z używanymi rzeczami oddanymi przez ludzi) - sprzedają wolontariusze. W muzeach oprowadzają emeryci nie zarabiając na tym, zupełnie nie do pomyślenia u nas. Wolontariusze prowadzą miejskie ogrody - załatwiają że można przerobić na wspólny ogród nieużytek i potem ogarniają firmy do nieodpłatnego dostarczenia np ziemi do uprawy, sadzonek, elementów na płot czy podniesione rabaty, a potem namawiają mieszkańców żeby mieli swoje rabaty tamże. I ogarniają wycieczki dzieci ze szkół przychodzące się nauczyć jak rośnie marchewka...

Ludzie żyją we wspólnotach, spędzają razem czas. W ogrodach działkowych jest stół gdzie kładzie się niepotrzebne nam rośliny, sadzonki, zebrane nasiona - żeby ktoś posadził je u siebie. U nas każdy jest sam, ma szczęście jak ma fajną rodzinę i przyjaciół, ale często nie ma...

Ogrodzenie w sumie ma 850 metrów długości, te 3000m2 to około 230mb

Patrycja_KG_Lu 10:56, 31 sty 2024

Dopiero po płocie widać jakie masz spadki terenu. Piękny, duży teren do zagospodarowania. Masz doświadczenie z poprzednich ogrodów to Ci łatwiej pójdzie.
DariaB 11:00, 31 sty 2024

Ania super, że ogrodzenie już jest i może faktycznie sąsiad będzie super gość
Gdzie oglądasz angielską tv?
Kontonaogrod 11:07, 31 sty 2024

Mamy wykupiony pakiet SKY, na VPN z Anglii Monty i Gardener's World

Sąsiedzi póki co mile zaskakują, oby tak dalej

Patrycja tak, spadki są, ale to normalne w tych okolicach. Płaska działka to coś niespotykanego
I tak będziemy tarasować wokół domu, ziemią z wykopów fundamentów. Równać uważając żeby nic się nie opierało na płocie.

Zastanawiałam się czy ogrodzenie nie będzie problemem, pewnie będzie, ale na sąsiada ziemi i tak byśmy nie spychali, więc ogarniemy. Na piątek zamówiłam gościa z koparką żeby pozatykać dziury przy ogrodzeniu i wyrównać, w 2 rogach poproszę żeby mi trochę przekopał ziemię przed równaniem i będę mogła wysadzić doorenboosy z doniczek i w marcu przenieść świerki serbskie (kopane z gruntu, 2metrowe w tej chwili
DariaB 11:37, 31 sty 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Mamy wykupiony pakiet SKY, na VPN z Anglii Monty i Gardener's World

Możesz mi w wolnej chwili napisać na priv jak to ogarnąć?
Kontonaogrod 11:39, 31 sty 2024

M to ogarnia, potrzebujesz zarejestrować się w usłudze VPN np. ExpressVPN:

https://www.expressvpn.com/pl/vpn-server/uk-vpn/streaming-british-tv

nie umiem sama, nie próbowałam...
Kontonaogrod 11:41, 31 sty 2024

Gość z koparką podłączy mi też wodę z zalanej studzienki, może dziś podjadę kupić rurę, złącze i zasuwę. Fajnie, bo hydraulik mnie olał (a nawet dwóch) - wszyscy chcą pracować w domu, podłogówki kłaść, babrać się w zimnym błocie już nie do końca (i w sumie się nie dziwię, ale i tak to musze ogarnąć zanim woda będzie w budynku
Kontonaogrod 13:36, 31 sty 2024

Zimowa dostawa piwonii od sadzawka.pl

Patrycja_KG_Lu 13:47, 31 sty 2024

Gratuluje zakupu. Kiedy będziesz sadzić?