Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Juzia 09:49, 13 wrz 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Jak alternatywa dla wyjazdów zimowych to może kable oporowe w podłodze? U nas za około 130 m2, 9 stref sterowania i panele kontrolne na ścianie wyszło jakoś 9 tysięcy (materiał +montaż). Sterowanie możliwe też przez telefon z daleka.

Edit: U sąsiadów z tyłu mają grzejniki na podczerwień.

Tylko, że ja właśnie od prądu chcę uciekać... jak bardzo się tylko da
Dlatego bardziej do mnie przemawia pelet niż pompa ciepła. Piec na pelet poleci długo na średnim UPSie, a jeszcze dłużej na agregacie. Pompa już raczej nie, to samo z innymi grzałkami elektrycznymi.
U mnie częste zaniki prądu, nie tylko zimą.

Grzejników nie planuję... oprócz łazienki i garażu Przy grzejnikach mi się źle spało zawsze. Za sucho. I kurzyło się bardziej
Dla mnie podłogówka to najlepszy wynalazek! Marznę zawsze w nogi. Jak w nogi mam ciepło to reszta mi już nie przeszkadza... może być chłodniej u góry

Kontonaogrod 09:54, 13 wrz 2024

Ale jak nie ma prądu to pompa do podłogówki Ci też nie chodzi? Zwłaszcza na poddaszu? Chyba że UPS uciągnie?

u nas pochodzi ze 2h a potem kaplica na szczęście prąd zwykle jest
Juzia 10:13, 13 wrz 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Ale jak nie ma prądu to pompa do podłogówki Ci też nie chodzi? Zwłaszcza na poddaszu? Chyba że UPS uciągnie?

u nas pochodzi ze 2h a potem kaplica na szczęście prąd zwykle jest

U mnie kominek plus pompy na UPSie chodzą min godzinę. A mam słaby UPS żebym tylko zdążyła wygasić w kominku żeby się nie zagotował Jak wstawić mocniejszy to pociągnie dłużej. Plus mamy agregat
Plus w nowym domu poddasza nie będzie
Kontonaogrod 10:43, 13 wrz 2024

hehe

Dzwoniłam do gminy

-wkład ma mieć certyfikat ekoprojektu
-zgłosić źródło ciepła do 2 tyg. od rozpoczęcia używania (pompa w naszym przypadku)
-nie palić w kominku w dni smogowe

Zadzwonie jeszcze raz spytać o pieco-kuchnie (bez papieru i bez wkładu kominkowego do środka)
Patrycja_KG_Lu 11:56, 13 wrz 2024

Podrzucę Wam jeszcze kuchenkę Kosolkowej, choć jej wątek już długo nieaktywny na O. https://www.facebook.com/share/r/aUAN4b1irAB6ynwY/?mibextid=WC7FNe
Juzia 12:12, 13 wrz 2024

Kosolka! O mamo.... co u niej? Chyba się przeproszę z fejsbukiem

A właśnie wczoraj wyciągnęłam jej kocyk, bo jakoś mi zimno było!
To znak!
Kontonaogrod 12:15, 13 wrz 2024

Kosolka ma się dobrze

Mam mętlik, za dużo możliwości, rozstrzał cenowy olbrzymi, nigdy nie miałam kominka, nie wiem nawet czy będzie nam się chciało tego używać czy zapalimy 3x a potem nie bo będzie trzeba po tym sprzątać (a nikt sprzątać nie lubi)

chyba zostawię/przygotuję miejsce/doprowadzimy rurę z powietrzem z zewnątrz i poczekamy i zobaczymy...
Gruszka_na_w... 14:20, 13 wrz 2024

Kontonaogrod napisał(a)

Piecokuchni nie planowałam. Chodzi mi o piec akumulacyjny z toną szamotu, żeby po 1,5h palenia nagrzać tę masę i by oddawała ciepło przez następnych godzin 20 +/-
Centralnie umieszczony piec myślę że się nada do ogrzewania w razie W...

Nada, nada.
A masz tam doprowadzony dolot powietrza do tego piecokominka, bo na zdjęciu do nie widać. U nas rura doprowadzająca powietrze biegła przez fundament i wychodziła koło komina (podobnie jak kanalizacja)
Dopilnuj tylko, żeby Ci do tego piecokominka podłączyli sterownik Tatarka (w nim jest automatyzacja procesu spalania, czyli regulacja dopływu powietrza i dopalanie spalin). Ten sterownik ma olbrzymi wpływ na ilość spalanego drewna.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:21, 13 wrz 2024

dubelek był
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Juzia 14:26, 13 wrz 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Kosolka ma się dobrze

Mam mętlik, za dużo możliwości, rozstrzał cenowy olbrzymi, nigdy nie miałam kominka, nie wiem nawet czy będzie nam się chciało tego używać czy zapalimy 3x a potem nie bo będzie trzeba po tym sprzątać (a nikt sprzątać nie lubi)

chyba zostawię/przygotuję miejsce/doprowadzimy rurę z powietrzem z zewnątrz i poczekamy i zobaczymy...

To wstaw tylko kozę.
Nie nagrzeje Ci całego domu, ale w salonie będziesz miała ciepło awaryjnie.
Obsługa łatwa, mało sprzątania.