Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Patrycja_KG_Lu 21:03, 02 paź 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Żeby nie było kryptoreklamy

Sylwia mysle ze nie, to było pole uprawne od zawsze, rok nie ruszane I zarosło paskudną trawą. Mam nadzieje wszystko bedzie rosnąć, a przekonamy sie o tym juz niedlugo

Drzewka wypadly w losowycb miejscach, nie w jednym, zreszta zadnych smieci nie znalezlismy ani robiac droge ani kopiac pod oba fundamenty.

Zobaczymy

U mnie też kilka się od nich nie przyjęło. Tam gdzie właśnie wąż nie sięgał czyli ten sam powód. Za to na 2 jabłonkach sadzonych rok temu miałam już w tym roku owoce.
Kontonaogrod 21:15, 02 paź 2024

Ja tez
Wafel 07:07, 03 paź 2024

W insekcie
Alejka z brzozami mogłaby zostać po metamorfozie
Masz niesamowite ilości drzewek owocowych i piwoni, chciałabym te wszystkie piwonie zobaczyć w przyszłym sezonie oby każda zakwitła, byłoby cudownie. Sadzisz z rozmachem Co do zdjęcia z głową w hortensjach jestem bardzo na tak!
Kontonaogrod 07:40, 03 paź 2024

Działka ma ponad hektar, mam miejsce

Piwonii zdecydowanie nie zostawię na starej działce, biorę wszystko co lubię i co da się przesadzić. Niestety 5letnie doorenbosy już do takich roślin nie należą - myślałam jeszcze pół roku temu że koparką wykopiey, ale pnie grubości przedramienia kwalifikują się do zostawienia - myślę że po prostu by się już nie przyjęły... to samo z wisienką japońską i pewnie innymi drzewami/krzewami też... teraz przymierzam się do wykopków rododendronów i cisów niech przestanie padać, bo jest zimno i mokro, wczoraj po pracy nie wyściubiliśmy nawet nosów z domu
sylwia_slomc... 11:37, 03 paź 2024

No fakt pogoda nam w tym roku nie ułatwia. Ja mam jeszcze do sadzenia roślinki z wysiewów w łąkę sadzić i nie ma jak.
Kontonaogrod 11:45, 03 paź 2024

Błoto po kolana i zimno. Ale sprężę się i jak wykopię cisy i rodki stąd, to będę musiała jechać i je posadzić tam - bo mi będzie szkoda jakby się zmarnowały. I borówki, mam rząd przygotowany przekopany przez pana Mirka - tylko sadzić tyle że borówki mają nadal żywozielone liście, więc zacznę od rodków i cisów i jak je ogarnę to pewnie borówkom przebarwią się liście
Juzia 12:55, 03 paź 2024

Nie utoniesz w glinie?
Ja dzisiaj byłam na ugorze i... nic nie zrobiłam, bo się nie dało

Trochę się podłamałam... nawet samochodem na działkę nie mogę wjechać.
Kontonaogrod 13:25, 03 paź 2024

Juśka drogę musicie zrobić i ją utwardzić. U nas pół metra gruzu i jest git, ciężarówki śmigają tam i z powrotem
Pan Mirek i pan Czesiek mają być po weekendzie, mam nadzieję w poniedziałek. 2 wywrotki kamienia skarpowego i zakopanie kabli elektrycznych doprowadzających prąd ze skrzynki do domu i z domu do stodoły.

Dziś był gość który miał ode mnie kupić stemple, ale popatrzył że musiałby skakać nad wykopem i tonąć w błocie i stwierdził że przyjedzie we wtorek mam nadzieję w poniedziałek uda się uporządkować ziemię z wykopu i odzyskać dostęp do fundamentów stodoły. I gość wróci, bo to nigdy nie wiadomo. Bez sensu żeby te stemple leżały jak nie będziemy ich już potrzebować.

Miałam pomysł żeby zacząć kopać rośliny, bo przestało padać, ale jest zimno i to błoto... rękawice przemaczasz przy pierwszym podniesieniu bryły korzeniowej - a roślin mam więcej niż 1 do przeniesienia Jutro też jest dzień a dziś po pracy grzybki - o ile coś będzie, bo zimno jak w psiarni
Patrycja_KG_Lu 13:31, 03 paź 2024

Polecam rękawiczki z apteki założone na rękawiczki robocze. Nic się nie moczy. Robię tak głownie w zimie przy zabawach ze śniegiem.
Kontonaogrod 13:34, 03 paź 2024

Oooo dzięki Patrycja to nie będę teraz miała wymówki że się nie da buahahaha