No właśnie... bez umowy! To jest ta zasadnicza róznica. My kupilismy dom już z umową
Po zerwaniu umowy i zapłaceniu kary jakoś nie myśleliśmy o swojej butli Odechciało nam się gazu na długo
A ogrzewamy teraz tylko kominkiem. Może i jest to w cholerę uciążliwe na dłuższą metę.. ale jednak najtańsze rozwiązanie Ciepła woda z solarów przez większą część roku. Mało kiedy jest tak, że trzeba grzać w kominku żeby była woda. Zazwyczaj trzeba grzać, bo jest zimno a woda grzeje się przy okazji
W Zielonych Drzwiach mamy pelet. I też jesteśmy zadowoleni. Żałuję tylko, że tych solarów nie założyliśmy i tam. Grzanie wody piecem w lecie to dla mnie nieporozumienie
Dokładnie tak!
Płacisz za butlę co miesiąc...niemało.
Jak zużywasz mało gazu, ale zużywasz... to też płacisz więcej za sam gaz
To przestaliśmy w ogóle używać, ale za butlę przysyłali coraz więcej. Takie cwaniaki
No i zrezygnowaliśmy, ale karę umowną trzeba było zapłacić za jakąś tam ilość gazu, którą mieliśmy zużyć a nie zużyliśmy No paranoja
Ja nie lubię być uzależniona od innych. Dlatego taki gaz, czy prąd (pompa ciepła) to dla mnie ostateczność. Pelet też nie jest dla mnie idealny... ale przynajmniej tanio w miarę
Idealnie to piec na drewno.... z kuchnią i piecem chlebowym
No tylko przy takim rozwiązaniu nie wyjedziesz sobie na tydzień zimą jak są duże mrozy... dlatego jakaś alternatywa bezobsługowa musi jednak być. Pompa zupełnie bezobsługowa ale droższa lub pelet - zapełniasz podajnik raz na tydzień, ale masz taniej.
Są kuchenki pół na pół.
Pół z prundem (bez indukcji), pół z gazem. Dwa palniki takie, dwa takie
I takie coś sobie zamontuję
Jak nie będzie tego pieca/kuchni... to przynajmniej koza bez zabudowy albo kominek obłożony kaflami z półką do chociaż podgrzania wody na herbatę
Takie czasy, że trzeba się porządnie zabezpieczyć
UPSy dobra sprawa
Też mam... do kominka tylko, ale i żarówkę jakąś można podłączyć
Agregat też dobra sprawa. Też mam
Ja to jak na wojnę... bo jeszcze butla z gazem i kuchenka turystyczna na naboje gazowe
Taki porządny piec to spokojnie nagrzeje Ci chatę. Tylko jak to obejdziesz jak u was takie głupie przepisy?
Jak alternatywa dla wyjazdów zimowych to może kable oporowe w podłodze? U nas za około 130 m2, 9 stref sterowania i panele kontrolne na ścianie wyszło jakoś 9 tysięcy (materiał +montaż). Sterowanie możliwe też przez telefon z daleka.
Edit: U sąsiadów z tyłu mają grzejniki na podczerwień.