Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kordina 22:13, 12 wrz 2024

powtórka z rozrywki
Kontonaogrod 06:30, 13 wrz 2024

Pompa ciepla bo gazu sieciowego nie mam. A na butle nie mam miejsca bo dom jest blisko granicy I przy skarpie. I tam gdzie butle bym dala nie wjedzie mi ciezarowka zeby ja napelnic niestety.

Zdun z którym podpisuje (juz prawie) umowe mi nie odpisal wczoraj. Dzisiaj zobaczymy.
Kontonaogrod 06:31, 13 wrz 2024

Pompa ciepla bo gazu sieciowego nie mam. A na butle nie mam miejsca bo dom jest blisko granicy I przy skarpie. I tam gdzie butle bym dala nie wjedzie mi ciezarowka zeby ja napelnic niestety.

Zdun z którym podpisuje (juz prawie) umowe mi nie odpisal wczoraj. Dzisiaj zobaczymy.
Juzia 07:15, 13 wrz 2024

Kordina napisał(a)
https://kominkigp.pl/kominki/Tradycyjne/t11/index.php
szukałam dla rodziny kominki i znalazłam dosyć bogatą ofertę powyżej kominków
Obejrzyj na YT kanał Kozy i spółka, oni robili taki rozbudowany kuchnio-piec plus na chleb czy pizzę. https://www.youtube.com/watch?v=OwCWYZT0j3Q
Również Agata z Wiejskich inspiracji sama po kursie tworzyła taki piec rozbudowany.

Jeśli chodzi o wkład gotowy, to tylko polski, ja mam z firmy Kratki i do ciągłego użytkowania, mój ma 15 lat, z początku używany sporadycznie kilkanaście lat, a od 5 intensywnie. Nigdy nie było żadnej awarii ani potrzeby wymiany czegokolwiek.

Znowu mamy coś wspólnego...
też oglądam Kozy i spółka
Juzia 07:22, 13 wrz 2024

Kontonaogrod napisał(a)

Gaz z butli miałam tu. Wywalilismy po 5 latach nieużywania Za drogi biznes... umowa z G..polem
Nad pompą ciepła myślimy... ale bardziej skłaniam się ku peletowi?
Jakoś zawsze mam awersję do tego co wszyscy polecają, zalecają i namawiają
Póki nie zabraniają to chyba jednak pelet

Nie masz innego zduna w okolicy? U was to raczej wszystkiego więcej niż tu u mnie Ale poszukam. Fajna taka pieco-kuchnia
Agatorek 07:45, 13 wrz 2024

Juzia serio nie opłacało Ci się mieć butli z gazem?
Tutaj mam wielki zbiornik, ale kupowany indywidualnie, bez żadnej wiążącej umowy. I napełnienie takiej butli raz w roku, czyli
za ogrzewanie (wielgaśny dom), grzanie wody i gotowanie, wynosiło ok. 6, max 7 tys. Czyli ok. 500 zł miesięcznie.
Kontonaogrod 07:46, 13 wrz 2024

Mialam juz pompe ciepla, dziala do tej pory w domu który sprzedalismy. Lubie zrodla bezobsługowe. Naciskasz guziczek I dziala. Tu mamy gaz sieciowy. Gdyby dochodzil I tam to bralabym w ciemno. Ale nie beda rozbudowywac sieci bo oprocz nas nikt niczego nie zbuduje. Bo wszedl plan zagospodarowania przestrzennego I jest calkowity zakaz zabudowy

Pelet znaczy ze nadal cos trzeba przywozic I pilnowac zeby byl. A I tak tu pod Krakowem juz nie można. Pompa albo gaz.

To czym paliliscie jak nie gazem? Mieliscie inne zrodlo?
Kontonaogrod 07:48, 13 wrz 2024

Agatorek napisał(a)
Juzia serio nie opłacało Ci się mieć butli z gazem?
Tutaj mam wielki zbiornik, ale kupowany indywidualnie, bez żadnej wiążącej umowy. I napełnienie takiej butli raz w roku, czyli
za ogrzewanie (wielgaśny dom), grzanie wody i gotowanie, wynosiło ok. 6, max 7 tys. Czyli ok. 500 zł miesięcznie.

Moze Juzia muala wypozyczona butler I umowe na napelnianie? Czytalam ze trzeba kupic I napełniać samemu w lecie jak gaz plynny jest tanszy...
MartaCho 07:49, 13 wrz 2024

Juzia napisał(a)

Wolałabym w domu. Bo jak zabiorą prund to się chociaż ogrzeję... i ugotuję
Będę męczyć żona

Mieć alternatywną opcję do gotowania to jest bardzo ważna rzecz! U nas w kuchni tylko prąd, a jak Mamie wszczepili w maju rozrusznik, tak na ostatniej kontroli się dowiedzieliśmy, że przy kuchni indukcyjnej nawet stać nie może. Oczywiście, jak już wiemy, to jest to dość logiczne, bo płyta wytwarza pole magnetyczne i może zakłócić działanie rozrusznika, ale wcześniej o tym nie pomyśleliśmy.
Tak więc, dobrze jest mieć doprowadzony prunt i ewentualnie mieć opcję gaz, albo taki przepięknej urody piec!
Kontonaogrod 08:07, 13 wrz 2024

Dokładnie! Póki co kłopotów z sercem nie mam więc indukcja jak najbardziej. Gazu nie mam. Ale mam przenośną kuchenkę indukcyjną od Zeptera (znowu na prąd) w razie W mam UPSy sztuk kilka do których mogę się podłączyć. A docelowo dobrze byłoby mieć generator...

Piecokuchni nie planowałam. Chodzi mi o piec akumulacyjny z toną szamotu, żeby po 1,5h palenia nagrzać tę masę i by oddawała ciepło przez następnych godzin 20 +/-
Centralnie umieszczony piec myślę że się nada do ogrzewania w razie W...