Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 11:24, 10 gru 2024

Coraz bliżej żeby ta sterta bloczków wyglądała jak dom

Gość od mieszkania odpisał że trudno doradzić nie wiedząc ile będziemy jeździć. I że jednorazowe bilety drogie nie są. Więc jedziemy, dostaniemy się jakoś do mieszkania, a potem będziemy płacić za bilet każdorazowo jak się będziemy gdzieś wybierać. I już

Zwykle nie zajmuję się kwestią transportu aż tak dogłębnie jak w przypadku tej wycieczki, a wiem jeszcze mniej niż na początku. Wiem że nic nie wiem

Dobra - pas z Japonią, czas na Bohol
Juzia 13:07, 10 gru 2024

Karola.... a grzejnik w garażu będziesz miała?
Bo się właśnie zastanawiam czy u siebie planować
Kontonaogrod 13:13, 10 gru 2024

Juzia - nie. Podłogówka. Przy grzejniku musisz mieć drugi obieg na gorętszą wodę - dla mnie bez sensu. Jak masz pelet pewnie możesz się zastanowić
Juzia 13:51, 10 gru 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Juzia - nie. Podłogówka. Przy grzejniku musisz mieć drugi obieg na gorętszą wodę - dla mnie bez sensu. Jak masz pelet pewnie możesz się zastanowić

Przecież są grzejniki niskotemperaturowe???
A w łazience też nie będziesz miała?

My mamy w projekcie w łazience i chciałam dodać w wiatrołapie i w garażu... myślę jeszcze
Kontonaogrod 13:54, 10 gru 2024

Żadnych grzejników. Dwa obiegi, po jednym na każde piętro. Z taką samą temperaturą.
Po co grzejniki, zwłaszcza niskotemperaturowe ani piękne, miejsce zabierają, kurzy się nad, za i pod. Nie widzę plusów żadnych

Mam elektryczny w łazience, jak coś chcę dosuszyć - kosztował ze 200zł, dużo taniej niż robić dodatkowy obieg i kupować grzejniki
Juzia 15:12, 10 gru 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Żadnych grzejników. Dwa obiegi, po jednym na każde piętro. Z taką samą temperaturą.
Po co grzejniki, zwłaszcza niskotemperaturowe ani piękne, miejsce zabierają, kurzy się nad, za i pod. Nie widzę plusów żadnych

Mam elektryczny w łazience, jak coś chcę dosuszyć - kosztował ze 200zł, dużo taniej niż robić dodatkowy obieg i kupować grzejniki

Racja, że się kurzy! Nienawidzę I piękne to też nie jest.... tylko czasem praktyczne
Lubię mieć gdzie wysuszyć mokre rękawiczki, czapki czy nawet kurtki zimą. Teraz suszę w kotłowni
No i w łazience kaloryfer to jednak mus. Ale faktycznie można elektryczny powiesić.

Ciągle myślę
Kontonaogrod 15:16, 10 gru 2024

W wiatrołapie podłogówka jest super, śnieg z butów zdąży wyschnąć w parę godzin nie trzeba latać z mopami. Jeden grzejnik nam wystarcza na całe suszenie, i tak rzadko go włączamy.
Podłogówka to mega wynalazek, nie zamienię na nic innego

Myśl
Juzia 15:18, 10 gru 2024

Kontonaogrod napisał(a)
W wiatrołapie podłogówka jest super, śnieg z butów zdąży wyschnąć w parę godzin nie trzeba latać z mopami. Jeden grzejnik nam wystarcza na całe suszenie, i tak rzadko go włączamy.
Podłogówka to mega wynalazek, nie zamienię na nic innego

Myśl

Mi podłogówka w wiatrołapie teraz to za mało. Zimno mam jak diabli
Ale to pewnie wina małej powierzchni pomieszczenia a wielkich drzwi

No ja też już sobie nie wyobrażam domu bez podłogówki. Tylko ciężko coś na niej wysuszyć na szybko... haha!
Kontonaogrod 15:26, 10 gru 2024

To prawda.

Tu będę miała wiatrołap i drzwi zamykane między nim a salonem, a w wiatrołapie drugie obok do kotłowni. Wejściowe drzwi termo więc może nie będą nieszczelne/zimne. I gość mnie namówił na otwierane na zewnątrz (choć nie lubię), bo na górce = wietrznie, więc wiatr będzie je doszczelniał. Pewnie warto to wziąć pod uwagę. Choć nadal nie lubię, ale pewnie ma rację
LIDKA 16:07, 10 gru 2024

Mam grzejnik w łazience normalnie podłączony pod obieg podłogówki. Dodatkowo zamontowana w nim grzałkę elektryczną. Grzałki użyłam ze 2razy.

Przy dobrze ocieplonej chacie, dobrze zrobionej podłogówce i odpowiednich drzwiach
nie są potrzebne grzejniki.