Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Patrycja_KG_Lu 21:04, 12 wrz 2024

Nie wiem jaki styl wewnątrz w nowym domu wybrałaś, ale zerknij na to - https://www.facebook.com/share/p/aMCteJqs4g7ReiPD/?mibextid=K35XfP
Patrycja_KG_Lu 21:05, 12 wrz 2024

Dubelek się trafił przypadkiem, więc dorzucam jeszcze to: https://www.facebook.com/share/p/xVncPM8n6tNtWyT9/?mibextid=K35XfP
Juzia 21:08, 12 wrz 2024

W piecu palić nie możesz.... ale latać codziennie samolotem nikt ci nie zabroni
Baaa! W pandemię to nawet na pusto samoloty latały żeby miejsca na lotnisku inna firma nie wykradła
Logika
Patrycja_KG_Lu 21:14, 12 wrz 2024

Juzia, to zależy…są chętni by wprowadzić limit, żeby latać tylko raz na 2 lata. Było w tym planie jeszcze o ilości kupowanych ubrań, ilości mięsa na cały rok itd.
Juzia 21:22, 12 wrz 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Juzia, to zależy…są chętni by wprowadzić limit, żeby latać tylko raz na 2 lata. Było w tym planie jeszcze o ilości kupowanych ubrań, ilości mięsa na cały rok itd.

Taaa... coś mi się obiło o uszy
Ale to nie moja rzeczywistość.
Pójdę w las... i tyle mi zrobią

Fajne te piece!
To teraz dałaś mi do myślenia, bo chciałam tylko kozę, ewentualnie kominek obudowany kaflami... ale taka kuchnia z piecem chlebowym/na pizzę... no muszę przemyśleć
Kontonaogrod 21:23, 12 wrz 2024

Ejno. Budowalam scianke miedzy kuchnia a kominkiem 2x a teraz wypadaloby ja rozwalic zeby zmiescic piecokuchnie? Heh

Jestem na tych grupach od roku ale nie slyszalam o tym. Czytalam ze piece I kuchnie sa ok bo to wytwor lokalnego rzemiosla. I ze póki nie jest to główne zrodlo ciepla dla domu to mozna mieć. Chciałam zamontować filtry w kominie ale praktycznie nikt ich nie robi. Dzwonilam do sklepu z ekspozycja piece I kominków w Krakowie, wszystko co sprzedaja jest z certyfikatem. Podobno wtedy gmina sie nie czepia.

Spytalam twgo zduna który ma mi to cudo zbudować. Milczy dzis. Zobaczymy
Patrycja_KG_Lu 21:41, 12 wrz 2024

Juzia napisał(a)

Taaa... coś mi się obiło o uszy
Ale to nie moja rzeczywistość.
Pójdę w las... i tyle mi zrobią

Fajne te piece!
To teraz dałaś mi do myślenia, bo chciałam tylko kozę, ewentualnie kominek obudowany kaflami... ale taka kuchnia z piecem chlebowym/na pizzę... no muszę przemyśleć

Tyle masz metrów kwadratowych działki, że może znajdzie się miejsce w altanie czy letniej kuchni na takie coś? My rozważamy postawienie przy budynku/garażu na tyłach. Kafle już nawet mamy po rozbiórce u babci.
Juzia 21:51, 12 wrz 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Tyle masz metrów kwadratowych działki, że może znajdzie się miejsce w altanie czy letniej kuchni na takie coś? My rozważamy postawienie przy budynku/garażu na tyłach. Kafle już nawet mamy po rozbiórce u babci.

Wolałabym w domu. Bo jak zabiorą prund to się chociaż ogrzeję... i ugotuję
Będę męczyć żona
Juzia 21:52, 12 wrz 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Ejno. Budowalam scianke miedzy kuchnia a kominkiem 2x a teraz wypadaloby ja rozwalic zeby zmiescic piecokuchnie? Heh

Jestem na tych grupach od roku ale nie slyszalam o tym. Czytalam ze piece I kuchnie sa ok bo to wytwor lokalnego rzemiosla. I ze póki nie jest to główne zrodlo ciepla dla domu to mozna mieć. Chciałam zamontować filtry w kominie ale praktycznie nikt ich nie robi. Dzwonilam do sklepu z ekspozycja piece I kominków w Krakowie, wszystko co sprzedaja jest z certyfikatem. Podobno wtedy gmina sie nie czepia.

Spytalam twgo zduna który ma mi to cudo zbudować. Milczy dzis. Zobaczymy

A główne ogrzewanie to co planujesz?
Kordina 22:12, 12 wrz 2024

https://kominkigp.pl/kominki/Tradycyjne/t11/index.php
szukałam dla rodziny kominki i znalazłam dosyć bogatą ofertę powyżej kominków
Obejrzyj na YT kanał Kozy i spółka, oni robili taki rozbudowany kuchnio-piec plus na chleb czy pizzę. https://www.youtube.com/watch?v=OwCWYZT0j3Q
Również Agata z Wiejskich inspiracji sama po kursie tworzyła taki piec rozbudowany.

Jeśli chodzi o wkład gotowy, to tylko polski, ja mam z firmy Kratki i do ciągłego użytkowania, mój ma 15 lat, z początku używany sporadycznie kilkanaście lat, a od 5 intensywnie. Nigdy nie było żadnej awarii ani potrzeby wymiany czegokolwiek.